Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια πραγματοποιείται η πιο αιματηρή- μέχρι τότε- αεροπειρατεία στην πτήση 648 της EgyptAir.
Στις 8 το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου του 1985 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ένα αεροσκάφος με 92 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Κάιρο.
Λίγο μετά την απογείωση, πέντε άνδρες, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Abu Nidal», το κατέλαβαν και, υπό την απειλή όπλων, ανάγκασαν τον πιλότο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λούκα της Μάλτας.
Ο αρχικός προορισμός ήταν η Λιβύη, αλλά λόγω του ότι το αεροπλάνο δεν είχε αρκετά καύσιμα, επιλέχθηκε η Μάλτα.
Εκεί ζήτησαν τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους αλλά ο πρωθυπουργός της Μάλτας, που βρισκόταν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και είχε αναλάβει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των αεροπειρατών με αποτέλεσμα την εκτέλεση επτά επιβατών.
Τα χαράματα της 24ης Νοεμβρίου, και ενώ παρέμεναν στο αεροδρόμιο της Μάλτας, απελευθέρωσαν έντεκα γυναίκες και δύο τραυματίες αεροσυνοδούς. Στο μεταξύ, με την βοήθεια τεσσάρων Αμερικανών αξιωματικών, που είχαν επιστρατευθεί από τις ΗΠΑ, συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές, ενώ παράλληλα καταστρώθηκε σχέδιο το οποίο προέβλεπε εισβολή όταν θα εφοδίαζαν το αεροσκάφος με τρόφιμα. Στρατιώτες ντυμένοι σαν υπάλληλοι εστίασης, θα εισέρχονταν από την ανοιχτή πόρτα.
Ωστόσο, χωρίς προειδοποίηση, περίπου μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα της επιδρομής, 75 Αιγύπτιοι καταδρομείς, επιτέθηκαν με εκρηκτικά, στις πόρτες επιβατών και τις πόρτες του χώρου αποσκευών.
Μια κίνηση, που εκ των υστέρων, αποδείχθηκε εγκληματική, αφού όταν παραβίασαν τις εισόδους της ατράκτου, οι αεροπειρατές απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων. Ακολούθησε μια πραγματική μάχη με τους εναπομείναντες επιβάτες να βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Ο απολογισμός της τραγωδίας ήταν 60 νεκροί, εκ των οποίων 8 παιδιά και ένα βρέφος 16 μηνών, και 26 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς και δώδεκα από τους συνολικά δεκαεπτά Έλληνες επιβαίνοντες.
Σκοτώθηκαν, επίσης, και τέσσερις αεροπειρατές, με τον αρχηγό τους να διαφεύγει αλλά να συλλαμβάνεται λίγες ώρες αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Λουκά, όπου είχε πάει επειδή είχε τραυματιστεί.
Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη για άλλες κατηγορίες και όχι για τρομοκρατία γιατί στην Μάλτα δεν υπήρχε αντιτρομοκρατική Νομοθεσία. Τελικά, εξέτισε τα οκτώ.
Οι ευθύνες της κυβέρνηση της Μάλτας και σε όσων χειρίστηκαν την υπόθεση ήταν μεγάλες. Εάν το αίτημα των αεροπειρατών είχε γίνει δεκτό, η αεροπειρατεία, ενδεχομένως, να είχε πάρει άλλη τροπή και να είχε αποφευχθεί η τραγωδία.