Beer ομαδόν στα ελληνικά νησιά: Από το «Φονιά» στην «Κατσίκα» μία μπύρα δρόμος!

Φρέσκες, ιδιαίτερες, γευστικότατες. Εκτός από την ποιότητα οι μπύρες των ελληνικών νησιών διακρίνονται πλέον και σε ποσότητα

Αν κάτι σε αυτό τον τόπο αναπτύσσεται ταχύτατα, πέρα από τα reality και το γλωσσικό πλούτο του Μένιου Φουρθιώτη, είναι η ζυθοποιία. Για το φανατικό λάτρη της μπύρας η Ελλάδα αποτελεί πια ένα γευστικό παράδεισο, αφού ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης – αυτό είναι το εντυπωσιακό – εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν και να ανθίζουν όλο και περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις.

Πολλές απ’ αυτές δεν θα τις βρεις στο supermarket, μια «ψαγμένη» μπυραρία όμως θα μπορούσε να διαθέτει μόνο ελληνικά προϊόντα και πάλι να μην της… λείπει τίποτα. Διότι πλέον η τοπική παραγωγή μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Ακόμα και του Γερμανού με την κάλτσα και το πέδιλο, που ως «κανονικός» άνθρωπος έχει δοκιμάσει τα πάντα στις μπυραρίες του Βερολίνου. Όχι, δεν είμαστε ρατσιστές, εκείνος επιμένει να μην καταλαβαίνει ότι αν ρίξει ξαφνικά κάνα μπουρίνι δεν θα βραχεί ΜΟΝΟ το πόδι του.

Δεκάδες μικροζυθοποιίες κλείνουν σε ένα μπουκάλι το μεράκι και το άρωμα του τόπου προέλευσής τους, αντανακλώντας στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μέσω της επιστροφής στη γεωργία. Ο ίδιος ο όρος μικρουζυθοποιία είναι καινούριος στην εγχώρια πραγματικότητα.

Ενώ η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα συνιστά βασική πηγή ανάπτυξης με ιστορία άνω των 100 χρόνων, η αντίστοιχη μπύρας εγκαινιάστηκε μόλις πριν από καμία εικοσαετία και με περιορισμένες επιλογές σε μικρές μονάδες. Σήμερα φαίνεται ότι οι παρθενικοί ζυθοβραστήρες πέτυχαν καλές ζυμώσεις, τόσο στα καζάνια όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι μικρές αυτές μονάδες να ευδοκιμούν σε πολλές διαφορετικές γωνιές της χώρας. Και να προσβλέπουν στη μεγέθυνση τους.

Το ήξερες ότι μόνο στις Κυκλάδες κυκλοφορούν 7 διαφορετικές φίρμες, ή ότι ακόμα και η Σαμοθράκη έχει τη δική της μπύρα; Με αυτές, τις νησιώτικες, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά σήμερα, καθώς μας γοητεύει ιδιαίτερα η διαδικασία να επισκεπτόμαστε ένα νησί και να παίρνουμε μια γεύση από τη δική του αντίληψη περί ζύθου. Λίγο λιγότερο βέβαια απ’ όσο μας γοητεύει να τη δοκιμάζει δίπλα μας και ο ξανθομπάμπουρας με την καλτσούλα.

Corfu Beer – Κέρκυρα

Royal Ionian, Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special είναι οι επιλογές σου αν δοκιμάσεις κάτι από την Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία. Παράγονται στο χωριουδάκι Αρίλλα της Κέρκυρας και είναι όλες φρέσκες και αφιλτράριστες. Μάλιστα η Ionian pilsner ήταν υποψήφια στο σχετικό διαγωνισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Magnus Magister – Ρόδος

Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της Ζυθοποιίας Ρόδου, απότοκα του… Μεγάλου Μάγιστρου. Η Magnus Magister βγαίνει σε Lager και Pilsener και εκτός από τα Δωδεκάννησα, τις βρίσκεις στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Εσχάτως κάνει και τα πρώτα διεθνή βήματά της.

Brink’s Beer – Ρέθυμνο

Τη γνωρίσαμε ως «Ρεθυμνιακή», αλλά λόγω του νόμου που δεν προβλέπει μπύρα με ονομασία προέλευσης, μετονομάστηκε σε «Brink’s». Η Ξανθιά και Μαύρη είναι τα δύο προϊόντα της Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας, δύο οργανικές μπύρες, παραγωγής βιολογικής γεωργίας, που εξάγονται πια και εκτός Κρήτης. Ο χάρτης της οποίας δεσπόζει στην ετικέτα του μπουκαλιού. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

Χάρμα – Χανιά

Η «Κρητική Ζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2007 στο γνωστό Πλατανιά Χανίων και το προϊόν της, η μπύρα «Χάρμα», πωλείται πλέον στο Ηράκλειο και επιλεγμένα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διατίθεται σε ξανθιά και μαύρη και η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνάει τους δύο μήνες, καθώς είναι φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, χωρίς καμιά επεξεργασία, θερμική ή χημική.

Fresh Chios Beer – Χίος

Η Φρέσκια Μπύρα Χίου ξεκίνησε την επίσημη παραγωγή και εμφιάλωση της το 2012 και δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της αφού διακρίνεται για τη φρεσκάδα της. Ανήκει στις αφροζυμωτές (ALES) μπύρες και παράγεται  στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Εμφιαλώνεται πάντα χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού ζύθου.

Kefalonian Beer – Κεφαλονιά 

Όταν η κεφαλονίτικη «κουρλαμάδα» αφοσιωθεί σε ένα στόχο, δεν χαμπαριάζει από αντίξοες συνθήκες. Στον σχεδόν 1,5 χρόνο ζωής που μετρά η Μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς & Ιθάκης, έχει καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της αποδοχής των καταναλωτών, καθώς η πρώτη χειροποίητη μπίρα της Κεφαλονιάς που φέρει την επωνυμία «Kefalonian Beer» έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του νησιού και δέχεται προτάσεις για να «φιλοξενηθεί» σε διεθνή ράφια.

Το πρώτο μπουκάλι της Premium Lager «ξεφύτρωσε» στην εκπνοή του 2015, στον Καραβόμυλο, στη Σάμη, και πολύ σύντομα οι «απόγονοί» του ταξίδεξαν σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική.  Η μπύρα είναι φρέσκια, άνευ συντηρητικών και θερμικής επεξεργασίας και έχει εξάμηνη διάρκεια ζωής.

Fonias – Σαμοθράκη

Συγκριτικό πλεονέκτημα της οικογενειακής Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης αποτελεί το νερό του νησιού, που είναι από τα τέσσερα καλύτερα σε ποιότητα στην Ευρώπη. Πήρε το όνομα της από τον μεγαλύτερο καταρράκτη και χείμαρρο του νησιού, αλλά και από τη… δύναμη της σε αλκοόλ (6,2%).

Η ξανθοκόκκινη, ροδακινένια, Pale Ale είναι μια μια από τις πιο ιδιαίτερες μπύρες στη χώρα, με δυνατά αρώματα λυκίσκου, κίτρου και μπανάνας, με απαλή φρουτώδη, γλύκα και παράλληλα πικάντικη αίσθηση. Το κριθάρι παραγωγής είναι από την Κομοτηνή και εκτός από τον Έβρο διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Ημαθίας.

«Νήσος» – Τήνος

Η Μικροζυθοποιία Τήνου με υπογραφές εγγύηση (Αλέξανδρος Κουρής και Μάγια Τσόκλη) έκανε τη δυνατή αρχή στις Κυκλάδες. Η πρώτη «Nήσος Pilsner» έγινε… viral, για να ακολουθήσει η limited μαύρη «7 μποφόρ» με νότες σοκολάτας και εσχάτως η βιολογική «Αll-day Lager,» που παράγεται με ψυχρή ζύμωση. Οι μπύρες «Νήσος» ζυθοποιούνται και εμφιαλώνονται 100% στην Τήνο, δεν υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία και σταθεροποιούνται με μικροφίλτρανση.

«56Isles» – Πάρος

Η παριανή «56Isles», όσα δηλαδή είναι τα νησιά των Κυκλάδων, κυκλοφορεί μόλις 14 μήνες και λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης στο νησί έχει ήδη διαπρέψει. Χρησιμοποιώντας ακατέργαστο κριθάρι που καλλιεργείται στο νησί, οι νεαροί δημιουργοί, Νικόλαος Παυλάκης και Μαρίνος Αλεξάνδρου έφτιαξαν μια αβανταδόρικη pilsner με απαστερίωτη με φυσική ωρίμανση. Συνδυάζει αρώματα βοτάνων με ελαφριές νότες εσπεριδοειδών, που μένουν στην επίγευση.

«Mikonu» – Μύκονος

Δεδομένου ότι η ετήσια κατανάλωση μπίρας στη Μύκονο φτάνει τα 1.800.000 λίτρα, είναι απορίας άξιον πώς ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος δεν είχε έως την περασμένη Άνοιξη τοπικό εκπρόσωπο. Το κενό ήρθε να καλύψει λίγες ημέρες πριν από το φετινό Πάσχα το ολοκαίνουργιο ζυθοποιείο της Μυκόνου, με την «Mikonu».

Οι δύο περιορισμένης – ακόμα – παραγωγής artisanal μπύρες βασίζονται σε ακριβούς και δυσεύρετους λυκίσκους, βύνη ελληνική και βελγική, και μια μείξη από τρεις βελγικές μαγιές που κατευθύνουν τη ζύμωση στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η «Pale Ale» είναι απαλά γλυκόπικρη και καραμελένια με γεύσεις κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, ενώ η «Blonde Saison» θεωρείται «εκρηκτική«, περιέχοντας μάνγκο, κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και δυνατό αφρισμό. Καλώς τες και ας άργησαν…

«Katsika» – Φολέγανδρος

H… ιντριγκαδόρικη «Katsika», με σήμα που παραπέμπει στα σκαλιά της Παναγιάς στη Χώρα του νησιού κυκλοφορεί από τη Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου σε δυο εκδοχές. Η «Pilsner» έχει μια γεμάτη refreshing φυτικότητα και κομψή πικράδα στο τελείωμα, ενώ η «Pale Ale» φλερτάρει με αρώματα καραμέλας εμπλουτισμένα με νότες κίτρου και καβουρδισμένου ψωμιού.

Naxos Beer – Νάξος

Ταχύτατα αναπτυσσόμενη. Μετά την επιτυχία της απαστερίωτης «Idol Pilsner» η τοπική ζυθοποιία κυκλοφόρησε τη χάλκινη «Portara India Pale Αle», που ευωδιάζει τροπικά φρούτα, και τη μαύρη «Naxian Sphinx Stout», που απελευθερώνει αρώματα καραμέλας, βανίλιας και καφέ. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τέσσερα είδη βύνης κριθαριού και τρεις ποικιλίες λυκίσκου. Πρόκειται επίσης για ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά και θερμική επεξεργασία.

Volkan Beer – Σαντορίνη

Μεταξύ των συστατικών της είναι μέλι Σαντορίνης, κίτρο Νάξου και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας! Κυκλοφορεί σε τέσσερις εκδόσεις, Volkan Βlonde, Volkan Βlack, Volkan Grey και Volkan White. Είναι αδύνατο να μη τη δοκιμάσεις αν βρεθεί μπροστά σου και για έναν άλλο λόγο. Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free (GDF), που σημαίνει ότι προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους…

Crazy Donkey – Σαντορίνη

Ναι, το νησί έχει και δεύτερη μπύρα, αυτή που σε παραπέμπει στο γαϊδουράκι της (εναλλακτικής) ανάβασης από το λιμάνι στα Φηρά. Η Σαντορινιά μικροζυθοποιία με την πολυεθνική κινητήρια δύναμη ενός Σέρβου και ενός Άγγλου οινέμπορου, κυκλοφορεί δύο κύριες ετικέτες, την yellow donkey και την red donkey, καθώς και κάποιες εποχιακές special.

Έχοντας αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό από την Αυστρία, η παρέα καταλήγει έπειτα από πειραματισμούς και αλχημείες σε δύο πολύ διαφορετικές από τα συνηθισμένα συνταγές. Οι μπύρες χαρακτηρίζoνται ως αυθεντικές Indian Pale Ale (IPA) και η ιδιαιτερότητα τους έγκειται στο ότι κατά τη διάρκεια ζύμωσης προστίθεται ο φημισμένος μούστος απ’ το Ασύρτικο Σαντορίνης.

Σολο, Cretan Craft Beer – Ηράκλειο

Ο αναγνωρισμένος Νορβηγός craft ζυθοποιός Κιέτιλ Γίκιουν, σε συνεργασία με τους Κρητικούς Νικόλα Λουκάκη και Κωστή Σταυρακάκη, φτιάχνουν τις μπύρες Σόλο με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Προς το παρόν, οι μπύρες τους παράγονται στη Νορβηγία και την Κρήτη (στις εγκαταστάσεις της Cretan Brewery Χάρμα) ετοιμάζοντας την ίδια ώρα το δικό τους ζυθοποιείο και οινοποιείο στο παραδοσιακό χωριό Αλάγνι, 25 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Κυκλοφορούν η Σόλο Saison (Χωριάτικη), η Σόλο Pale Ale (Αμερικάνα), η Σόλο India Pale Ale (Ψακί), η Σόλο Porter (ο Ασκιανός), η Σόλο Imperial Stout (Το Σκοτίδι) καθώς και κάποιες εποχιακές εκδόσεις.