Amstrad 6128: Έρωτας με την πρώτη ματιά!
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Amstrad 6128: Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Όταν καθόσουν μπροστά του, δεν υπήρχε καμία δύναμη στον κόσμο για να σε σηκώσει προτού αισθανθείς ζαλισμένο κοτόπουλο...

«Πωλείται Amstrad 6128 Plus μαζί με έγχρωμη οθόνη. Δουλεύει άψογα και το cartridge και το disc drive. Και η οθόνη το ίδιο, με πολύ καλά χρώματα και ήχο», αναφέρει η αγγελία στην ιστοσελίδα «vintagetoys.gr». Όχι δεν πρόκειται για πρόταση αγοράς που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο… αιώνα. Η ημερομηνία δημοσίευσης της αγγελίας είναι 21 Απριλίου του 2017. Που σημαίνει ότι αυτό το μηχάνημα πωλήθηκε (όντως, μην το αναζητήσετε) περίπου ως καινούριο, 42 χρόνια μετά την κατασκευή του!

Ο πρώτος υπολογιστής πολλών παιδιών παγκοσμίως είχε και στην Ελλάδα μεγάλο σουξέ, ξεχωρίζοντας πάνω απ’ όλα για αυτό που ονομάζουμε «γερή κράση». Από το καλοκαίρι του 1985, που ξεκίνησε η παραγωγή του και για μια πενταετία, ο θρυλικός Amstrad 6128 εξελίχθηκε σε best seller.

Εξαιτίας του… στέναξαν τα ουφάδικα σε πολλές ελληνικές γειτονιές, καθώς παρείχε πρωτόγνωρες για την εποχή ανέσεις. Ούτε καινούριο 20αρικο σε κάθε «game over», ούτε να περιμένεις πάνω απ’ το μηχάνημα πότε θα αδειάσει, ούτε να περιμένει ο άλλος από πάνω σου πότε θα το αδειάσεις εσύ.

Amstrad 6128: Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Τον είχες στο σπίτι σου, μέσα στο δωμάτιο σου ρε φίλε! Με το που ξύπναγες το πρώτο πράγμα που έβλεπες ήταν η μαυλιστική φατσούλα του, που σου έγνεφε να… πλησιάσεις. Όταν καθόσουν μπροστά του, δεν υπήρχε καμία δύναμη στον κόσμο για να σε σηκώσει προτού αισθανθείς ζαλισμένο κοτόπουλο.

Τα μπλιπ-μπλιπ ακούγονταν σαν κελάηδισμα στ’ αυτιά σου και τα «σήκω πάνω, να κάνεις και κάτι άλλο» των γονιών σαν ενοχλητικός, απροσδιόριστος θόρυβος, εν μέσω παροξυσμού και… στρες.

Για πάρα πολλά ελληνόπουλα των 80s υπήρξε ο πρώτος μεγάλος -μη θηλύκος– (ενδεχομένως και γενικώς) έρωτας. Ως ο Νο. 1 κρίκος στην αλυσίδα της φυσικής «κομπιουτερικής» εξέλιξης. Διότι, κατά πάσα πιθανότητα η αμέσως προηγούμενη εμπειρία ήταν το ταπεινό Atari, που συνδέοταν με την τηλεόραση.

Ένιωθες σαν τον ιθαγενή που του χάριζαν καθρεφτάκι. Και ας ήταν βέβαια εκείνα τα γραφικά ένας πολύ καλός λόγος για να γελάσουν μέχρι δακρύων οι σημερινοί (και όχι μόνο) 18αρηδες.

Τότε, δεν γνώριζες τα ελαττώματα του. Αλλά ακόμα και αν τα διέβλεπες, θα τον αγαπούσες μαζί με αυτά…

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Amstrad 6128: Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Ο βρετανικής προέλευσης Amstrad 6128 σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τα Commodore 64 και ZX Spectrum. Η πρωτοτυπία του ήταν ότι εκτός από την πράσινη οθόνη, παρείχε και «έκδοση» με έγχρωμη. Και το κυριότερο πλεονέκτημα ο ενσωματωμένος στο πληκτρολόγιο Floppy Disc Drive.

Το καλαίσθητο γκρι χρώματος πληκτρολόγιο, με την μνήμη να επεκτείνεται στα 128kb, το γεγονός πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παιχνιδομηχανή αλλά και για προγραμματισμό συνετέλεσε στις υψηλές πωλήσεις του.

Ένα πολυεργαλείο που έκανε θραύση και στα προποτζίδικα, με το ελληνικής πατέντας πρόγραμμα ΠΡΟΠΟ 13.

Το μηχάνημα έβγαινε με 4 MHz ταχύτητα και 20MB σκληρό δίσκο. Φυσικά δεν υπήρχαν windows και όλες οι εργασίες γίνονταν με εντολές σε ένα περιβάλλον DOS. Για παράδειγμα, για να τρέξεις ένα παιχνίδι πληκτρολογούσες «Run Arkanoid».

Το αιμοβόρο Barbarian με τους φιγουρατζίδικους αποκεφαλισμούς, τα Prince of Persia και Shadow Of The Beast και το Gazza’s Super Soccer ήταν μάλλον οι ναυαρχίδες από μια γκάμα περίπου 2.000 παιχνιδιών, που συντρόφευαν τα ξάγρυπνα βράδια σου.

Amstrad 6128: Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Κοντά σε αυτά και τα Rick Dangerous, Buitre-Emilio Butrageno, Operation Wolf, Fruity Frank, Prohibition, Saboteur, Lemmings, Turrican II, αλλά και πολλά άλλα, που ο καθένας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του ανάλογα με τα γούστα του.

Παρά την τσουχτερή, για την εποχή, τιμή του -160.000 δραχμές με έγχρωμο μόνιτορ και 120.000 δρχ. με πράσινο- το μηχάνημα έγινε ανάρπαστο στην Ελλάδα, αποτελώντας διακαή (ή ευσεβή…) πόθο όλων εκείνων των εφήβων, που ένιωθαν πια παλαίμαχοι της αλάνας.

Η φυσιολογική εξέλιξη μετά τον Amstrad 6128 ήταν η Amiga 500 και ενίοτε ακολούθως ο Olivetti 8086, αλλά όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η πρώτη αγάπη είναι συνήθως η παντοτινή…