Στίβεν Χόκινγκ: Ο χρόνος μας τελειώνει. Αν δεν βρούμε άλλον πλανήτη, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί!
Βρείτε μας στο

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική. Όμως δεν ήταν η μόνη που έθεσε καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ο Στίβεν Χόκινγκ, ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της ανθρωπότητας, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξε πως έχουμε διορία 1.000 μόλις χρόνια να βρούμε έναν άλλο πλανήτη να αποικίσουμε.  Διαφορετικά το ανθρώπινο είδος απειλείται με αφανισμό.

hoking

«Δεν θεωρώ πως θα επιβιώσουμε άλλα 1.000 χρόνια, αν δεν βρούμε τρόπο να δραπετεύσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας» υποστήριξε ο παγκοσμίου φήμης θεωρητικός φυσικός προσθέτοντας πως οφείλουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του διαστήματος,  αφού ο πολιτισμός μας στη γη έχει ημερομηνία λήξης.

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Χόκινγκ έθεσε σημαντικά ερωτήματα για την προέλευση  του σύμπαντος και τις αιτίες της ύπαρξης και παράλληλα εξέθεσε με ρεαλισμό τους φόβους του για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το πιο σημαντικό, σημείωσε, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε τον επόμενο αιώνα από τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, την πυρηνική απειλή αλλά και από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που ίσως σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής. Και επειδή μέσα στον επόμενο αιώνα θεωρεί αδύνατη τη δυνατότητα  δημιουργίας αυτόνομων αποικιών σε άλλους πλανήτες μας συμβουλεύει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί το μέλλον μας βρίσκεται στο διάστημα.

kepler

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Αν και η δίψα για γνώση  ανέκαθεν ωθούσε  την ανθρωπότητα στην εξερεύνηση του διαστήματος, ο 74χρονος φυσικός πιστεύει πως πλέον το ανθρώπινο είδος οφείλει να εγκαταλείψει τη γη και να εξαπλωθεί στο ηλιακό σύστημα και πιθανόν πέρα από αυτό για λόγους καθαρής επιβίωσης, αφού ο πλανήτης μας έχει ημερομηνία λήξης. Αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια η μοναδική ελπίδα για τη διαιώνιση του είδους μας θα είναι η επιτυχής μετεγκατάστασή μας σε άλλους πλανήτες.

Μάλιστα η ΝΑΣΑ από το 2009 αναζητά πλανήτες κατάλληλους για μελλοντικό αποικισμό. Ήδη έχουν ανακαλυφθεί υποψήφιοι πλανήτες με πιο πρόσφατη την ανακάλυψη, φέτος, του Proxima B, ένος πλανήτη περίπου στο μέγεθος της γης, 4,2 έτη φωτός μακριά, σε τροχιά στο πιο κοντινό αστέρι εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

proxima

Στο τέλος της ομιλίας του ο Χόκινγκ απευθυνόμενος στους φοιτητές τους παρακίνησε να στραφούν στα μυστήρια που κρύβει το σύμπαν: «Να θυμάστε να κοιτάζετε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας. Να είστε περίεργοι. Όσο δύσκολη κι αν σας φαίνεται η ζωή υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε και να οδηγηθείτε στην επιτυχία. Αυτό που μετράει είναι να μην τα παρατήσετε».