«Πισίνα του Διαβόλου»: Κολύμπα, αν τολμάς!
EXTRAS

«Πισίνα του Διαβόλου»: Κολύμπα, αν τολμάς!

Μετά από περπάτημα περίπου τριών ωρών, φτάνεις στην κορυφή και αντικρίζεις την περιβόητη «πισίνα», σε ύψος 107 μέτρων και έχεις την δυνατότητα, αν τολμάς, να κολυμπήσεις πολύ κοντά στην άκρη του καταρράκτη

Αδρεναλίνη: Ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του, σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη “αντίδραση μάχης ή φυγής”.

Αυτό σου συμβαίνει όταν αντικρίζεις τη θέα από τους καταρράκτες της Βικτωρίας μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε και ξέρεις ότι έφτασες μέχρι εκεί για να κολυμπήσεις στα νερά τους!  Οι καταρράκτες αυτοί  από το 1989 αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη. Εκεί, κάποιους μήνες του χρόνου-συνήθως από τις αρχές του φθινοπώρου έως τον Δεκέμβριο-, όταν η στάθμη του ποταμού πέφτει, δημιουργείται μια φυσική κοιλότητα που είναι γνωστή ως  πισίνα του «Διαβόλου» (Devil’s pool).

pisina

Μετά από περπάτημα περίπου τριών ωρών, φτάνεις στην κορυφή και αντικρίζεις την περιβόητη «πισίνα», σε ύψος 107 μέτρων και έχεις την δυνατότητα, αν τολμάς, να κολυμπήσεις πολύ κοντά στην άκρη του καταρράκτη, χωρίς να κινδυνεύεις να παρασυρθείς. Γιατί, αν και τα νερά του ποταμού πέφτουν με ορμή στο κενό, ο βράχος δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα που σε συγκρατεί και μπορείς να  παραμείνεις άνετα στο σημείο για αρκετή ώρα.

pisina4

Οι καταρράκτες της Βικτωρίας είναι από τους μεγαλύτερους του κόσμου και πήραν το όνομά τους από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον-Σκωτσέζο ιεραπόστολο, ιατρό και εξερευνητή της Αφρικής-,ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που τους είδε. Ήταν το 1885, όταν, κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της κοιλάδα του Ζαμβέζη, αντίκρισε πρώτη φορά το εντυπωσιακό θέαμα που του έκοψε την ανάσα, τους καταρράκτες, στους οποίους και αποφάσισε να δώσει το όνομα της βασίλισσας Βικτωρίας, που είχε στεφθεί από το 1838 και η βασιλείας της διήρκεσε εξήντα τρία χρόνια.

pisina6

 

Η ποσότητα του νερού που πέφτει από τους καταρράκτες διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Η περίοδος των βροχών ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου και φτάνει έως τις αρχές Απριλίου, ενώ από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, είναι η περίοδος όπου ο Ζαμβέζης πλημμυρίζει. Το ύψος του σύννεφου που σηκώνεται από την πτώση των νερών φτάνει τα 400 μέτρα και είναι ορατό από απόσταση 50 χιλιομέτρων!

pisina5

Στην περιοχή γύρω από τους καταρράκτες, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή, ενώ, στο πέρασμα των χρόνων, η εκάστοτε φυλή που τους ανακάλυπτε τους έδινε και διαφορετικό όνομα. Όλα, όμως, σήμαιναν «Ο καπνός που βροντά».

Λίγα χρόνια μετά, αφότου τους ανακάλυψε ο Λίβινγκστον, γύρω στο 1900, όταν κάποια βρετανική εταιρία αποφάσισε να αγοράσει μεταλλευτικά δικαιώματα αλλά και άλλων παραγωγικών πηγών στην περιοχή βόρεια του Ζαμβέζη, εγκαταστάθηκαν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι. Μέσα στη δεκαετία κατασκευάστηκε η γέφυρα των καταρρακτών της Βικτωρίας, στο Δεύτερο Φαράγγι, με αποτέλεσμα οι καταρράκτες να αποκτήσουν μεγάλη φήμη ως τουριστικό αξιοθέατο και η πόλη Victoria Falls να γίνει το τουριστικό κέντρο της περιοχής.