καζανάκι

Καζανάκι ή μπατονέτα; Οι 10 πιο αδικημένες ανακαλύψεις-εφευρέσεις

Ποτέ δεν τους δώσαμε τη σημασία που τους αξίζει...

Πολλές φορές τείνουμε να παίρνουμε ως δεδομένα όλα τα πράγματα που βρίσκονται στην διάθεση μας από την ημέρα που γεννιόμαστε. Όσο τα έχουμε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σημασία τους. Είναι το κενό που αφήνει η έλλειψη τους  που μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε. Αν δεν είμαστε ξεκάθαροι, τότε αρκεί μια λέξη. Καζανάκι. Φέρε στο μυαλό σου όλες εκείνες τις φορές που χάλασε. Δεν είχες ξενερώσει;

Μαζί με το καζανάκι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανακαλύψεων-εφευρέσεων που δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως από τη γενιά μας και τις μετέπειτα γενιές. Το χρέος του δημοσιογράφου είναι να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τούτο το κείμενο είναι μακέτο απονέμει τα εύσημα στους οραματιστές, τους ιδεολόγους!

Οι βαλίτσες με ροδάκια

Σκέψου μόνο τούτο. Να ταξιδεύεις για διακοπές με γυναίκα και κόρη. Και μικρό γιο. Να πρέπει να κουβαλάς για αρκετά μέτρα 3 βαλίτσες. Είπαμε να φτιάξουμε μπράτσα, αλλά όχι κι έτσι…Οπότε αυτός που έβαλε ροδάκια στις βαλίτσες πρέπει να πάρει ένα Νόμπελ Ειρήνης.

Το καζανάκι

Γενικότερα το αποχετευτικό σύστημα και οι τουαλέτες είναι μεγάλη υπόθεση. Ειδικότερα όμως το καζανάκι. Φαντάσου να έκανες την ανάγκη σου και να έπρεπε να μαζέψεις το δοχείο για να πετάξεις την κατάθεση κάπου στον δρόμο…Αηδιαστικό όσο δεν πάει. Εκτός κι αν έχεις πάει φαντάρος. Άρα έχεις δει τους περίφημους «πίνακες». Καζανάκι και πάλι καζανάκι.

Το πλυντήριο ρούχων-πιάτων

Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείς κάθε φορά που πατάς ένα μόνο κουμπί, αλλά το πλυντήριο έχει καταφέρει να σου εξασφαλίσει απεριόριστο χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες ο άνθρωπος σπαταλούσε 7 χρόνια από τη ζωή του πριν τα πλυντήρια. Τώρα σπαταλάει μόλις 1 έτος. Εννοείται πως δεν έχω δει πουθενά καμία τέτοια έρευνα.

Ο τρίφτης του τυριού

Εδώ σηκωνόμαστε από τη θέση και κάνουμε standing ovation. Σαφώς και το τυρί είναι τρομερό σε κάθε σχήμα και μορφή. Μόνο που δεν είναι σωστό να καλύπτεις τα μακαρόνια με κουβέρτα. Το πασπάλισμα του τυριού είναι μια κίνηση με τόση μυσταγωγία. Αν δεν υπήρχε ο τρίφτης, όλο αυτό θα ήταν μόνο στη φαντασία.

Η οδοντόβουρτσα

Θέλω να φτιάξεις άλλη μια εικόνα. Να παίρνεις το νήμα κάθε μέρα, τρεις φορές τη μέρα, να το περνάς ανάμεσα στα δόντια και να τρίβεις το κάθε ένα ξεχωριστά. Ο κίνδυνος να φύγει κάποιο δόντι ή να ματώσουν τα ούλα είναι ορατός. Στην ίδια κατηγορία με την οδοντόβουρτσα μπαίνει και ο οδοντίατρος. Ειδάλλως, τώρα θα δέναμε το δόντι μας και την άλλη άκρη του σπάγγου θα την δέναμε στην πόρτα. Ή σε ένα αυτοκίνητο. Τόσο savage.

Τα στόρια

Όχι γενικά κι αόριστα, αλλά τα στόρια που υπάρχουν στα γραφεία. Είσαι ένας άνθρωπος πιεσμένος. Έχεις ανάγκη λίγο χρόνο ηρεμίας. Κατεβάζεις τα στόρια, τα κλείνεις και μπορείς ως και να αυνανιστείς στο γραφείο σου. Βασικά αυτός που τα ανακάλυψε τέτοιους σκοπούς είχε.

Η μπατονέτα

Η μεγάλη χρησιμότητα της μπατονέτας δεν φαίνεται εύκολα. Για να την νιώσεις καλά πρέπει να δεις πως λειτουργεί η εναλλακτική. Δηλαδή το δάχτυλο. Το βάζεις στο αυτί. Ξαφνικά γεννιούνται δύο μεγάλα ζητήματα. Πρώτον, το δάχτυλο δεν φτάνει πολύ μέσα. Δεύτερον, έρχεται σε επαφή με τις ακαθαρσίες του αυτιού. Η μπατονέτα υπερέχει σε κάθε τομέα.

Τα usb

Είχες έναν υπολογιστή κάπου στις αρχές του 2000. Είχες μέσα πολλά αρχεία. Μετά από καιρό ο υπολογιστής κρασάρει. Για να κρατήσεις τα αρχεία πρέπει να πληρώσεις παραπάνω. Ή μπορεί να έχουν χαθεί εντελώς. Από το 2009 και μετά δεν σε νοιάζει κάτι τέτοιο. Έχεις εξοπλιστεί με μπόλικα usb, τα έχεις φορτώσει με όσα είναι σημαντικά για σένα και δεν έχεις ανάγκη κανέναν υπολογιστή. Όχι μόνο για τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι φοιτητές που κάνουν εργασίες. Για να τις παρουσιάσουν και να πάνε να τις εκτυπώσουν θα έπρεπε να κουβαλάνε λάπτοπ. Με το usb έχουν ό,τι χρειάζονται χωρίς να φορτώνουν τις πλάτες τους.

Το κουτί της κέτσαπ που στέκεται κι από τις δύο πλευρές

Πόσα χρόνια παλεύαμε κύριε Heinz για να βγει όλη η κέτσαπ από το μπουκάλι; Πάνω από 3 δεκαετίες. Ώσπου μια μέρα, ένας άνθρωπος που έκοβε το μυαλό του σκέφτηκα το εξής. Να φτιάχνουμε τα μπουκάλια ώστε να στέκονται κι από τις δύο μεριές. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να το κοπανάμε ώρες μέχρι να κατέβει η σάλτσα. Ανοίγεις το καπάκι και φεύγει.

Οι ξύστρες πλάτης

Η ρημάδα η φαγούρα είναι ό,τι πιο ύπουλο υπάρχει. Κι αυτό γιατί θα πάει να κάτσει σε εκείνο το σημείο της πλάτης που δεν μπορείς να φτάσεις. Πας από την πάνω μεριά, τζίφος. Πας από την κάτω, πλησιάζεις, αλλά και πάλι. Πας και τρίβεσαι σε γωνίες τοίχων, αλλά το μόνο που καταφέρνεις είναι να πονάς την σπονδυλική σου στήλη. Με την ξύστρα γνωρίζεις ότι θα φτάσεις σε κάθε σημείο της επιφάνειας της πλάτης.