Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αυτό το «κρατς» με τα χέρια, ή με τα δόντια οι πιο… γενναίοι, για να τα ανοίξουμε, να μας αποκαλυφθεί το θεσπέσιο περιεχόμενο και να αρχίσουμε να τα «τσακίζουμε». Σταματάμε μόνο επειδή πρέπει, όχι επειδή το θέλουμε. Ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, τα φιστίκια Αιγίνης είναι ένας τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς εκεί έξω. Φημισμένα παγκοσμίως, με μοναδική γεύση, μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένας θησαυρός της ελληνικής γης; Ακριβώς.
Μόνο που τα φιστίκια Αιγίνης είναι και ευάλωτα. Στο νησί του Αργοσαρωνικού εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για το μέλλον του τόσο πολύτιμου αυτού προϊόντος. Η σοδειά των τελευταίων ετών βαίνει συνεχώς μειούμενη. Λόγω κυρίως των ηπιότερων χειμώνων (λιγότερες βροχές, λιγότερο κρύο) επί δύο συνεχόμενες χρονιές η παραγωγή του φιστικιού στο νησί ήταν μειωμένη κατά 75% σε σύγκριση με πριν. Από 600 τόνους το 2022, η παραγωγή έπεσε διαδοχικά, σε 150 τόνους (2023) και 100 τόνους (2022). Προσθέστε σε αυτό και ότι όλο και λιγότερο κόσμος ασχολείται με την παραγωγή ή ότι πολλά χωράφια εξαφανίζονται για να γίνουν ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα και φτάνουμε σε μια επαρκή εξήγηση του «τις πταίει». Κατά την εκτίμηση του Συνεταιρισμού, τα τελευταία 45 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 30.000 δέντρα, που αντιστοιχούν σε 1.000 στρέμματα γης.
Και το πρόβλημα φάνηκε ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση του φαινομένου της φρενίτιδας με τη σοκολάτα Ντουμπάι. Επειδή τα φιστίκια Αιγίνης είναι εκπληκτική πρώτη ύλη, όλοι τα αναζητούν, προκειμένου να τα εντάξουν στη συνταγή τους και να φτάσουν σε άρτιο γευστικό αποτέλεσμα, κάνοντας τη διαφορά σε συνθήκες ανταγωνισμού. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης τέθηκε σε εφαρμογή. Όπως συμβαίνει όταν τα «μπορώ» δεν επαρκούν για να καλύψουν τα «θέλω», οι τιμές πήραν τον ανήφορο. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο αυτό με τα φιστίκια, στην Αίγινα η λιανική τιμή του τοπικού φιστικιού αυξήθηκε από 18 σε 20 ευρώ/κιλό.
Το θέμα βέβαια είναι ότι ούτως ή άλλως τα αποθέματα δεν επαρκούν. «Δεν μας έχει μείνει άλλο για φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κουνάδης, προϊστάμενος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, στην «Καθημερινή». Οι άνθρωποι του νησιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται κάποιος επίσημος φορέας να προσπαθεί να βρει πραγματικά μια λύση για να σωθούν τα φιστίκια Αιγίνης. Η σοκολάτα Ντουμπάι πάντως, η παγκόσμια επιτυχία της, ίσως να δώσει το έναυσμα σε ορισμένους να «ξυπνήσουν». Αν και ένα τέτοιο ζήτημα δεν θα έπρεπε να ορίζεται από τις όποιες μόδες, τάσεις της στιγμής. Τα φιστίκια Αιγίνης, ξαναλέμε, είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Και τους θησαυρούς μας (πρέπει να) τους προσέχουμε, παντού και πάντα. Υπό πάσα δηλαδή συνθήκη.