Πού είσαι; Πού είσαι; ΟΚ, δεν φάγαμε δα τον κόσμο για να βρούμε πού πήγε αυτή τη φορά ο Ευτύχης Μπλέτσας, αλλά θα… τρώγαμε κάτι αυτά τα σπέσιαλ που δοκίμασε στο τελευταίο του χρονικά «εκτός συνόρων». Ο δρόμος τον οδήγησε στη μακρινή Μογγολία και ο εθνικός μας Happy Traveller το έζησε όσο πιο έντονα μπορούσε – γι’ αυτό δεν είναι τα ταξίδια άλλωστε ;
Το πρώτο επεισόδιο παίχτηκε ήδη από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το part 2 θα το δούμε την προσεχή Κυριακή (26/10), στις 16:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και διαφορετικά μέρη στο εξωτερικό που έχει επισκεφθεί ο Ευτύχης Μπλέτσας, εκεί στην καρδιά της Ασίας.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα γι’ αυτή τη μακρινή χώρα, την πατρίδα του διαβόητου Τζένγκις Χαν, οπότε κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη. Και μέσα από την εκπομπή μάθαμε αρκετά πραγματάκια. Όπως στο κομμάτι φαγητό. Μπορεί το εθνικό πιάτο της Μογγολίας να θεωρείται το Khorkhog, αρνί στην κατσαρόλα με λαχανικά κατά βάση, αλλά ο Ευτύχης Μπλέτσας με άλλο έπαθε πλάκα. Το χαρακτήρισε μάλιστα ως το πιο εντυπωσιακό πιάτο της χώρας.
Πώς το λένε; Boodog. Και πώς φτιάχνεται; Γεμίζοντας μία ολόκληρη κατσίκα ή μαρμότα με κρεμμύδια, πατάτες και καυτές πέτρες, ώστε να ψηθεί από μέσα προς τα έξω, μέχρι το δέρμα να αρχίσει να στάζει λίπος. Τι προκύπτει ως γευστικό αποτέλεσμα; Ένα μαλακό, αρωματικό και καπνιστό κρέας, σε μια διαδικασία που κατά τον δημοφιλή παρουσιαστή, θυμίζει κάτι από αρχαία τελετουργία. Εμάς, να σας πούμε την αλήθειά μας, κάπως extreme μας φάνηκε..

Γενικά αν το δούμε πάντως, η μογγολική κουζίνα δεν έχει κάτι το εξεζητημένο. Λιτή και θρεπτική, βασίζεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας (κυρίως αρνίσιο και πρόβειο) και ζωικά λίπη, ενώ τα λαχανικά και τα μπαχαρικά είναι περιορισμένα – βασικά, μόνο αλάτι βάζουν. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή η απλότητα είναι συνυφασμένη με το τι είναι η Μογγολία ως χώρα. Οι χειμώνες εκεί είναι απίστευτα ζόρικοι, με το θερμόμετρο να κατεβαίνει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, δεν είναι τυχαίο πως η Ουλάν Μπατόρ είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου βάσει μετρήσεων. Οι πρώτες ύλες δεν περισσεύουν και το φαγητό αντικατοπτρίζει τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.
Ο Ευτύχης Μπλέτσας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αυτό το εξωτικό για μας μέρος, να δει πώς ζουν οι ντόπιοι, τι τρώνε. Επειδή είναι κομμάτι δύσκολο είτε εμείς που γράφουμε αυτές τις γραμμές, είτε εσείς που μας διαβάζετε, να πάμε κάποια στιγμή στην Μογγολία, αφηνόμαστε στα έμπειρα χέρια του Mr. Happy Traveller για πληροφορίες και εικόνες!