Μόνο 1/10 το λέει σωστά: Το μεγάλο λάθος που κάνουν ακόμα και καθηγητές

Μας άνοιξε τα μάτια ο... Αρναούτογλου (και ο Μπαμπινιώτης βεβαίως)!

Η αλήθεια εμφανίζεται μπροστά σου ενίοτε από εκεί που δεν την περιμένεις. Δηλαδή ναι και σύμφωνοι, τηλεπαιχνίδι γνώσεων είναι το «Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος», μόνο που η «αποκάλυψη» δεν ήρθε μέσα από κάποια εκ των ερωτήσεων του «τέρατος». Ήταν ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, στο επεισόδιο που σου λέγαμε τις προάλλες με την ερώτηση για τον «Μότσαρτ» του παγκοσμίου μπάσκετ, που μας άνοιξε τα μάτια για κάτι που κάναμε λάθος χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα.

Με τα πολλά και κατά τύχη, η παίκτρια απάντησε σωστά, Ντράζεν Πέτροβιτς. Προς υπεράσπισή της, δεν είχε ιδέα από τον κόσμο της πορτοκαλί μπάλας, γι’ αυτό και δυσκολεύτηκε τόσο. Ο παρουσιαστής του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού του ΑΝΤ1 λοιπόν, ανέλαβε να της εξηγήσει ποιος ήταν ο Κροάτης legend του αθλήματος. Μην παραλείποντας βεβαίως το τραγικό, τόσο πρόωρο και τόσο άδικο, τέλος. Λέγοντας αρχικά «σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα» πριν διορθώσει αμέσως τον εαυτό του λέγοντας «συγνώμη, να το πω σωστά, αυτοκινητικό δυστύχημα».

Έτσι που το βλέπουμε γραμμένο, δεν μας πάει για τίποτα πως το δεύτερο είναι το ορθό. Κι όμως έτσι είναι, ενώ προφανώς και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου δεν το είπε… στην τύχη. Το έμαθε πιθανότατα και αυτός κάποια στιγμή ξαφνικά, του έκανε όπως σαφώς φαίνεται εντύπωση και φρόντισε να το επισημάνει όταν βρήκε την αφορμή.

Ανατρέχουμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, το «Ευαγγέλιο» μας τουτέστιν σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε ότι το σωστό δεν είναι το αυτοκινητιστικό αλλά το αυτοκινητικό δυστύχημα, δηλαδή δυστύχημα που προκαλείται από αυτοκίνητο ή αναφέρεται σε αυτοκίνητο, και όχι κατ’ ανάγκην στον οδηγό του αυτοκινήτου. Και επισημαίνεται ότι «αυτοκινητιστής» δεν είναι κάθε οδηγός αυτοκινήτου, αλλά κυρίως ο επαγγελματίας οδηγός αυτοκινήτου ή φορτηγού. Δηλαδή και εν κατακλείδι, όταν αναφερόμαστε σε κάποιο δυστύχημα, το σωστό είναι αυτοκινητικό και όχι αυτοκινητιστικό επειδή αφορά το αυτοκίνητο και όχι τον οδηγό.

Να πούμε πάντως ότι κάποιοι άλλοι γλωσσολόγοι δέχονται και τους δύο τύπους ως σωστούς και μας λένε ρητώς και σαφώς ότι δεν είναι περίπτωση «ή το ένα ή το άλλο». Μπορεί ναι, μπορεί όχι, αν δεν πείστηκες ή δεν «ψήθηκες», υπάρχει πάντα και η λύση να μην μπεις καν σε δίλημμα, να πεις ένα «τροχαίο δυστύχημα» και να μην έχεις καν έγνοια πως κάποιος ενδεχομένως θα… στην πει. Αν και μεταξύ μας, δεν νομίζουμε πως θα εμφανιστεί κάποιος να σε διορθώσει αν πεις «αυτοκινητιστικό», εκτός και αν αυτός ο κάποιος είναι ο Αρναούτογλου ή ο Μπαμπινιώτης!