Παυσίπονα-αντιβιώσεις-τσιγάρα «γεμιστά», έτσι μάθαμε από παιδιά
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Παυσίπονα-αντιβιώσεις-τσιγάρα «γεμιστά», έτσι μάθαμε από παιδιά

Η τελευταία τριετής επιστημονική ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας λέει πολλά για ‘μας. Ίσως περισσότερα απ’ όσα θα θέλαμε να ξέρουμε.
Menshouse Team

Από το 2010 και μετά τα αστικά λύματα της Αθήνας καταλήγουν στην Ψυττάλεια όπου συλλέγονται και ακολούθως αναλύονται. Οι επιστήμονες του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Νίκο Θωμαϊδη, που έχουν αναλάβει το έργο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, παρακολουθούν χιλιάδες ουσίες ταυτόχρονα, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα οι συνήθειές μας, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών.

Το 2015 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης τριετούς έρευνας στο θέμα (που αφορούσαν την τριετία 2011-14) και προ ημερών αυτά που αφορούν την τριετία 2015-17, που έδωσαν και την ευκαιρία για τις πρώτες συγκρίσεις. Κάποια από τα ευρήματα που προσφέρονται για «χρήσιμα συμπεράσματα» είναι:

-Στα αντιβιοτικά έχουμε αύξηση 89.6% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία: Ρε, δεν πα να γίνονται περικοπές στα νοσοκομεία; Ρε, δεν πα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα των νοικοκυριών; Η αντιβιοσομανία του έλληνα, με την αγαστή συνεργασία/παρότρυνση της πλειοψηφίας των γιατρών βεβαίως-βεβαίως, όχι μόνο κρατεί καλά αλλά γίνεται και ισχυρότερη όσο περνάει ο καιρός. Χωρίς νερό μπορώ, χωρίς αντιβίωση στο πρώτο πονάκι όχι.

-Η χρήση αντικαταθλιπτικών μειώθηκε κατά 43%, μόνο που το 2011-14 είχε αυξηθεί κατά 1277% οπότε… ή πηγαίνουμε ελάχιστα καλύτερα ή κάποιοι αποφάσισαν να τα κόψουν μόνοι τους επειδή πιστεύουν ότι είναι καλύτερα ή ίσως επειδή δεν τα αντέχουν οικονομικά.

κατανάλωση κοκαϊνης μειώθηκε κατά 42% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (οπότε και είχει αυξηθεί κατά 56%): Όχι, δεν άδειασαν οι Τόνι Μοντάνα την πιάτσα, απλώς από τα 4,8 κιλά την εβδομάδα του 2014 πέσαμε στα 2,3. Την εβδομάδα, ε; Το οποίο μας κάνει σχεδόν 120 κιλά κοκαϊνης το χρόνο. Στην Αθήνα μόνο.

χρήση χαπιών ecstacy μειώθηκε κατά 21%, μόνο που την τριετία 2011-14 είχε αυξηθεί κατά 336%: Σόρι κιόλας, αλλά στα χάπια (κάθε είδους και μορφής) είμαστε ανίκητοι.

χρήση ηρωίνης και μεθαμφεταμινών παρέμεινε σχετικά σταθερή (και μπράβο μας, γιατί η σταθερότητα σε οτιδήποτε δεν είναι κάτι για το οποίο φημιζόμαστε ως λαός).

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

-Σταθερή παρέμεινε και η χρήση κάνναβης, μόνο που εδώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάνναβη χρησιμοποιεί συστηματικά το 12% του πληθυσμού της Αθήνας, ενώ την τελευταία εξαετία υπολογίζεται ότι κατά μέσο όσο καταναλώνονται στην πρωτεύουσα 415 κιλά κάνναβης την εβδομάδα (21.6 τόννοι ετησίως, για να μη βασανίζετε το μυαλό σας με πολλαπλασιασμούς).

Παυσίπονα-αντιβιώσεις-τσιγάρα «γεμιστά», έτσι μάθαμε από παιδιά

Last but not least: Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, κάθε μέρα τουλάχιστον 200 κιλά ναρκωτικών και φαρμάκων «διαφεύγουν» από τον καθαρισμό των λυμάτων και καταλήγουν απευθείας στα νερά του Σαρωνικού. Βοήθειά μας και ας αποφεύγουμε τις τζούρες στις βουτιές…