Φούσκα, η (Θηλυκό): ποσότητα αέρα που περικλείεται από ένα πολύ λεπτό μεμβρανώδες υλικό, κύστη, μπαλόνι, φουσκάλα. Ενίοτε, μέσα σε μια τέτοια «φούσκα» επιλέγουμε να ζήσουμε- ή μας αναγκάζουν οι δάσκαλοί μας να διαμείνουμε εκεί για όσο περισσότερο χρειαστεί.
Με τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σχολικής «απάτης» (όπως την μπλε μεριά της λατρεμένης μας γομολάστιχας και την χρήση της, για παράδειγμα, ή το θέμα του ύψους του Ναπολέοντα) έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, ωστόσο παραλείψαμε, ενδεχομένως, ένα από τα πιο διαδεδομένα… ψεύδη.
Σύμφωνοι: το συγκεκριμένο «ψέμα» εντάσσεται περισσότερο στην κατηγορία της «παραπληροφόρησης», όμως ισχύει ξεκάθαρα πως από τη δευτέρα δημοτικού κι έπειτα έχει χαραχτεί στο μυαλό μας με ανεξίτηλο μελάνι.
Μπερδευτήκατε; Μισό λεπτό να σας ξεμπερδέψει το menshouse.gr, περνώντας στο ηλεκτρονικό ζουμί: στις πρώτες τάξεις του σχολείου ακόμα δεν είχαμε μάθει- και το πιστεύουμε ακόμα και σήμερα- πως ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο διότι δάγκωσαν το απαγορευμένο μήλο;
Μας το λέγανε κατά κόρον όταν είχαμε θρησκευτικά, σωστά;
Ε, ξέρετε κάτι; Λάθος: Αν διαβάσει κανείς την Παλαιά Διαθήκη θα διαπιστώσει πως σε κανένα σημείο της δεν αναφέρει πως οι πρωτόπλαστοι είδαν την έξοδο από τη μέχρι τότε «κατοικία» τους επειδή έφαγαν το μήλο, αλλά γενικώς και αορίστως επειδή δάγκωσαν τον απαγορευμένο καρπό.
Αναφέρεται κατά λέξη: «Από το δένδρον όμως της γνώσεως του καλού και κακού δεν πρέπει ποτέ να φάγετε από αυτό. Κατά δεν την ημέρα κατά την οποίαν θα φάγετε από τον καρπόν του, θα χάσετε το δικαίωμα της αθανασίας, θα αποθάνετε σωματικώς και θα χωρισθήτε από εμέ, που σας έδωσα την ζωήν”. (Γεν. 2,17).
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές του θρησκευτικού κειμένου υποστηρίζουν τη θεωρία που θέλει ο απαγορευμένος καρπός να ήταν σύκο, καθώς οι δυο τους φορούσαν φύλλα συκής προκειμένου να καλύψουν τη γύμνια τους μετά το «ατυχές» συμβάν.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο λόγος που το μήλο καθιερώθηκε στη συλλογική θρησκευτική συνείδηση ως η… πέτρα του σκανδάλου έχει να κάνει με το γεγονός πως στα λατινικά η λέξη “malum” σημαίνει τόσο «μήλο», όσο και «κακό, αμαρτία».
Κάπως έτσι υπήρξε παρερμηνεία επί του χριστιανικού θέματος, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο καρπός που στοίχισε έναν ολόκληρο παράδεισο στον Αδάμ και την Εύα. Αυτό, ωστόσο, μάλλον είναι ανακριβές, οπότε…
Οπότε ήρθε η ώρα ν’ αποκαταστήσουμε την (όποια) αλήθεια στην αμφιλεγόμενη ιστορία της αρχής του ανθρώπινου είδους.
Ελάτε, παραδεχτείτε το: τέτοιο μαθητικό σοκ είχατε να αισθανθείτε από τότε που σας είχαμε πει για το ότι η ελληνική γλώσσα για μία ψήφο δεν είχε γίνει διεθνής.
Έτσι δεν είναι;