7 μύθοι του γυμναστηρίου που πρέπει να καταρριφθούν
Βρείτε μας στο
EXTRAS

7 μύθοι του γυμναστηρίου που πρέπει να καταρριφθούν

Υπερπροπόνηση, six pack και «απαγορευμένες» ασκήσεις
Menshouse Team

Αν δεν έχεις ανακυκλώσει κάποιους από αυτούς εσύ ο ίδιος, σίγουρα κάτι έχει πάρει το αυτί σου. Πόσο μάλλον αν οι γυμναστηριακοί χώροι σου είναι οικείοι.

Οι μύθοι που διακινούνται από στόμα σε στόμα έχουν παγιώσει σε πολλούς ασκούμενους (κι όχι μόνο) κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις.

Ας δούμε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους «μύθους», που σχετίζονται με την προπονητική δραστηριότητα και σωματική άσκηση.

1. Αν κάνουν βάρη οι γυναίκες «φουσκώνουν».

Από τις πιο συνηθισμένες φάσεις που ακούς από μια γυναίκα όταν θέλει να βελτιώσει τη σωματική της σύσταση. Στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι γυναίκες έχουν διαφορετικό ορμονικό περιβάλλον απ’ ότι οι άνδρες (οιστρογόνα αντί τεστοστερόνης), κάτι που καθιστά δύσκολη τη μυϊκή τους υπερτροφία, εκτός κι αν αυτή είναι αποτέλεσμα χορήγησης ουσιών. Η προπόνηση δύναμης απλά θα τους δημιουργήσει ένα σφιχτό και σμιλεμένο σώμα.

2. Η παρατεταμένη προπόνηση κοιλιακών οδηγεί στο πολυπόθητο six pack.

Από τις μεγαλύτερες… παρεξηγήσεις. Τα ροκανίσματα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση κοιλιακών αντιστοιχεί μόνο στο 20% του συνολικού αποτελέσματος. Η διατροφή δρα κατά το 60% και το άλλο 20% σε κάθε μορφής καρδιαγγειακή άσκηση..

7 μύθοι του γυμναστηρίου που πρέπει να καταρριφθούν

3. Κάποιες ασκήσεις είναι απαγορευμένες.

Βασικά από ποιον; Στην ουσία δεν υπάρχει απαγορευμένη άσκηση, αλλά απαγορευμένη εκτέλεση. Σε κάθε κίνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούμε το σωστό εύρος κίνησης, τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας αλλά κυρίως ασφάλειας.

«Ήταν μεγάλο ταλέντο»: Ο ζεν πρεμιέ που άφησε τον Παναθηναϊκό για μια καριέρα στον κινηματογράφο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ήταν μεγάλο ταλέντο»: Ο ζεν πρεμιέ που άφησε τον Παναθηναϊκό για μια καριέρα στον κινηματογράφο

4. Τα ομαδικά προγράμματα γυμναστικής είναι μόνο για τις γυναίκες.

Ένας μύθος που απλά έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που η «Lesmills» (η διασημότερη εταιρεία σχεδιασμού ομαδικών προγραμμάτων παγκοσμίως) σχεδίασε προγράμματα βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες, απευθυνόμενα σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας κλπ. Η επιστήμη έχει πλέον το λόγο!

7 μύθοι του γυμναστηρίου που πρέπει να καταρριφθούν

5. Δεν χρειάζομαι personal trainer, έχω τις γνώσεις να προπονηθώ μόνος μου.

Είναι μεγάλο προνόμιο να γνωρίζει κάποιος τις δυνατότητες του, αλλά όχι να τις υπερεκτιμά, έναντι ανθρώπων που εχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ένας καταρτισμένος προπονητής μπορεί να σε καθοδηγήσει αποτελεσματικά, βγάζοντας σε από το προπονητικό αδιέξοδο. Σημασία έχει να προπονούμε το σώμα κι όχι τον… εγωισμό μας.

6. Όσο περισσότερο γυμνάζομαι τόσο το καλύτερο.

Αυτός είναι ένας μεγάλος, διαδεδομένος, μύθος, που μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση για να μπορέσει να εισέλθει στην επόμενη προπονητική μονάδα.

7 μύθοι του γυμναστηρίου που πρέπει να καταρριφθούν

7. Το λίπος γίνεται μύες και το αντίστροφο.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς ιστούς. Οι βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού μας ακολουθούν συγκεκριμένη οδό, με αποτέλεσμα οι δύο ιστοί να μην μπορούν να μετατραπούν ο ένας στον άλλο.

Ο Στέλιος Αγγελής είναι personal trainer, national trainer της Les Mills Greece και συνιδιοκτήτης των γυμναστηρίων Fitnest και Fitnest North, που παρέχουν τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για αυτή την αλλαγή που θες να δεις στο σώμα σου, μέσω μιας μεγάλης γκάμας ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων, βασισμένα στο ανώτερο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης.