Project Αντετοκούνμπο: Τα εξωπραγματικά νούμερα του Αλέξανδρου που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Γιάννη
Βρείτε μας στο

Οικογένεια με 5 παιδιά. Πρώτη γελοιοποίηση του νόμου των πιθανοτήτων, όλα αγόρια. Δεύτερη, όλοι αθλητές. Η τρίτη είναι στο… δρόμο. Και προοιωνίζεται να αποτελέσει ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

Οι τέσσερις από τους πέντε επαγγελματίες μπασκετμπολίστες. Τι σόι γονίδιο είναι αυτό που εξελίσσεται σε… πεπρωμένο για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο; Για όσους δεν το γνωρίζουν μόνο ο μεγαλύτερος υιός, ο Φράνσις, διέφυγε της κοινής μοίρας.

Όταν οι γονείς μετακόμισαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, ο πρωτότοκος είχε ξεκινήσει ήδη να παίζει ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα και έμεινε πίσω, με συγγενείς, για να αναζητήσει την τύχη του στο «εθνικό σπορ» της αφρικανικής χώρας.

Για τον Γιάννη και τον Θανάση η πορεία είναι γνωστή, πλέον βρίσκεται στο NBA (με two-way contract) και ο τέταρτος της οικογένειας, ο 20χρονος Κώστας. Power forward με ύψος 2,10μ., αποφοίτησε από το Κολέγιο του Dayton στο Οχάιο και στο Draft του 2018 επιλέχθηκε στο Νο. 60 από τη Φιλαδέλφεια.

Project Αντετοκούνμπο: Τα εξωπραγματικά νούμερα του Αλέξανδρου που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Γιάννη

Δεξιά ο Κώστας, στο μέσον ο πιτσιρικάς Αλέξανδρος, με δίπλα του τον Γιάννη και πίσω τον Θανάση

Το Ντάλας απέκτησε τα δικαιώματά του μέσω ανταλλαγής και χάρη στην παρουσία του στο Summer League, o Κώστας κέρδισε σε πρώτη φάση μια θέση στη θυγατρική ομάδα των Mavericks στην G-League, τους Texas Legends. Οι παίκτες με two-way contracts σε ομάδα του NBA μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε από τις ίδιες , είτε από την θυγατρική τους στην G-League. Πρακτικά ο αθλητής είναι παίκτης της Β’ ομάδας και «ανεβαίνει» στο ΝΒΑ όποτε του ζητηθεί.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Δεν είναι όμως ο Κώστας, αλλά ο Βενιαμίν της οικογένειας, Αλέξανδρος, αυτός για τον οποίο ο Γιάννης δήλωσε πέρσι ότι «έχει τα προσόντα να γίνει ο καλύτερος από τους τέσσερις μας»! Ο 17χρονος Αλέξανδρος φοιτά και παίζει μπάσκετ στο Dominican High School του Μιλγουόκι, επιλογή που δεν έγινε βέβαια καθόλου τυχαία αφού στόχος ήταν να βρίσκεται δίπλα στον σούπερ σταρ του NBA.

 

Project Αντετοκούνμπο: Τα εξωπραγματικά νούμερα του Αλέξανδρου που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Γιάννη

Το όνομα ασφαλώς τον βοηθά να συγκεντρώνει τους προβολείς, αλλά και χωρίς αυτό η παρουσία του σε ένα παρκέ είναι δεδομένο ότι δεν θα περνούσε απαρατήρητη. Ο «Alex» διαθέτει σχεδόν εξωπραγματικά φυσικά προσόντα. Με ύψος 1,95μ. το άνοιγμα χεριών του είναι 2,18μ. (!), πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από συνομήλικους του που έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα.

Όπως και τα αδέρφια του διαθέτει πολύ μεγάλο άλμα και την τελευταία διετία βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αδελφού του, που έχει αναλάβει ρόλο μέντορα.

«Έχει μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι μου, μου λέει κάθε μέρα τι πρέπει να κάνω και τι να αποφεύγω. Με σπρώχνει διαρκώς, να δίνω όλο και παραπάνω», έχει πει ο Αντετοκούνμπο τζούνιορ σε συνέντευξη του στο «Bleacher Report».

Μολονότι δεν είναι σταθερά πεναταδάτος στην ομάδα (η οποία έχει κατακτήσει πέντε σερί πολιτειακούς τίτλους στο Ουισκόνσιν), ο προπονητής του, Αλεξ Γκοζ, θεωρεί ότι διαθέτει σπάνιο potential. «Πολύ λίγοι γνωρίζουν πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες αυτού του παιδιού. Πρέπει όμως να είναι ταπεινός και να συνεχίσει να δουλεύει».

Ο Γιάννης έχει αναλάβει με κάθε… επισημότητα τη διαπαιδαγώγηση του μικρού. Μια ημέρα που άργησε να επιστρέψει από την έξοδο του, δεν ήταν καθόλου… χαρούμενος. Τον έβαλε στο αμάξι και πήγαν στο προπονητικό κέντρο των Bucks. Έβαλε μπρος το shooting machine (το μηχανισμό που επιστρέφει τις μπάλες στον σουτέρ) και του είπε να μην σταματήσει να σουτάρει έως ότου επιστρέψει.

Project Αντετοκούνμπο: Τα εξωπραγματικά νούμερα του Αλέξανδρου που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Γιάννη

O Άλεξ προ διετίας, στα 15 χρόνια του

Ο μεγάλος αδελφός πήγε για φαγητό και επέστρεψε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα! «Τον… μίσησα για αυτό!», λέει ο Άλεξ, που… ορκίστηκε ότι δεν σταμάτησε να σουτάρει και σύμφωνα με τον Γιάννη πήρε ένα καλό μάθημα.

Ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να πάει σε ένα άλλο Κολλέγιο και να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά εκτός της συγκυρίας να είναι δίπλα στον 23χρονο σταρ, ήθελε από μικρός να κάνει χωριό με τους καλύτερους.

«Ήξερα πώς αυτό το σχολείο θα με κάνει καλύτερο. Το επέλεξα για να βελτιωθώ και αυτό που μένει είναι να περιμένω τη σειρά μου. Είναι μία εμπειρία, ένα μάθημα. Έως τώρα κάνω τη “βρώμικη” δουλειά. Θα με δείτε να βουτάω για μία μπάλα, να κυνηγάω ένα κόψιμο ή ένα ριμπάουντ. Ίσως τα παιδιά να λένε πως απλά είμαι ένας ακόμα μαθητής που παίζει μπάσκετ, αλλά προφανώς δεν συμφωνούν με αυτό όλοι οι ειδικοί…

Καθώς βρίσκεται ακόμα σε φάση σωματικής ανάπτυξης, ο «Alex» δεν έχει συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο. Κινείται περισσότερο ως small forward, καθώς διαθέτει πολύ καλή ντρίμπλα και λόγω των αθλητικών προσόντων του, μπορεί να μαρκάρει από το «1» έως το «5». Στο σουτ δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα από τη στιγμή που τα χέρια του εξακολοθούν να μεγαλώνουν.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο μπασκετικό project. Εχει τις ικανότητες και το IQ για να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο», λέει ο φίλος του και ένας από τους καλύτερους παίκτες του Dominican High School, ο Έιμπ Σκραγκς.

Δύο Greek Freaks σε μία οικογένεια; Ε, αυτό πια είναι ανένταχτο στο νόμο των πιθανοτήτων…