Σε μια χώρα όπου το γύρισμα στην Ακρόπολη θεωρείται περίπου εθνικό έγκλημα, ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος βρέθηκε μπροστά σε ένα απροσδόκητο (ή μήπως καθόλου απροσδόκητο;) ελληνικό γραφειοκρατικό αδιέξοδο. Μπορεί στις Κάνες και στη Βενετία να χειροκροτούν όρθιοι τα έργα του Λάνθιμου, μπορεί η Έμμα Στόουν να σαρώνει τα Όσκαρ με τις δημιουργίες του, αλλά εδώ στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ διαφορετικά.
Η ελληνική εταιρεία παραγωγής της νέας του ταινίας «Bugonia», για την οποία ήδη οι σινεφίλ τρώνε τα νύχια τους από ανυπομονησία, έκανε το «λάθος» να ζητήσει άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ωστόσο, στάθηκε ανένδοτο: «Απρεπές για τον χαρακτήρα του μνημείου» αποφάνθηκε ομόφωνα, λες και τους πρότειναν να φτιάξουν waterpark πάνω στον Ιερό Βράχο. Το αίτημα απορρίφθηκε πανηγυρικά, αν και –για την ιστορία– η παραγωγή, όπως αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, ζήτησε απλώς τέσσερις ώρες, από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
Μπροστά σε αυτό το «όχι», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέλαβε δράση με αφοπλιστική δημιουργικότητα. «Θα βρούμε εμείς καλύτερους χώρους!» φώναξε, σύμφωνα με έγκυρες φήμες, και έτσι ξεκίνησε το εναλλακτικό location scouting. Κρατηθείτε, γιατί αυτά τα μέρη όχι μόνο συναγωνίζονται την Ακρόπολη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις την ξεπερνούν. Ακολουθούν τα επικρατέστερα σε φωτορεπορτάζ:
Το ημιγκρεμισμένο κτήριο στον αρχαιολογικό χώρο του Άργους
Τι πιο συμβολικό για τις ταινίες του Λάνθιμου από ένα ερείπιο μέσα στο ερείπιο; Εδώ, όπου η υπουργός Πολιτισμού έδωσε ρεσιτάλ λεκτικής επίθεσης στην Άλκηστη Παπαδημητρίου, για κάτι το οποίο η ίδια είχε τονίσει ότι έδωσε τόσα εκατομμύρία, θα στηθεί το φινάλε της ταινίας. Ίσως και η ίδια η κα Παπαδημητρίου να κάνει cameo, τρώγοντας απανωτά χαστούκια από τον χαρακτήρα της Έμμα Στόουν.
Ο πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά
Γιατί να πάει στο Παρίσι ο Λάνθιμος, όταν υπάρχει Παρίσι made in Greece; Το εμβληματικό ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά προσφέρει την τέλεια ατμόσφαιρα μεταξύ postmodern αστείου και γνήσιας ελληνικής ιδιοφυΐας. Η Έμμα Στόουν θα αναρωτιέται «αυτό είναι CGI ή όντως συμβαίνει;», την ώρα που αρχαιολόγοι της κας Μενδώνη σκάβουν το χώμα για να περάσει ένας αντίστοιχος ελληνικός Σικουάνας από τα Φιλιατρά.
Η Ακρόπολη — αλλά μόνο με το φίλτρο του Ghibli anime style
Αφού δεν επιτρέπεται η πραγματική, ας το πάμε αλλιώς. Το chatgpt anime φίλτρο “Ghibli style” θα αναλάβει την αποτύπωση του Παρθενώνα σε ρομαντικά, ονειρικά χρώματα. Το αποτέλεσμα; Μια Ακρόπολη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί: με υπερβολικά γλυκές αποχρώσεις, απαλά σύννεφα και την ίδια τη Λίνα Μενδώνη να αιωρείται δίπλα σε ένα στους κίονες ως σκίτσο του Μιγιαζάκι. Αριστούργημα.
Το στούντιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Αν είναι να γυρίσεις cult ταινία, να το κάνεις σε cult χώρο. Το εμβληματικό νεοκλασικό όπου η Ελένη Βλαχάκη και ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός σπαρταρούσαν ανάμεσα σε φαντάσματα και μπουγάδες, μετατρέπεται σε σουρεαλιστικό σκηνικό. Επιπλέον, το πνεύμα της νουνάς του Κατακουζηνού πλανάται ακόμη εκεί, ιδανικό για τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Λάνθιμου.
Το ΣΕΦ του Λάνθιμου, για σκηνές με βροχή
Ο Γιώργος Λάνθιμος ξέρει το παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας καλύτερα απ’ τον καθένα, όπως έχει αποδείξει ξανά και ξανά με την παρουσία του στις κερκίδες του Φαληρικού σταδίου. Αν χρειαστούν σκηνές με βροχή, δεν υπάρχει πιο ασφαλές και εγγυημένα ολισθηρό μέρος από το παρκέ του ΣΕΦ, ιδίως τις βροχερές ημέρες. Επιπλέον, για λόγους αισθητικής, η παραγωγή θα αφήσει και μερικούς μουσκεμένους οπαδούς στο βάθος.
Ο Παρθενώνας, αλλά υπό έναν όρο: να είναι ταινία για παπάδες
Η μεγάλη επιστροφή στην Ακρόπολη, αλλά με twist. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η υπουργός θα επιτρέψει το γύρισμα στον Παρθενώνα, αρκεί η ταινία να έχει θεματολογία ιερατική και η Έμμα Στόουν να ντυθεί παπάς. Σενάριο υπάρχει ήδη: μια συγκλονιστική εξερεύνηση της μεταφυσικής, με 12 παπάδες και έναν λαϊκό.