Ξυπνητήρι : 4 συστήματα για να μην το αναβάλλεις 10 φορές κάθε μέρα

Ή αλλιώς τέσσερις αποτελεσματικοί τρόποι για να μην σου σπάει τα νεύρα το ξυπνητήρι του κινητού και το πετάς κάθε μέρα σε τοίχους και πατώματα.

Ως άνθρωπος που έχει ρίξει πολλές ώρες ύπνου στη ζωή του – ανήσυχες ως επί το πλείστον και γεμάτες με όνειρα με διάσημες – έχω δει ότι η υπόθεση «ξύπνημα» διέπεται από κανόνες, τακτικές και συστήματα. Πολλά αποτυγχάνουν. Υπάρχουν όμως μερικά που τα λες σχεδόν απόλυτα αποτελεσματικά. Όσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα ξύπνημα που γίνεται με το ξυπνητήρι. Με τη βία δηλαδή.

Το παρόν άρθρο δεν αφορά αυτούς που καίγονται να φύγουν το πρωί, οπότε αναγκάζουν τον εαυτό τους να σηκωθεί ακόμα κι αν αισθάνονται ότι παίζουν στο Walking Dead. Αφορά αυτούς που δεν θέλουν να χάνουν τη μέρα τους. Εκείνους που προσπαθούν ανηλεώς να σηκωθούν πριν τις 11-12 από το κρεβάτι και δεν το πέτυχαν ποτέ. Τα 4 συστήματα βασίζονται στην εμπειρία και την παρατήρηση και γι΄αυτό δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μη μας κυνηγάτε οι επιστήμονες.

Βάζεις το ξυπνητήρι μια ώρα πριν

Όχι για να το κλείσεις και να κοιμηθείς άλλη μια ώρα. Απλώς η λειτουργία του μυαλού πηγαίνει ως εξής. Αν κάθε μέρα μέχρι σήμερα πατούσες αναβολή συγκεκριμένες φορές, από ένα σημείο και μετά το μυαλό προσάρμοζε τον οργανισμό, ώστε να νιώθει ξεκούραστος και να σηκωθεί μόνο τότε. Έτσι, έβαζες το ξυπνητήρι να χτυπήσει στις 10 και σηκωνόσουν 11 μετά από 5-6 αναβολές. Οπότε αν το βάλεις στις 9, μπορείς να πατήσεις ισάριθμες αναβολές. Στις 10 θα είσαι όρθιος και θα νιώθεις ξεκούραστος σα να είναι 11. Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι γιατί το μυαλό έχει εστιάσει στις φορές της αναβολής και όχι στην ώρα.

Τοποθετείς το ξυπνητήρι μακρύτερα από το μήκος του χεριού

Είναι το πιο δύσκολο να κάνεις, γιατί προϋποθέτει τη γενναιότητα και τη συνειδητοποίηση. Είναι κάτι που το περιμένεις από τη στιγμή που κοιμάσαι. Παίρνεις το κινητό, το βάζεις 2-3 μέτρα μακριά από το κρεβάτι και το πρωί που χτυπάει θα σταματήσει μόνο αν σηκωθείς. Η δουλειά έγινε. Άπαξ και βγεις από τη ζεστασιά της κουβέρτας και του στρώματος, ο οργανισμός σου αλλάζει το mode.

Ο ήχος παίζει μεγάλο ρόλο

Μια ρυθμική μελωδία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ένα τραγούδι, ακόμα κι αν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, δεν αρκεί. Τα εμβατήρια όπως το Braveheart ή το Lord of The Rings περισσότερο θα σε ψήσουν να ξανακλείσεις τα μάτια και να ονειρευτείς ότι είσαι μαχητής κάπου. Θες κάτι έντονο, εκκωφαντικό, που να σου τρυπάει τα τύμπανα. Μια σειρήνα για παράδειγμα ή τον ήχο από το δελτίο του MEGA. Θες κάτι πιο extreme; Βάλε Ταμπάκη και Μπεζαντάκου. Στην πρώτη τσιρίδα έχεις βρεθεί κιόλας στο μπάνιο να πλένεσαι.

Η σκούπα της μάνας σου

Βασικά οτιδήποτε κάνει η μάνα σου. Το ουρλιαχτό της κάθε πρωί που αδιαφορεί αν κοιμάσαι, η ηλεκτρική, οι συνομιλίες με τις φιλενάδες της στο τηλέφωνο για τις προσφορές στον Σκλαβενίτη, χίλιοι και ένας τρόποι να σου σπάσει τα νεύρα. Αν μένεις σε άλλο σπίτι, ζήτα της να σε παίρνει τηλέφωνο και να σου πρήζει το συκώτι γιατί δεν της κάνεις εγγονάκι. Αν μένετε μαζί, κοιμήσου με την πόρτα ανοιχτή για να το απορροφήσεις όλο όπως είναι. Μήπως να τα ηχογραφήσεις κιόλας για να μπουν στο παραπάνω σύστημα;