Δημοσκοπήσεις 2015-2016: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Μια σχιζοφρενική συνέντευξη με έναν δημοσκόπο
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Δημοσκοπήσεις 2015-2016: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Μια σχιζοφρενική συνέντευξη με έναν δημοσκόπο

Εθνικές εκλογές 2015, δημοψήφισμα 2015, Brexit, Εθνικές εκλογές ΗΠΑ. Η μία καταστροφική δημοσκόπηση μετά την άλλη. Τι συμβαίνει στο χώρο; Ένας ειδικό δημοσκόπος απαντά σε όλα.

Καλησπέρα φίλοι και φίλες μου. Απόψε στη συντροφιά μας, μάς κάνει την τιμή να βρίσκεται για μια μοναδική σχιζοφρενική συνέντευξη ένας από τους πιο έγκυρους δημοσκόπους, ένας από τους πιο σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου. Ο Βαγγέλης Χαντζής. Χρόνια δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη ως προσωπικός του δημοσκόπος, με ένα πορτφόλιο πελατών που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του. Θέμα των ημερών φυσικά η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ παρότι η μεγαλύτερη μερίδα των δημοσκοπήσεων τον έδειχνε να χάνει από την υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Το φαινόμενο των αποτυχημένων δημοσκοπήσεων δεν είναι νέο βέβαια φίλες και φίλοι μου (αλλάζω πονηρά τη σειρά για να μην κατηγορηθώ ως φαλλοκράτης). Στην Ελλάδα το ζήσαμε τουλάχιστον 3 φορές τα τελευταία δύο χρόνια με το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας να έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες από όλους. Να αναγνωρίζουμε την εγκυρότητα όπου τη βλέπουμε. Βλέπεις ΠΑΜΑΚ, είναι καλό.

Γι’ αυτό το λόγο καλέσαμε τον πιο ειδικό που μπορούσαμε να βρούμε, ευτυχώς κατοικεί στο ίδιο σώμα μαζί μας και δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε τα στοιχεία επικοινωνίας. Θα συζητήσουμε μαζί του το περίεργο αυτό φαινόμενο, τις αιτίες του και θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τον ρόλο και τη σπουδαιότητα αυτού του επαγγελματικού κλάδου όπως διαμορφώνεται στο νέο παγκόσμιο πολιτικό status quo.

Βαγγέλη χαίρομαι που σε έχουμε μαζί μας. Και χίλια συγγνώμη για την μακροσκελή εισαγωγή.

Σε λίγο δε θα χαίρεσαι τόσο.

Τι είπες;

Λέω δε με πείραξε το μέγεθος της εισαγωγής. Το διάβαζα όσο το έγραφες και δεν βαρέθηκα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Θέλεις να ξεκινήσουμε;

Πιο πολύ θα ήθελα να τελειώσουμε πριν καν ξεκινήσουμε αλλά τέλος πάντων. Εσύ έχεις το καρπούζι, εσύ έχεις και το μαχαίρι. Δεν ξέρω βέβαια γιατί τα έφερες σε μία συνέντευξη αλλά τέλος πάντων. Πάμε.

Θα είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται, με κοφτές ερωτήσεις που να απαντιούνται εύκολα. Πώς εξηγείς τις παταγώδεις αποτυχίες των δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια; 

Ποιες αποτυχίες;

Αυτές των δημοσκοπήσεων. Δεν πετυχαίνετε ελέφαντα στα πέντε μέτρα.

Ίσως επειδή δεν είμαστε κυνηγοί ελεφάντων. Το σκέφτηκες αυτό;

Μην προσπαθείς να υπεκφύγεις. Ο κλάδος σας το πάει από αστοχία σε αστοχία. Είστε οι Νικ Καλάθηδες έξω από τη γραμμή του τριπόντου όταν δημοσιοποιείτε δημοσκοπήσεις.

Αισθάνομαι σα να μην είσαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιστημονικά ελεγμένες έρευνές μας. Ή σε τσούζει η επιτυχία μας και σαν μικρόψυχος ζηλιάρης βγάζεις χολή.

Πόσο επιστημονικές είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις σας δηλαδή και δεν πετυχαίνουν ούτε τον νικητή, ούτε τη διαφορά του στα όρια του στατιστικού λάθους;

Όσο πιο επιστημονικές γίνεται. Έχουμε στα επιτελεία μας ειδικούς επιστήμονες που αναλύουν κάθε αποτέλεσμα που τους φέρνουν οι χαμάληδες τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες από τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις.

Ποιοι είναι αυτοί οι επιστημονικοί σύμβουλοι, αν επιτρέπεται;

Ταξιτζήδες και περιπτεράδες κυρίως αλλά έχουμε και άλλους επίλεκτους από άλλες ειδικότητες της επιστημονικής κοινότητας. Πρώην παρουσιάστριες του Μega, πολιτικούς αναλυτές του ΣΚΑΪ, μια παρέα γερόντια που βρήκαμε να παίζουν πρέφα στο καφενείο, και τρεις αιώνιους φοιτητές της ΔΑΠ που έβγαζαν βόλτα να εγγονάκια τους. Α και έναν εναερίτη της ΔΕΗ γιατί θέλαμε κάποιον να βλέπει τα αποτελέσματα από ψηλά, να μοιάζει η Γη με ζωγραφιά.

Εξαιρετική ομάδα.

Ομάδα που κερδάει δεν αλλάει.

Δεν «κερδάει» όμως.

Το τι κάνει η ομάδα άσε να το ξέρω εγώ καλύτερα.

Θα ενισχυθεί όμως καθόλου αυτή η ομάδα ή θα το πάτε έτσι σερί, από φαπ σε φαπ;

Σκεφτόμαστε να πάρουμε και δυο μετεωρολόγους από μπλογκ και έναν σεισμολόγο να ενώσουμε τις εγκυρότητές μας στις προβλέψεις.

Το κύριο Τσελέντη;

Εγώ δε σε έβρισα.

Για τους ξένους συναδέλφους σας, ειδικότερα αυτούς που συμμετείχαν στις αμερικάνικες εκλογές τί γνώμη έχετε;

Γαμάτα παιδιά και καταπληκτικοί χαρακτήρες. Είναι και χιουμορίστες πολλοί από αυτούς. Άκου ανέκδοτο που μου είπε ένας από την Βαλτιμόρη να πέσεις στα πατώματα και να κυλάς. Να κάνεις αυτά τα ροφλ, πώς τα λέτε εσείς τα παιδιά του ίντερνετ; Μπαίνουν ένας μαύρος, μια κατσίκα και ένας παπάς σε ένα μπαρ και βλέπουν έναν…

Μια στιγμή, να σε διακόψω γιατί μάλλον παρεξήγησες το ερώτημα. Σαν επαγγελματίες πώς τους κρίνεις;

Δεν κρίνω για να μην κριθώ. Σε έχω ταπώσει τώρα και δεν έχεις τι να πεις.

Τα αστεία σου είναι κρύα.

Την Αλάσκα την πήρε ο Τραμπ.

Ποια Αλάσκα;

Την π#%τ$α μου με την τραγιάσκα. Χα, χα. Δημοσκοπικό αστείο.

Έχει πάρει άσχημη τροπή η συνέντευξη. Ας συμμαζέψουμε ό,τι μαζεύεται. Πιστεύεις ότι τόσο καιρό δεν μπορούσαν να προβλέψουν τον νικητή από ανικανότητα ή από συμφέρον;

Τον πρόβλεψαν τον νικητή.

Πότε; Όλο λάθος εκτιμήσεις έδιναν.

Εκτιμήσεις κάνει ο Ριχάρδος Ενεχυροδανειστήρια όταν του πας τη βέρα της γιαγιάς σου για σκότωμα και σου δίνει προσφορές 17-17,5 ευρώ. Οι δημοσκόποι μοιράζουν αλήθεια και σιγουριά. Είπαν ότι θα έχουμε νικητή στις εκλογές και στο τέλος είχαμε; Στη μάπα σου λοιπόν. Μάλιστα έδωσαν και τους δυο επικρατέστερους. Έναν δημοκρατικό και έναν ρεπουμπλικάνο. Σε όλα μέσα έπεσαν. Άνοιξε τα μάτια σου και σταμάτα να είσαι τόσο αντιδραστικός και εμπαθής.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο επαφής. Φαίνεται ότι είτε αποφεύγεις τις ερωτήσεις γιατί έχεις λερωμένη τη φωλιά σου είτε πραγματικά είσαι ανίδεος. Έχετε στον κλάδο σας έστω κάποια ανησυχία μήπως γίνετε τελείως αχρείαστοι μετά τα συνεχόμενα αποτυχημένα αποτελέσματα;

Μπορείς να κάνεις την ίδια ερώτηση με άλλες λέξεις;

Φοβάστε ότι θα καταλήξετε στον ΟΑΕΔ αν συνεχίσετε να δίνετε λάθος νικητές και λάθος ποσοστά;

Νομίζω ότι η πρώτη διατύπωση τελικά ήταν καλύτερη.

Καλά σας κάνει και σας τρολάρει στις απαντήσεις ο κόσμος. Έχει καταλάβει με τι σκιτζήδες έχει να κάνει.

Έτσι αγόρι μου, εκδηλώσου. Τι το κρύβεις τόσην ώρα; Έχεις πρόβλημα με τον κλάδο και προφανώς και με τους συνδικαλιστές μας. Ή θέλεις να βάλεις τους δικούς σου τους βαλτούς στα σωματεία να ελέγχουν πότε θα απεργήσουμε.

(…)

Νε τι;

Έχω μείνει άφωνος.

Πολλά ζεστά να πίνεις και να κάνει γαργάρες με Hexalen. Σέρνεται γρίπη. Είναι και αυτός ο παλιόκαιρος με την υγρασία. Αν και δημοσκόπος περαστικά σού εύχομαι. Στην υγεία δεν χωρούν οπαδικά.

Όσο και να το αποφεύγεις στο τέλος θα απαντήσεις. Στην τύχη δίνετε τα ποσοστά; Κέρμα στρίβετε, τα ταρώ ρίχνετε; Υπάρχει πιθανότητα σε επόμενες ψηφοφορίες να μάθουμε έγκαιρα και έγκυρα τους νικητές των;

Ναι ρε, χαλαρά. Στα επόμενα μουσικά talent shows με ψηφοφορίες θα κερδίσoυν Κύπριοι. Παίξε το σπίτι σου. Δημοσκοπική σφραγίδα εγγύησης.

Νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε. Δε νομίζω να πήραμε καμία απάντηση από αυτές που περιμέναμε, παρότι είχαμε στοχευμένα ερωτήματα που η ίδια η κοινωνία έχει θέσει μετά από τις δημοσκοπικές συντριβές που έχετε υποστεί.

Ναι καλά, λέγε τα δικά σου εσύ. Να ρωτήσω και εγώ κάτι, τώρα που γνωριστήκαμε καλύτερα; Γιατί τόσην ώρα εσύ γράφεις με bold και εγώ σκέτα;

Εεεε…

Ωραία. Βάζω τικ στο κουτάκι ΔΞ/ΔΑ του ερωτηματολογίου. Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και τη συνεργασία σας στη δημοσκόπηση.

(…)

Τελικά το ανέκδοτο με τον μαύρο και την κατσίκα θα το πω;