Monster Mentality: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού τένις προορίζεται να γίνει σύντομα παγκόσμιο brand

Μπορεί στην Ελλάδα να μην ασχολούνται ακόμα πολλοί με την περίπτωση του Στέφανου Τσιτσιπά, η παγκόσμια τενιστική κοινότητα όμως είναι έτοιμη να υποβάλλει τα... σέβη της

Δεν έχει κλείσει ακόμα τα 20 χρόνια, αλλά είναι ήδη ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας της ιστορίας, με βάση την κατάταξη της ATP. Ο πρώτος που θα μπει στο Top-50 και αυτός που μαζί με τη Μαρία Σάκκαρη έχουν βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου τένις. Αυτό βέβαια είναι για τον ίδιο απλώς μία… παράπλευρη κατάκτηση στον ανηφορικό δρόμο προς την κορυφή του όρους. Και το όρος αυτό, στην πυξίδα του Στέφανου Τσιτσιπά, δεν είναι άλλο από το «Έβερεστ»!

Δεν είναι αστείο, σοβαρολογούμε. Όπως απολύτως σοβαρά μιλάει ο χαρισματικός αθλητής, όταν λέει ότι «στόχος μου είναι να γίνω το Νο. 1 του κόσμου»! Αν σας… ακούγεται υπερφίαλο, θα πρέπει να σας πούμε ότι προ πενταετίας είχε δηλώσει ότι «θέλω να γίνω το Νο. 1 του κόσμου στα Junior». Έγινε το Δεκέμβριο του 2014.

Tον Οκτώβριο του 2016, όταν ήταν στο Νο. 205 του κόσμου, είχε θέσει ως στόχο το Τop-100. Tο «οχυρό» έπεσε ένα χρόνο αργότερα. Και η ανέλιξη συνεχίζεται έως σήμερα. Από τις 8 Ιανουαρίου ο Τσιτσιπάς είναι στο Νο. 80 του κόσμου, με άλμα 130 θέσεων σε ένα χρόνο (αφού στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη του 2017 ήταν στο Νο. 210)!

Για το 2018 ο εκπεφρασμένος στόχος του είναι το Top-50. Μετά απ’ όσα διαβάστε, υποθέτουμε ότι δεν έχετε αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει…

H εκπλήρωση όλων των milestones που έχει θέσει δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθρέφτη της παροιμιώδους αφοσίωσης του. Στην περίπτωση του τίποτα δεν έτυχε. Εκτός βέβαια απ’ την… ιδιότητα των γονιών του. Και του παππού.

Η μητέρα του, η Ρωσίδα Γούλια Σαλνίκοβα, κόρη του σπουδαίου διεθνούς ποδοσφαιριστή της Σοβιετικής Ένωσης, Σεργκέι Σαλνίκοφ, ήταν επαγγελματίας τενίστρια, που έφτασε έως το 194 του παγκόσμιου ταμπλό. Ο πατέρας του, απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, με ειδικότητα στο τένις, έγινε εκτός από σύζυγος (της) και συνάδελφός της ως προπονητής, στα courts του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τα γονίδια και η ζωή σε ένα τέτοιο (αμιγώς τενιστικό) περιβάλλον μπορεί να βοήθησαν τον Στέφανο, αλλά αυτά ουδόλως αρκούν για να γίνεις «μετρ» σε παγκόσμιο επίπεδο στο είδος σου. Δεκάδες χιλιάδες παίκτες (για να μην πούμε εκατοντάδες χιλιάδες) διαθέτουν αυτά τα εφόδια, αλλά ελάχιστοι τα έχουν μετεξελίξει σε εχέγγυα.

Ο συντελεστής δυσκολίας είναι ακόμα μεγαλύτερος σε μια χώρα με σχεδόν ανύπαρκτη παράδοση στο σπορ. Ο Τσιτσιπάς όμως πρόσθεσε πλάι σε αυτό το μεράκι και το know how των γονιών του, τη δική του ατσάλινη θέληση και τη σιδηρά πειθαρχία για την εκπλήρωση του στόχου. Μην αναρωτηθείτε πάλι… ποιου στόχου. Το είπαμε, να καρφώσει την ελληνική σημαία στο Νο. 1 του παγκόσμιου ταμπλό!

Ο Δημήτρης Καναβαράκης, προσωπικός γυμναστής του Μάρκου Καλοβελώνη και γυμναστής της Εθνικής Ομάδας τένις στο Davis Cup το 2008 και το 2014, μπορεί ασφαλώς να μας τα εξηγήσει καλύτερα.

«Τον είχα προπονήσει για μία εβδομάδα στα 16 του, όταν έπαιζαν ζευγάρι με τον Μάρκο σε τουρνουά futures στην Κρήτη. Δεν έχω δει πιο πολυτάλαντο αθλητή. Παίζει επίσης καταπληκτικό πινγκ-πονγκ και πολύ καλό σκάκι, ενώ διαθέτει τρομέρες κινητικές δεξιότητες και coordination (σ.σ: συντονισμός). Κυρίως όμως δεν έχω συναντήσει αθλητή με τόσο ανεπτυγμένα στοιχεία όπως πείσμα, θέληση, πειθαρχία, σεβασμό, υπακοή και αυτοπεποίθηση. Αυτό που θέτει ως στόχο το κάνει όνειρο και ακολούθως πραγματικότητα. Από τη στιγμή που ο Στέφανος λέει ότι θέλει να γίνει το Νο. 1 στον κόσμο, πιστεύω ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει! Είναι τέτοια η διάθεση του για δουλειά που μόνο να εξελίξει μπορεί τα προσόντα του».

Μέσω αυτής της επιμονής, της θέλησης και της αυτοπεποίθησης, ο Στέφανος επιδεικνύει πια τον πολύ ισχυρό χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Όσο καλός κι αν είσαι, δεν θέλεις, ως αντίπαλος, να βρεθείς στο ίδιο court μαζί του σε tie-break. Όταν το μπαλάκι «καίει», ο Έλληνας έχει το πάνω χέρι απέναντι ακόμα και στο Νο. 7 του κόσμου.

Στις 20 Οκτωβρίου στην Αμβέρσα ο (γηπεδούχος μάλιστα) Νταβίντ Γκοφάν πήρε το πρώτο σετ με 6-2, αλλά έχασε τα δύο επόμενα στο tie-break, το πρώτο διά περιπάτου (7-1) και το δεύτερο με έξι σερί χαμένους πόντους μετά το υπέρ του 4-1! Είναι η επιτομή αυτού που αγγλιστί ονομάζεται monster mentality!

Ο Έλληνας τενίστας έχει κάνει δικά του τα 9/10 πιο πρόσφατα tie-break που έχει παίξει και τα 18/25 τελευταία. Δύο από τα χαμένα είναι κόντρα στο Νο. 16 του κόσμου, τον πολύπειρο και μανούλα (λόγω σερβίς) στα tie-break Τζον Ίσνερ.

Όντας μέλος του Top-100 ο Τσιτσιπάς αποφεύγει τους προκριματικούς γύρους στα Γκραν Σλαμ, παίζοντας στα κυρίως ταμπλό. Τα ξημερώματα της Δευτέρας θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντένις Σαποβάλοφ για τον α’ γύρο του Australian Open. Ο 19χρονος Καναδός, Νο. 50 στο ταμπλό κόσμο, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου και κατ’ επέκταση το φαβορί της αναμέτρησης. «Ο Στέφανος είναι πιο ισχυρός πνευματικά κι αν το παιχνίδι είναι κλειστό –αν δεν ξεφύγει δηλαδή ο Καναδός στο σκορ- έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες», εκτιμά ο Δημήτρης Καναβαράκης και κλείνει με μια ευχή. «Απ’ ότι ο ίδιος έχει πει, θα βοηθήσει την Εθνική όταν γίνει κάτι πολύ σοβαρό από πλευράς ομοσπονδίας. Ας ελπίσουμε ότι, αν όχι φέτος, του χρόνου θα συμμετάσχει με την Ελλάδα στο Davis Cup».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 20χρονος αθλητής βελτιώνει διαρκώς τις αδυναμίες του (κυρίως δύναμη κι έκρηξη), ενώ όντας ένας από τους λίγους, παγκοσμίως, που παίζουν πάνω από 30 εβδομάδες το χρόνο, αποκτά όλο και περισσότερη τριβή με τις καταστάσεις που κρίνουν παιχνίδια. Ακόμα κι αν ηττηθεί αύριο από τον ταλαντούχο Καναδό, φαίνεται ότι το νερό έχει μπει για τα καλά στ’ αυλάκι.

Όπως όλα δείχνουν, το brand «Tsitsipas» θα είναι σύντομα οικείο σε κάθε τενιστικό πηγαδάκι του κόσμου…