Η Κροατία πρωτοπορεί: Οινοποιείο στον βυθό της θάλασσας με κρασί...λουκούμι!
Βρείτε μας στο

Αν τυχόν βρεθείς ποτέ στην Κροατία και πας στο μπαρ ζητώντας ένα υποβρύχιο, μπορεί να σου σερβίρουν κάτι που θα σε ξαφνιάσει. Γιατί εκτός από το κλασσικό μπύρα-ουίσκι, υπάρχει και ένα ποτό που έχει την κυριολεκτική έννοια. Υποβρύχιο με τα όλα του. Ένα κόκκινο κρασί που θα φέρει στη συσκευασία του μυρωδιά από αλμύρα της Αδριατικής είναι το νέο hype στον κόσμο της οινοποιίας. Εκεί γύρω στο Ντουμπρόβνικ παίρνουν άνετα βραβείο ευρεσιτεχνίας, αφού λέγεται ότι το συγκεκριμένο κρασί είναι από τις πολύ καλές σοδειές.

Λίγο έξω από το τουριστικό θέρετρο του Ντουμπρόβνικ, προς τα βόρεια, έχει χτιστεί ένα πρωτότυπο οινοποιείο. Σε βάθος 20 μέτρων στη θάλασσα της περιοχής Πελιεσάτς, οι κάτοικοι του χωριού Ντράτσε πιστοποιούν την εκλεπτυσμένη αντίληψη τους γύρω από το κρασί. Η Κροατία είναι από τις χώρες με πολύ δυνατή παραγωγή κάθε χρόνο και η εν λόγω ιδέα και πράξη τους δίνει ένα προβάδισμα σε σχέση με τους κυρίαρχους Γάλλους και Ιταλούς.

Το οινοποιείο Edivo Vida ακολουθεί την εξής διαδικασία. Η ωρίμανση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, το αποκλειστικά κόκκινο κρασί μπαίνει σε ειδικούς αμφορείς. Οι αμφορείς έχουν σφραγιστεί με κερί και με διπλό στρώμα λάστιχου για ασπίδα.

Έτσι, αποκλείεται η παραμικρή πιθανότητα να διεισδύσει αλμυρό νερό. Τα κρασιά τοποθετούνται σε κελιά για περίπου δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα το κρασί βρίσκει το πιο κατάλληλο περιβάλλον, αφού σε εκείνο το σημείο η θερμοκρασία παραμένει σταθερά στους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο τρόπος που έχει σφραγιστεί ο αμφορέας προστατεύει και τους παραγωγούς. Δεν μπορεί κάποιος να βουτήξει και να πάρει κάποιο μπουκάλι.Το Edivo Vina προσφέρει και ξεναγήσεις με κατάδυση κάτι που κάνει ακόμα πιο συναρπαστική την φάση τους. Όχι, δεν μπορείς να κάνεις το κλασσικό και να σου βάλουν στο ποτήρι για να το παίξεις γνώστης.

Όποιος θέλει να δοκιμάσει έχει δύο τρόπους. Είτε να πάει στα γύρω εστιατόρια και να το παραγγείλει είτε να το αγοράσει κατευθείαν από το οινοποιείο. Και στις δύο περιπτώσεις η τιμή του είναι στα 320 ευρώ.