Εξέλιξη: Οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια θα ζουν στον Άρη και θα έχουν ύψος σέντερ
Βρείτε μας στο

Κρίνοντας από τα σημάδια τρομερής ευφυΐας της ανθρωπότητας, τότε μάλλον δεν μας μένουν πάνω από 1 ή 2 αιώνες ύπαρξης. Αν συνυπολογίσουμε και τις συνεχιζόμενες προτροπές-πεποιθήσεις των επιστημόνων, τότε μπορεί οι 4η γενιά εκκινώντας από τώρα να σταθεί αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Βάλτε στο μπλέντερ και την ανάδυση σε καίριες θέσεις ανθρώπων που αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή και έχετε το παζλ. Σε περίπτωση όμως που αλλάξουμε τα δεδομένα και καταφέρουμε να υπερκεράσουμε όλα αυτά, τότε το πολύ μακρινό μέλλον του κόσμου θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο για την εξέλιξη.

Μόλις σήμερα ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ξανά ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν βρει ως τα επόμενα 100 χρόνια τον πλανήτη που θα μετοικήσουν. Ήταν η πολλοστή φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Υποθέτοντας ότι η σωτηρία θα επέλθει, οι επιστήμονες αποτολμούν να κάνουν προβλέψεις για τα επόμενα 1.000 χρόνια της ανθρωπότητας. Η εξέλιξη τους θα είναι τρομερή.

Πρώτα και κύρια, για την επιστημονική κοινότητα ο πλανήτης Άρης μοιάζει καταλληλότερος για φιλοξενία ανθρώπινης ζωής. Είτε ως μια «μόνιμη κατάσταση» είτε ως μια μεταβατική περίοδος. Η ατμόσφαιρα στον Άρη μπορεί να διαθέτει κοινά στοιχεία με την Γη, αλλά δεν είναι ίδια. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή εκεί θα σημάνει αλλαγές σωματοδομικές. Όσοι γεννιούνται εκεί θα έχουν γονίδια που θα τους κάνουν ψηλότερους. Η βαρυτική έλξη στον Άρη είναι στο 38% της αντίστοιχης στη Γη. Άρα ένας ολόκληρος πλανήτης θα ξέρει να στήνει το pick n roll και να παίζει με πλάτη στο ποστ.

Μέχρι σήμερα και ίσως μέχρι τις επόμενες 2-3 αιώνες, το μοναδικό στοιχείο που υποδηλώνει εξέλιξη στον άνθρωπο είναι η σωματοδομή. Κάπου στο 2050 θα δούμε και την δύναμη του ανθρώπου απέναντι στις αρρώστιες. Μια έρευνα του Oxford έδειξε ότι συγκεκριμένα άτομα στην Αφρική ανέπτυξαν ανοσία στον HIV, ώστε δεν εξελίσσεται σε AIDS. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ασθένειες. Όχι μόνο. Μπορεί να συμβεί και στα γονίδια που γερνούν. Ο άνθρωπος ξεκινάει να ελέγχει τον εσωτερικό του εαυτό. Ουσιαστικά, τέτοιες ασθένειες ενεργοποίησαν σημεία του γονιδιακού του σχηματισμού που πιθανολογείται ότι θα οδηγήσουν στα παραπάνω.

Τρίτον, η ρομποτοποίηση των ανθρώπων είναι ένα στάδιο που φαντάζει σήμερα ως πάρα πολύ πιθανό. Βιονικά μάτια, κινητά αποθήκευσης της μνήμης, δυνατότητα ανίχνευσης νέων διαστάσεων, x-rated θέαση. Μόνο μερικά από τα artificial στοιχεία που θα επιδιώξει το άτομο στον εαυτό του. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη ο Έλον Μασκ της SpaceX και Tesla ερευνά το πως θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Το Black Mirror ίσως να είναι πολύ προφητικό.

Οι δύο μεγαλύτερες αλλαγές όλων θα έρθουν αλλού. Σε επίπεδο νευροεπιστήμης, η συνείδηση θα είναι ένα εργαλείο πλήρως κατανοητό ως τότε και σε ένα βαθμό ελεγχόμενο από τον κάτοχο της. Θα μπορεί να δώσει σίγουρες εξηγήσεις για να ερμηνεύσει αντιδράσεις, όνειρα, αισθήματα κι όχι απλώς εικαστικές συνδέσεις.

Το άλλο μεγάλο όνειρο του κάθε ανθρώπου είναι η επιμήκυνση της ύπαρξης. Η ύπαρξη είναι πάνω απ΄όλα μια αίσθηση. Όχι κάτι απτό. Αλλά κάτι εγκεφαλικό. Γι΄αυτό στο επίπεδο της επιβίωσης του εγκεφάλου, των αναμνήσεων, των συναισθημάτων και της ολότητας της συνείδησης, ο άνθρωπος θα βρει τον τρόπο συνέχισης.

Εξέλιξη: Οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια θα ζουν στον Άρη και θα έχουν ύψος σέντερ

Η συνείδηση και τα κομμάτια της (υποσυνείδητο-ασυνείδητο) θα μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή και όταν ο άνθρωπος πεθαίνει σωματικά, ο εγκέφαλος και μάλλον το κεφάλι ολόκληρο, θα μεταμοσχεύονται σε ένα άλλο σώμα. Ήδη επιστήμονες στην Ιταλία και την Κίνα επιχειρούν τέτοιες διαδικασίες σε ζώα. Πάντως, το πιο λογικό είναι ότι το νέο δοχείο θα είναι ρομποτικής φύσεως για λόγους βιοηθικής.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Άλλες μικρότερης, αλλά επ΄ουδενί αμελητέας σημασίας, αλλαγές ως προς την εξέλιξη αφορούν τις εκ γενετής ασθένειες, την αναπαραγωγή, το ίδιο το σεξ και πρακτικές λειτουργίες της κοινωνίας όπως το σύστημα δικαιοσύνης. Μέσες άκρες προβλέπεται ότι θα υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που θα κάνουν σεξ για αναπαραγωγή, ιδίως οι μικρές ομάδες που θα μετοικήσουν σε άλλους πλανήτες. Τον Άρη ή τους διάφορους μικρούς που ανακάλυψε πρόσφατα η NASA. Η αναπαραγωγή θα γίνεται με διατήρηση σπερματοζωαρίων σε κελιά, πιθανότατα με κρυογονική μέθοδο, ενώ κάθε πιθανή «διαφορά» όπως ο αυτισμός ή οτιδήποτε άλλο, θα εντοπίζονται από την πρώτη στιγμή.

Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικές συσκευές που θα προβλέπουν τον «καιρό» των συναισθημάτων του κάθε ατόμου. «Αυξημένη αίσθηση λύπης κατά 65%» για παράδειγμα είναι μια ατάκα που μπορεί να ακούσεις. Το πόρισμα θα βγαίνει μέσα από την ανάλυση μιας σειράς από ενέργειες που έκανες στις προηγούμενες 5-6 μέρες σε συνάρτηση με τα σταθερά κομμάτια του ψυχισμού σου.

Το μόνο που ταιριάζει εδώ είναι ο κύριος Σποκ. Long live and prosper!

Πηγές: βιβλίο Half-Earth του καθηγητή του Harvard, Έντουαρντ Γουίλσον, Future of Humanity Institute/Νικ Μπόστρομ, Tech Insider, Affective Computing research group του M.I.T., Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering