Μπερδεύει μέχρι και τον... Μπαμπινιώτη για το αν θέλει -ω ή -ο: Η ελληνική λέξη-βάσανο που μόνο 1/100 γράφει σωστά

Έλα, παραδέξου το: κι εσύ είσαι στο 99%...

Ένα λεκτικό μπάχαλο. Από εκείνα, μάλιστα, που παλεύεις να βρεις την άκρη από δω, παλεύεις να βρεις την άκρη από κει, παλεύεις παραπέρα και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι να τα κάνεις τόσο μεγαλοπρεπώς σαλάτα, που ο Γκόρντον Ράμσεϊ ψάχνει το τηλέφωνό σου για να σε προσλάβει.

Αγαπητή-αγαπητέ-αγαπητό: μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη/ ο μόνος/ το μόνο. Όλοι μας παιδευόμαστε και άκρη δε βρίσκουμε.

Σας μπέρδεψε ελαφρώς η εισαγωγή και τώρα αναρωτιέστε για το αν και κατά πόσον στέκουμε καλά, έτσι;

Ας ξεμπερδευτούμε, λοιπόν: το ότι η ελληνική γλώσσα είναι εξαιρετικά δύσκολη και… It’s all Greek to me, το ξέρουμε. Ακόμη κι εμείς (ή μήπως κυρίως εμείς;) που την έχουμε για μητρική, της δίνουμε και καταλαβαίνει, με το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο- κι αυτό για τις «απλές» λέξεις. Φανταστείτε τι χαμός γίνεται όταν το πάγμα ζορίζει.

Επίσης, ξέρουμε εκ πείρας ότι εσείς, το αναγνωστικό κοινό του menshouse, γουστάρετε φουλ θέματα με γραμματική και συντακτικό, με αποτέλεσμα αγράμματοι συντάκτες να καταπιανόμαστε ολοένα και πιο συχνά με τέτοιου είδους άρθρα.

Σήμερα το μενού έχει μπέρδεμα μεγαλύτερο κι από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που έμειναν 11 μήνες στην αποθήκη.

Εξηγούμαστε: «θα μας οφελήσουν» ή «θα μας ωφελήσουν»; Και, στο ίδιο πλαίσιο, τι παίζει ρε παιδιά με τα «όφελος, «ωφέλεια», «ωφελώ», «οφείλω» και ούτω καθεξής;

Ξέρετε τι γίνεται, έτσι;

Όπως θα έλεγε και ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού: «Αυτοακριβώςτιποτάλλο».

Πίσω στα του… μαθήματος: η σωστή γραφή είναι, φυσικά, το «ωφελήσουν»- όπως, αντιστοίχως, και το «ωφελημένος» που πολύς, πάρα πολύς κόσμος το γράφει «οφελημένος».

Το ρήμα είναι «ωφελώ» (γίνομαι χρήσιμος σε κάποιον), ωστόσο υπάρχει μία- εν μέρει λογική, εδώ που τα λέμε- σύγχυση με το «οφείλω» (χρωστώ κάτι σε κάποιον), με αποτέλεσμα να έχουμε ρεσιτάλ ανορθογραφίας και οι περισσότεροι είτε να περιμένουν τα Τ9 να κάνει τη δουλειά είτε να το βάζουν στην τύχη και ο θεός της γραμματικής βοηθός.

Επομένως, εδώ είναι ένα ασφαλές μέρος: μπορείτε να παραδεχτείτε πως κι εσείς κατά καιρούς έχετε «σκοτώσει» τις συγκεκριμένες λέξεις και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έχοντας διορθώσει τα λάθη μας.

Και ξέρετε τι θα συμβεί τότε, ε;

Μόνο ωφελημένος θα βγείτε από την όλη διαδικασία…