Ήταν Νοέμβρης του 2024, ήμασταν όχι ακριβώς ανυποψίαστοι – ακουγόταν καιρό ως προοπτική – αλλά κάπως σε… χειμερία νάρκη, ναι. Δεν το είχαμε δει να έρχεται και μας έπιασε εξ απήνης το γεγονός πως το Netflix ανέβασε ξαφνικά τις τιμές του. Το basic πακέτο πήγε στα 8,99 ευρώ (από 7,99), το standard στα 12,49 ευρώ (ήταν 10,99) και το premium έφτασε στα 15,99 ευρώ (13,99 η πρότερη κατάσταση).
ΟΚ, Netflix είναι αυτό, η νο1 πλατφόρμα streaming παγκοσμίως, δεν περιμέναμε πως θα κρατούσε εσαεί παγωμένες τις τιμές. Στην πραγματικότητα, πιο πολύ μας χάλασε όταν μας έκοψε τη δυνατότητα να βλέπουμε με ένα λογαριασμό πολλά διαφορετικά «νοικοκυριά». Αλλά και αυτό το αποδεχτήκαμε, το συνηθίσαμε. Κατά βάση γιατί το Netflix είναι πλέον μια συνήθεια που πολύ δύσκολα μπορείς να αποχωριστείς. Ο ισχυρός παίκτης της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή καλό είναι πια να είμαστε γενικότερα ψυλλιασμένοι, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αργά ή γρήγορα έρχεται μια βασική αλλαγή στο περιεχόμενο που θα μας δίνει η πλατφόρμα. Σε χώρες του εξωτερικού ήδη εφαρμόζεται (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Καναδάς), άρα δεν υπάρχει ρεαλιστικό επιχείρημα γιατί να μην ισχύσει και για την Ελλάδα. Απλά δεν είμαστε μεγάλη αγορά, οπότε πρώτα δοκιμάζουν αλλού, που μετράει πολύ περισσότερο, κόβουν αντιδράσεις ή επιπτώσεις, και μετά επεκτείνουν.
Τι μας έρχεται δηλαδή; Η φθηνότερη συνδρομή θα πηγαίνει συνδυαστικά με διαφημίσεις, το λεγόμενο ad-tier. Αν δεν θες (τις διαφημίσεις) τότε θα πρέπει να τα «σκάσεις», να πάρεις το πιο ακριβό πακέτο τουτέστιν. Για να το έχεις και σχηματικά, στις ΗΠΑ, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα, οι χρήστες με το φθηνό πακέτο του Netflix βλέπουν πάνω από 3 ώρες μηνιαίως διαφημίσεις. Και έχει κι άλλο. Το Netflix έχει σκοπό να ενσωματώσει διαφημίσεις που θα δημιουργούνται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, και μάλιστα μέσα στο πρόγραμμα, δηλαδή όχι στην αρχή ή στο τέλος, αλλά τη στιγμή που παρακολουθείς μια σειρά ή μια ταινία.
Θα είναι προσωποποιημένες διαφημίσεις βάσει ιστορικού δραστηριότητας; Θα είναι προσαρμοσμένες στο τι βλέπει κανείς εκείνη τη στιγμή; Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αλλά δεν έχει μάλλον και τόσο σημασία. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως θα αλλάξει η εμπειρία που έχουμε από την πλατφόρμα, αυτό δηλαδή που έχουμε μάθει να θεωρούμε τόσα χρόνια δεδομένο και δεν περιείχε καθόλου «διάλειμμα για διαφημίσεις»…