Μπερδεύουν το «βήτα» με το «δέλτα»: Η φαινομενικά απλή λέξη με τα 8 γράμματα που 9/10 γράφουν ακόμα λάθος

Τι είναι αυτό που μας ζορίζει τόσο;

Το ιδανικό θα ήταν με ένα κάποιο, πολύ ωραίο, παιχνίδι της μοίρας να ετοιμάζαμε τώρα βαλίτσες για να πάμε προς τα εκεί. Μέρος μαγικό, μέρος ονειρεμένο. Εξωτικό. Ένας προορισμός – όνειρο ζωής. Αλλά πριν… πάμε, μήπως πρώτα να μάθουμε να το προσφέρουμε σωστά; Πάμε λοιπόν μαζί, δυνατά: Μαλδίβες. Όχι… Μαλβίδες!

Πρόκειται για ένα αρκετά διαδεδομένο λάθος στην καθομιλουμένη. Παρότι είναι μια φαινομενικά απλή λέξη με μόλις 8 γράμματα. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως δεν υπάρχουν λέξεις με το σύμπλεγμα -λδ- στα ελληνικά. Οπότε η γλώσσα μας «φεύγει» μόνη της, μπερδεύεται από τη δύναμη της συνήθειας ή μάλλον από την απουσία αυτής.

Και είναι και κάτι ακόμη, πιο γενικό: Αρκετοί άνθρωποι μπερδεύουν το «βήτα» με το «δέλτα». Ίσως επειδή σε μικρή ηλικία δεν βρέθηκε κάποιος δάσκαλος ορθοφωνίας να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα στο λόγο. Που αν μας ρωτάς, χαριτωμένο είναι. Αλλά ΟΚ, δημιουργεί λαβές για σχόλια ενίοτε.

Ρίχνοντας μια ματιά στην πάντα αγαπημένη μας Wikipedia, μαθαίνουμε τα εξής: Το όνομα «Μαλδίβες» πιθανότατα προέρχεται από το Μάλε Ντιβέχι Ράτζε (Το Νησιωτικό Βασίλειο -υπό την εξουσία- του Μαλέ), που αποτελεί τοπική ονομασία των Μαλδιβών. Η ασφαλέστερη εκδοχή είναι ότι Μαλδίβες είναι η αγγλική απόδοση του τοπικού ονόματος, κάτι που κρατά από την περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό μεταγράφηκε αργότερα σε Μαλδίβες.

Μερικοί στηρίζουν τη θεωρία ότι το όνομα προέρχεται από το σανσκριτικό mālādvīpa, που σημαίνει «γιρλάντα νησιών», ή από το mahilā dvipa, που σημαίνει «νησί των γυναικών» δεδομένης της μητριαρχικής κοινωνίας που επικρατούσε στα νησιά πριν την έλευση του Ισλάμ. Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, το δίχως άλλο.

Ουσία είναι βέβαια πως πρώτα από όλα πρέπει να μάθουμε να λέμε σωστά αυτή τη νησιωτική χώρα έκτασης 300 τ. χλμ. στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας, όπου ζουν λίγο περισσότεροι από 380.000 κάτοικοι. Έναν από τους τοπ τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, που έχει καλοκαίρι όλο το χρόνο (με θερμοκρασίες που κυμαίνονται ανάμεσα στους 25-30 βαθμούς σταθερά).

Λευκές αμμουδιές και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά αιχμαλωτίζουν τη φαντασία, κάνουν την καρδιά να χτυπάει δυνατά στη σκέψη της επίσκεψης σε αυτή τη γη, σε αυτά τα μέρη. Δεν φταίει σίγουρα για το ότι δεν έχουμε πάει εκεί το γεγονός πως μπορεί κάποια στιγμή να τις είπαμε εκ παραδρομής ή από άγνοια, Μαλβίδες, το οικονομικό είναι μια πολύ πιο… πειστική εξήγηση γι’ αυτό, το ίδιο και η απόσταση.

Μια ή άλλη, δεν είναι το μόνο εξωτικό μέρος που πολλοί Έλληνες λένε λάθος. Δεν μπορεί, όλο και κάποιον θα έχετε πετύχει που θα σας την έχει πει «Καραβαϊκή» αντί για «Καραϊβική». Τα καράβια μου καίω…