Το μεγάλο «ψέμα» του «Last Christmas»: Το original κομμάτι… δεν είναι χριστουγεννιάτικο
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Το μεγάλο «ψέμα» του «Last Christmas»: Το original κομμάτι… δεν είναι χριστουγεννιάτικο

Το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, στην πραγματικότητα μόνο χριστουγεννιάτικο δεν είναι…

Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που μέχρι σήμερα -33 χρόνια μετά την κυκλοφορία του- εξακολουθεί να ακούγεται παντού με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα. Το «Last Christmas» θεωρείται το πιο επιτυχημένο single της καριέρας του Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος όσες πωλήσεις κι αν κατάφερε να κάνει σόλο, είδε την επιτυχία των Wham! με αυτό το κομμάτι να ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη ατομική του προσπάθεια.

Ήταν στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 όταν το κοινό γνώρισε το κομμάτι της Epic Records σε μουσική και στίχους του Τζορτζ Μάικλ που έμελλε να εξελιχθεί στη διασημότερη χριστουγεννιάτικη μελωδία όλων των εποχών.

Κρατήστε τη λέξη «χριστουγεννιάτικη». Διότι όπως θα δείτε στη συνέχεια, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός εντέλει αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα.

Η επιτυχία του τραγουδιού με τις δεκάδες επανεκτελέσεις οφείλεται κυρίως στο εορταστικό κλίμα στο οποίο μας βάζει ήδη από τον πρώτο του στίχο. Δεν είναι τυχαίο που ξεκινά με τη φράση «Last Christmas I gave you my heart», καθώς με τον τρόπο αυτό σε κάνει να νιώθεις τα Χριστούγεννα πριν καν ακούσεις τις νότες του κουπλέ.

Έχεις, όμως, ποτέ σκεφτεί ποια άλλα στοιχεία το κάνουν χριστουγεννιάτικο; Σιγοψιθύρισες ποτέ στο κομμάτι τις λέξεις – κλειδί της συγκεκριμένης εποχής «κρύο», «χιόνι», «δώρα», «δέντρο», «γιορτή», «ευχή» και πάει λέγοντας; Όχι, όχι και πάλι όχι.

Και υπάρχει εξήγηση. Μια εξήγηση που θα σε κάνει να μην ακούσεις ποτέ ξανά το τραγούδι αυτό με τον ίδιο τρόπο. Μια εξήγηση που είναι πιο απλή από ό,τι είχες τολμήσει ποτέ να φανταστείς: Το κομμάτι αυτό ΔΕΝ είναι χριστουγεννιάτικο! Τουλάχιστον όχι στην original εκδοχή του.

Αρχικός του τίτλος; «Last Easter». Οι στίχοι της πρώτης εκδοχής του; Ακριβώς οι ίδιοι με αυτή που έφτασε σε εμάς, με τη μόνη διαφορά πως τα Χριστούγεννα… αντικατέστησαν το Πάσχα τόσο στον τίτλο όσο και στο εσωτερικό του κομματιού. Ο Τζορτζ Μάικλ είχε μεν από την αρχή δώσει έναν πιο εορταστικό τόνο στο τραγούδι του, δεν το έγραψε, όμως, με το σκεπτικό να γίνει χριστουγεννιάτικο.

Τίτλος και στίχοι άλλαξαν ύστερα από απαίτηση της δισκογραφικής Epic Records –αν και ποτέ οι άνθρωποί της δεν το επιβεβαίωσαν- με την οποία τότε συνεργάζονταν οι Wham! και η οποία στόχευε στο λανσάρισμα ενός χριστουγεννιάτικου κομματιού που θα σκαρφάλωνε στην κορυφή των charts με απίστευτη ευκολία. Και το κομμάτι αυτό, το κρατούσε στα χέρια της με μόνο κώλυμα το ότι ήταν… πασχαλινό.

Το μεγάλο «ψέμα» του «Last Christmas»: Το original κομμάτι… δεν είναι χριστουγεννιάτικο

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ο δημιουργός όχι μόνο συμφώνησε να αλλάξει την original εκδοχή του κομματιού, μα ύστερα από διαμάχη με τον Αμερικανό τραγουδιστή Barry Manilow –ο οποίος τον κατηγόρησε για «κλοπή» και ενσωμάτωση (με μικρές αλλαγές) μέρους του δικού του τραγουδιού «Can’t smile without you» στο «Last Christmas»- αποφάσισε να δώσει όλα τα κέρδη του τραγουδιού τη χρονιά της κυκλοφορίας του σε φιλανθρωπική οργάνωση. Έτσι, οι δυο τους συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά και τα 1,4 εκατομμύρια singles που πουλήθηκαν τότε έπιασαν τόπο.

Πέρα από την αλλαγή τίτλου και στίχων και την ενορχήστρωση, πάντως, στη χριστουγεννιάτικη διάθεση που αποπνέει το κομμάτι συνέβαλλε και το βίντεο κλιπ του, το οποίο γυρίστηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Saas Fee της Ελβετίας με απώτερο σκοπό να «δώσει» σε χριστουγεννιάτικη διάθεση όσα η έλλειψη εορταστικών λέξεων στέρησε.

Καθόλου άσχημη ιδέα. Κάπως έτσι, το αγαπημένο τραγούδι μικρών και μεγάλων έχει ξεπεράσει τις 300 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Kι αυτό μόνο στο επίσημο κανάλι των Wham! όπου ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2009.

Λοιπόν, μετά από αυτό θα ξανακούσεις το «Last Christmas» με τον ίδιο τρόπο;