Διαδίκτυο κύριοι! Το μεγάλο εργαλείο της εποχής, το καφενείο του 21ου αιώνα. Ό,τι θέλεις το διαβάζεις εκεί. Ο καθένας άλλωστε ανοίγει ένα μπλογκ ή μια σελίδα στο Facebook και ξεδίνει, γράφει ό,τι γουστάρει.
Κακό είναι αυτό θα μου πείτε; Όχι βέβαια, αυτό είναι από τα ωραία του διαδικτύου. Το κακό είναι ότι πολλές φορές η ελευθερία του λόγου που διασφαλίζει η ύπαρξη του internet μετατρέπεται σε μια διασπορά ψεύτικων ειδήσεων.
Άλλες φορές για τα κλικ, άλλες φορές επειδή η έννοια της ράδιο αρβύλας έχει πάρει μυθικά χαρακτηριστικά, μέχρι και για θανάτους που τελικά δεν ίσχυαν έχουμε διαβάσει στο internet. Και μάλιστα όχι μία και δυο φορές. Μιλάμε το internet έχει πεθάνει τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό χωρίς ο ίδιος να το ξέρει.
Εντάξει, υπερβάλουμε (στο internet είμαστε άλλωστε, χα!) αλλά όντως οι θάνατοι που δεν ίσχυαν και έγιναν γνωστοί μέσω διαδικτύου είναι πάρα πολλοί. Θα τους μαζεύαμε όλους αλλά βαριόμαστε. Οπότε δείτε πέντε από αυτούς:
Αντώνης Βαρδής
Ως γνωστόν ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνο μία φορά. Όχι όμως ο Αντώνης Βαρδής που για μια περίοδο «πέθαινε» κάθε τρεις και λίγο. Όταν τελικά πέθανε στα αλήθεια, ο γιός του είχε πει σε μια συνέντευξή του: «Κάποια ΜΜΕ τον είχαν “τελειώσει” τον πατέρα μου ξανά και ξανά. Την τελευταία φορά, ευτυχώς για μένα, ήμουν δίπλα του. Το διάβασα σε site και ήταν δίπλα μου. Γελούσα». Enough said…
Θοδωρής Ζαγοράκης
Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα αφαίρεσε τη ζωή του Θοδωρή Ζαγοράκη. Στη φαντασία κάποιων βέβαια γιατί ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ζει και βασιλεύει. Αλλά εκείνο το βράδυ ένας ξαφνικός συναγερμός σήμανε σε όλο το internet. Και αν κάποιοι πιο έμπειροι κατάλαβαν εξαρχής πως αυτό ήταν τρολιά που αναπαράγεται από πολύ συγκεκριμένα blog, η «είδηση» είχε προλάβει να ταξιδέψει από την μία άκρη του internet ως την άλλη μέσω κοινοποιήσεων που δεν σκέφτηκαν ποτέ να τσεκάρουν την εγκυρότητα αυτού που διάβαζαν.
Ο «Μανωλάκης» από το «Καφέ της Χαράς»
Και εκεί που είχαμε βαρεθεί να διαβάζουμε κάθε τρεις και λίγο το «δείτε πως είναι σήμερα ο Μανωλάκης από το Καφέ της Χαράς», ξαφνικά γουρλώνουμε τα μάτια μας στην θέαση της είδησης πως ο «Μανωλάκης» πέθανε. Μάλιστα, την συγκεκριμένη μούφα την έγραφαν και κανονικά site, ειδησεογραφικά δηλαδή και όχι απλά blog και γκρουπ στο Facebook. Άρχισε τα τηλέφωνα η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά για να διαψεύδει την είδηση και τελικά ο «Μανωλάκης» (κατά κόσμον Πάρης Σκαρτσολιάς) επέστρεψε στη ζωή…
Τζίμης Πανούσης
Πεθάναν τον Τζιμάκο, σαν δεν ντρέπονται! Εδώ η «είδηση» ξεκίνησε από το Facebook όταν κάποιος έφτιαξε μια σελίδα που λεγόταν «Αντίο Τζιμάκο», στην οποία τα likes ξεπέρασαν τα 400 σε ελάχιστες ώρες. Μάλιστα, ο δημιουργός της αναρτούσε διαρκώς τραγούδια του Πανούση και τον ευχαριστούσε για το έργο που άφησε πίσω του. Από κάτω διάφοροι θαυμαστές του Πανούση εξέφραζαν τα συλλυπητήριά τους. Παρωδία.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Έπεσε σκέψη για το αν πρέπει να αναφερθεί αυτό το όνομα. Το Menshouse είναι και καινούριο site και δεν είναι να παίζει με τέτοια πράγματα. Επειδή όμως δεν φοβόμαστε να ρισκάρουμε μπροστά στην ανάγκη της αδέσμευτης δημοσιογραφίας, τελικά μόλις το γράψαμε και θα το ξαναγράψουμε: έχουν «πεθάνει» και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (φτου, φτου, φτου). Μάλιστα όχι μόνο μία αλλά δύο-τρεις φορές. Πολλά από τα blogs που τόλμησαν να κάνουν αυτό το λάθος πάντως έκλεισαν τις επόμενες μέρες (δεν είναι πλάκα, αλήθεια).