Αν την δεκαετία του ’60 ο Φίλιπ Ντικ το έγραφε σε κάποιο μυθιστόρημά του μάλλον θα αντιμετωπιζόταν ως επιστημονική φαντασία. Εδώ που τα λέμε ακόμα και σήμερα μοιάζει με επιστημονική φαντασία.
Και όμως: η πραγματικότητα καμιά φορά μπορεί να ξεπεράσει και την φαντασία και κάτι που γίνεται στην αληθινή ζωή να «κλέψει» την ιδέα τον καλύτερο συγγραφέα! Αυτό πέτυχε μια σουηδική startup εταιρεία!
Ο λόγος για την «Epicenter», μια εταιρεία η οποία λειτουργεί ως «εργαστήριο» για άλλες επιχειρήσεις. Η «Epicenter» εμφυτεύει στους εργαζόμενούς της ένα μικροτσίπ σε μέγεθος κόκκων ρυζιού το οποίο λειτουργεί ως εργαλείο για να ανοίγουν πόρτες, να λειτουργούν εκτυπωτές, για γίνονται online αγορές και άλλα τέτοιες ενέργειες.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι της «Epicenter» έχουν μετατραπεί σε ένα είδος ζωντανού ρομπότ!
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Epicenter», Πάτρικ Μέστερτον ξεκλειδώνει μια πόρτα απλώς κουνώντας το χέρι του κοντά της και αφού τελειώσει τη μίνι επίδειξή του, τονίζει: «Το μεγαλύτερο όφελος, πιστεύω, είναι η ευκολία. Αντικαθιστά ουσιαστικά πολλά πράγματα που έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες ή για κλειδιά».
Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη μιας τεχνολογίας που προϋπήρχε καθώς είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για να φτιάχνονται εικονικά κολάρα για τα ζώα. Η επέκταση αυτής της λογικής και στους εργαζόμενους ωστόσο δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς σηματοδοτεί. Την διευκόλυνση της ζωή ή την μετάβαση σε μια σκοτεινή δυστοπία διαρκούς επιτήρησης και ελέγχου; Και άραγε το ένα αποκλείει το άλλο;
Οι εργαζόμενοι με τα εν λόγω τσιπ μέσα τους ελέγχονται διαρκώς κατά την διάρκεια της εργασίας τους από τον εργοδότη τους αλλά προκύπτουν και ζητήματα ευρύτερα της εργασίας. Ποιος εγγυάται ας πούμε πως δεν μπορούν να ελέγχονται διαρκώς και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας; Ποιος εγγυάται πως αποκλείεται να ελέγχονται οι αγορές τους ; Άλλωστε, σε αντίθεση με τις πιστωτικές κάρτες και τα smartphones, ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να απαλλαχθεί από ένα εμφυτευμένο τσιπ.
Ο Μέστερτον λέει πως το τσιπ αυτό απλά κάνει πιο εύκολη τη ζωή (σιγά την έκπληξη…) και πως είναι το ανάλογο του να φοράει κανείς έναν βηματοδότη. Αυτή τη στιγμή πάντως η «Epicenter» φιλοξενεί πάνω από 100 εταιρείες και περίπου 2.000 εργαζομένους . Από αυτούς περίπου οι 150 έχουν εμφυτευμένο τσιπ.
Τα ηθικά διλλήματα πάντως προκύπτουν διαρκώς αναφορικά με το ζήτημα. Ας πούμε ο μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, Μπεν Λίμπερτον τονίζει ότι με αυτή την τεχνολογία οι χάκερ θα μπορούσαν να κάνουν… πάρτυ.
Από την μεριά της, η 25χρονη Σάντρα Χάγκλοφ, εργαζόμενη της «Eventomatic», μιας εταιρίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της «Epicenter», δεν ασπάζεται τις ανησυχίες και χαρούμενη τονίζει: «Θέλω να είμαι μέρος του μέλλοντος».