Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει σιγοτραγουδήσει τους στίχους τους συγκεκριμένου τραγουδιού. Συνήθως σε κάποιο… κουτουκάκι ή ρεμπετάδικο. Κι αν, μάλιστα, είχε ήδη πιει και λιγάκι παραπάνω και του είχαν φύγει οι όποιες αναστολές, ανέβαζε την ένταση της φωνής του κατά πολλά ντεσιμπέλ, ενοχλώντας τους υπόλοιπους.
Κι αυτό διότι το «Έλα απόψε στου Θωμά» είναι ένα κομμάτι συνυφασμένο με αυτό που λέμε «λαϊκή διασκέδαση». Οι περισσότεροι βέβαια έκαναν στον… χώρο τα πρώτα τους «βήματα» την περίοδο της φοιτητικής τους ζωής κι έκτοτε βρίσκονται σε… επαφή με τέτοιου τύπου τραγούδια τα οποία εντυπώνονται για πάντα στο μυαλό. Όπως το… ποδήλατο, δηλαδή, δεν τα ξεχνάει κανείς ποτέ. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Ξέρουμε τι ακριβώς τραγουδάμε;
Ποιος είναι ο… Ροβιόλης ρε παιδιά;
«Έλα απόψε στου Θωμά, να σου παίξω μπαγλαμά
να κατέβουν οι αγγέλοι να χορέψουν τσιφτετέλι»…
Ως εδώ, όλα καλά. Οι στίχοι του σπουδαίου Κώστα Φέρρη τους οποίους έντυσε με την μελωδία του ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν δημιουργούν κανένα μπέρδεμα ή παρανόηση. Η αλλαγή τονισμού που έκανε το «άγγελοι», «αγγέλοι» είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, οπότε δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένας που να μπερδεύτηκε.
Να νομίζει, δηλαδή ότι αντί για «αγγέλοι» ακούει κάνα όνομα, και στην προκειμένη περίπτωση «Βαγγέλη». Από εκεί και κάτω, όμως, η… πίστα δυσκολεύει!
«Κι αν μερακλωθείς πολύ και σ’ αρέσει το βιολί
με βιολί σαντουροβιόλι θα χορέψουν οι διαβόλοι»
Τώρα βέβαια που το βλέπουμε γραμμένο ως μία λέξη, όλο και κάπου πηγαίνει το μυαλό μας. Ακόμη κι αν, όπως οι πιο πολλοί, είμεθα και κάπως άσχετοι με την μουσική. Όταν, όμως, δεν το έχεις έτσι φάτσα-κάρτα μπροστά σου, η αλήθεια είναι μία. Στο κεφάλι του σχηματίζεις μια εντελώς διαφορετική εκδοχή του τι λέει ο στίχος.
Ας το παραδεχτούμε, σχεδόν όλοι πιστεύαμε ότι ακούγαμε «με βιολί σαν του Ροβιόλη»! Και φυσικά τραγουδάγαμε ακριβώς αυτό θεωρώντας ότι αυτός ο… Ροβιόλης πρέπει να ήταν κάποιος τρομερός οργανοπαίχτης του παρελθόντος. Τόσο μεγάλος ώστε να αναφέρεται στο τραγούδι!
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Αυτή η σύνθετη λέξη αποτελεί απλά την λεκτική ένωση δύο άλλων λέξεων που έχουν να κάνουν με απολύτως γνωστά μουσικά όργανα. Το σαντούρι και το βιολί! Επομένως απλά εδώ γίνεται λόγος για τη σύνθεση μιας ρεμπέτικης κομπανίας που έχει σαντούρι και βιολί.
Αλλά, ας πούμε την αλήθεια. Μετά το δεύτερο-τρίτο… κατρούτσο, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία! Για την ιστορία πάντως ο κανονικός τίτλος του τραγουδιού είναι «Στου Θωμά το μαγαζί»…