Regent International

Δεν ξαναβγαίνεις στον πραγματικό κόσμο: Η τρομακτική πολυκατοικία των 10.000 ατόμων που κρατά «εγκλωβισμένους» τους ενοίκους της

Μια δυστοπική ματιά στο μέλλον…

Έχει τύχει να πάτε σε ένα ξενοδοχείο τόσο μεγάλο που να σας κάνει να αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν σε αυτό, αν κάθε δωμάτιο ήταν γεμάτο και αν οι επισκέπτες του δεν έφευγαν ποτέ; Αυτό ακριβώς συνέβη στο τεράστιο Regent International.

Σχεδιάστηκε από την Αλίσια Λου, στην πόλη Qianjiang Century City της συνοικίας Xiaoshan στην πόλη Hangzhou (σ.σ. προφέρεται Χάντζοου) της Κίνας.

Χτίστηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως εξάστερο ξενοδοχείο, αλλά το πλάνο εγκαταλείφθηκε και τώρα αποτελεί μία τεράστια πολυκατοικία (πάνω από 5.000 διαμερίσματα) με τουλάχιστον 10.000 κατοίκους.

Σε διαδικτυακές πηγές, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται και αρκετοί αναφέρουν ότι ξεπερνά τους 20.000, ενώ ένα περυσινό άρθρο του Hangzhou Network Media έκανε λόγο για 30.000!

Κατά γενική ομολογία, η μέγιστη χωρητικότητά του ανέρχεται σε περίπου 30.000 άτομα, το ύψος του υπερβαίνει τα 205 μέτρα και, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι… ντόπιοι δεν χρειάζεται καν να βγουν έξω απ’ αυτό.

Παρεμπιπτόντως, η Λου ήταν η επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του δεύτερου επτάστερου ξενοδοχείου στον κόσμο, του Singapore Sands Hotel, επομένως έχει άπειρη γνώση και εμπειρία από το αντικείμενο.

Regent International

Στη φιλοσοφία του σχεδιασμού του, το Regent International συνδυάζει τον μοντερνισμό με τον μπρουταλισμό, δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα και όχι στην αισθητική.

Ειδικότερα, χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές, γυαλί και μονόχρωμους τόνους, ενώ η εξωτερική επιφάνεια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα, αποσκοπώντας στη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου.

Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά, προκειμένου να προσφέρουν πανοραμική θέα της μητρόπολης, διατηρώντας ωστόσο κάποιο μέτρο ιδιωτικότητας, καθώς και φυσικό φωτισμό.

Το Regent International διαθέτει χώρους εστίασης, κομμωτήρια, ινστιτούτα περιποίησης, πισίνες, internet cafe και σούπερ μάρκετ.

Συνεπώς, πρόκειται επί της ουσίας για μία πόλη, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, η οποία βρίσκεται σε ένα τεράστιο κτίριο.

Τα πιο ωραία διαμερίσματα συνήθως καταλήγουν σε φοιτητές ή νεαρούς επαγγελματίες, τα πιο μικρά (χωρίς παράθυρα) συνήθως κοστίζουν περίπου 190€ τον μήνα, ενώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα (με μπαλκόνια και παράθυρα) ανέρχονται σε περίπου 520€.

Οι κάτοικοι δεν έχουν δημοσιεύσει αρκετές εικόνες από το εσωτερικό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αντίθετα υπάρχουν μερικά εκπληκτικά εξωτερικά πλάνα που καταγράφηκαν με drone και αναρτήθηκαν στο TikTok.

Τα σχόλια κάτω από το video ποικίλλουν. Ένας χρήστης ανησυχεί, διερωτώμενος τι θα γίνει σε περίπτωση ισχυρότατου σεισμού. Ένας δεύτερος αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Ένας άλλος χαρακτηρίζει το concept ως εξαιρετικό τρόπο ελέγχου από τα κέντρα εξουσίας.

Υπάρχει και ένας Έλληνας που γράφει με δηκτικό τρόπο: «Μου θυμίζει το “Σπήλαιον” του Πλάτωνα. Τέλεια! Μπράβο στους Κινέζους. Προχωρούν ολοταχώς στην υλοποίηση του “1984” του Τζορτζ Όργουελ. Να το χαίρεστε. Πάντως εμείς οι Έλληνες εδώ είμαστε, αν χρειαστείτε».

Η αναφορά στον Πλάτωνα αφορά την «Αλληγορία του Σπηλαίου» που παρουσιάστηκε στο έργο Πολιτεία, με σκοπό να συγκρίνει τις επιπτώσεις της παιδείας και της έλλειψής της στη φύση του ανθρώπου.

Ο Πλάτωνας βάζει τον Σωκράτη να περιγράψει ένα σύνολο ατόμων που ζουν όλη τους τη ζωή αλυσοδεμένοι στον τοίχο μιας σπηλιάς, αντικρίζοντας έναν κενό τοίχο.

Οι άνθρωποι αυτοί κοιτούν τις σκιές που σχηματίζονται στον τοίχο από αντικείμενα που περνούν μπροστά από μία φωτιά πίσω τους και δίνουν ονόματα σε αυτές τις σκιές.

Οι σκιές είναι η πραγματικότητα των φυλακισμένων…