Μια ανάσα, ένα βήμα ή -πιο σωστά- μια σωστή απάντηση μακριά από το να γίνει κατά 1.000.000 λίρες πλουσιότερος έφτασε παίκτης του γνωστού τηλεπαιχνιδιού «Εκατομμυριούχος». Και από το νόμισμα (λίρες και όχι ευρώ) καταλαβαίνετε εύκολα ότι δεν μιλάμε για την ελληνική έκδοση, αλλά για την βρετανική.
Το επεισόδιο «έσπασε» καρδιές όταν προβλήθηκε την Κυριακή 25 Μαΐου στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, με όσους βρίσκονταν στο πλατό αλλά και τους πολύ περισσότερους οι οποίοι παρακολουθούσαν από το σπίτι τους, να κρατούν την ανάσα τους.
Όλοι περίμεναν με αγωνία να δουν την τελευταία… πίστα που έπρεπε να περάσει ο Νίκολας Μπένετ, όπως είναι το όνομα του παίκτη που στάθηκε απέναντι στον… Βρετανό Γρηγόρη Αρναούτογλου, δηλαδή τον διάσημο παρουσιαστή Τζέρεμι Κλάρκσον.
Βγαλμένη από… παραμύθια
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ως εκείνη τη στιγμή παρουσία του παίκτη (ή μάλλον παιχταρά, για να τα λέμε όλα) ήταν… παραμυθένια! Όχι μόνο είχε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής αλλά επιπλέον είχε ακόμη στη διάθεσή του και άλλες δύο βοήθειες.
Όλα έμοιαζαν να λειτουργούν υπέρ του και ο ίδιος ίσως και να το είχε πιστέψει ότι θα αποχωρούσε από το στούντιο πλουσιότερος κατά 1.000.000 λίρες. Το μόνο που χρειαζόταν και απέμενε ήταν να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση.
Μετά από μερικές στιγμές αγωνίας, είδε λοιπόν μπροστά του την ερώτηση: «Ποια από αυτές τις λέξεις, καθεμία από τις οποίες επινοήθηκε από έναν διάσημο συγγραφέα, προέρχεται από την ιστορία ενός παραμυθιού για τρεις πρίγκιπες;».
Οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα ήταν: Α: Pandemonium, B: Serendipity, C: Utopia, D: Yahoo. Όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε η A και C προφανώς είναι ελληνικές, αλλά το θέμα μας δεν είναι η ρίζα της καθεμιάς, αλλά ποια είναι η σωστή!

Ο Νίκολας Μπένετ ζορίστηκε, πήρε αρχικά τη βοήθεια του παρουσιαστή που όμως δεν γνώριζε την απάντηση και στη συνέχεια κατέφυγε στη βοήθεια του τηλεφώνου. Δυστυχώς, όμως, για εκείνον ούτε ο φίλος του, ήταν σε θέση να τον βοηθήσει.
Μη έχοντας άλλη επιλογή, κλείδωσε ως σωστή απάντηση το D: Yahoo, αλλά για κακή του τύχη ήταν λάθος. Η σωστή απάντηση ήταν το B: Serendipity, με σχεδόν κανέναν από τους παρευρισκόμενους να μην δείχνει ότι γνώριζε. Τουλάχιστον ο συμμετέχων δεν έφυγε με άδεια χέρια, αλλά με 125.000 λίρες…
Τι σημαίνει Serendipity
Και ας περάσουμε στο… δια ταύτα. Τι στο… καλό σημαίνει Serendipity και τι δουλειά έχει με τα παραμύθια;
Η λέξη είναι επί της ουσίας μια επινόηση από τον Βρετανό συγγραφέα Horace Walpole το 1754. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος την σκέφτηκε και την εμπνεύστηκε έχοντας διαβάσει νωρίτερα το περσικό παραμύθι «The Three Princes of Serendip» (Οι Τρεις Πρίγκιπες του Σερέντιπ).
Πρόκειται για την ιστορία σύμφωνα με την οποία τρεις πρίγκιπες ξεκινούν από το Serendip που δεν είναι άλλο από το νησί Σρι Λάνκα ή παλιότερα Κεϋλάνη. Στην πορεία και την διαδρομή τους συναντούν διάφορα τα οποία στην πραγματικότητα δεν ψάχνουν, αλλά χάρη στην εφευρετικότητα και την παρατηρητικότητα τους τελικά ανακαλύπτουν πράγματα εκεί που δεν τα περιμένει κανείς.
Έτσι, η λέξη Serendipity για να περιγράψει την τυχαία ανακάλυψη ενός ωραίο, όμορφο και καλό πράγμα, ενώ δεν το ψάχνεις καν!
Δυστυχώς, όμως, δεν είχε αντίστοιχο happy end το αντίστοιχο story με τον Νίκολας Μπένετ.