Ως και 3 λάθη σε 4 συλλαβές: Η «επίσημη» λέξη που 9/10 Έλληνες «σκοτώνουν» σε e-mail και ανακοινώσεις

Σώσε κι συ τη γλώσσα μας, μπορείς!

Να ‘μαστε πάλι εδώ, μαζί σου, σε μια προσπάθεια να βάλουμε ένα λιθαράκι και να γίνουμε κάπως καλύτεροι (άνθρωποι). Γιατί το σφάλλειν ανθρώπινο και σε τελική ανάλυση, τα λάθη είναι αυτά που μας επιτρέπουν να προχωρούμε ως άτομα, ως κοινωνίες. Μαθαίνουμε γαρ από αυτά. Και ό,τι μαθαίνει κανείς, καλό είναι. Ναι, ναι, η εισαγωγή αυτή ένα σκοπό και μόνο έχει: Να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας, στο Menshouse, κατηγορία με τα λάθη σε λέξεις που, περισσότερο ή λιγότερο, όλοι μας κάνουμε!

Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο μας μπαίνει μια λέξη που έχει… δολοφονηθεί πλειστάκις. Αν δεν υπήρχε κορέκτορας το ζήτημα θα είχε λάβει διαστάσεις πανδημίας. Γιατί, και απάντησε ειλικρινά πρώτα από όλα στον εαυτό σου, το γράφεις σωστά, με τη μία, το «περαιτέρω»; Ή το μυαλό σου βγάζει νοερά καπνούς και μόνο στη σκέψη του πώς είναι η ορθή γραφή του;

Ετυμολογικά, πρώτα: Το περαιτέρω προέρχεται από την αρχαία ελληνική «πέρα» και το συγκριτικό επίθημα «-αιτέρω». Πολλοί συγχέουν την ορθή γραφή, δημιουργώντας την λανθασμένη μορφή «περεταίρω», η οποία δεν υφίσταται γραμματικά. Άλλοι το πάνε ακόμα χειρότερα, γράφουν το τελευταίο με «-ο», επίπονο οπτικά. Τέσσερις συλλαβές, τρία λάθη  – ωιμέ.

Και για να εμπλουτίzουμε… περαιτέρω τις γνώσεις μας για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, να σου πούμε πως η λέξη είναι επίρρημα λόγιας προέλευσης και χρησιμοποιείται κυρίως σε επίσημο ή γραπτό λόγο. Σημαίνει «παραπέρα», «επιπλέον», «σε μεγαλύτερο βαθμό» και συχνά συναντάται σε διοικητικά, νομικά ή ακαδημαϊκά κείμενα. Παίζει επίσης πολύ σε e-mails και ανακοινώσεις. Να και μερικά παραδείγματα που σίγουρα θα έχεις ακούσει: «Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες», ή «Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος».

Σύμφωνοι, μπορείς πάντα να γράψεις κάτι συνώνυμο, του στιλ «για περισσότερες πληροφορίες» και να αποφύγεις το σκόπελο αν δεν είσαι σίγουρος. Αλλά αν θες να επιμείνεις στην πρόκληση, πρέπει να ξέρεις τα 2-3 πραγματάκια που εξηγήσαμε παραπάνω ώστε να μην κάνεις έναν φιλόλογο να φρίξει ή τον προφεσόρ Μπαμπινιώτη να… κλαίει σε καμία γωνιά. Η λέξη «περαιτέρω» δεν είναι σπαζοκεφαλιά, είναι απλώς και μόνο σωστή. Μην την «κακοποιείς» λοιπόν, να χαρείς. Σώσε τη γλώσσα, σώσε τον Μπαμπινιώτη — γράφε ορθά και πήγαινε… περαιτέρω στη ζωή σου!