Σαν σήμερα το 1981 προβλήθηκε το πρώτο στρουμφοεπεισόδιο, και ο Παπαστρούμφ μιλάει αποκλειστικά στο Menshouse για όλες τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν εκφραστεί τα τελευταία χρόνια, μας αναλύει τα κουτσομπολιά του χωριού και λύνει όλες τις απορίες μας.
Της Ματίλντας Καλλιοντζή
Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 1981, όταν οι κάμερες μπήκαν στο στρουμφοχωριό και οι περιπέτειες των μπλε χωριανών καθήλωσαν όλα τα παιδιά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Έκτοτε, οι αγαπημένοι κάτοικοι αυτού του μοναδικού χωριού πρόσφεραν γέλιο, αγωνία αλλά και απορίες. Ο δήμαρχος του χωριού, Παπαστρούμφ είναι εδώ μαζί μας για να μας απαντήσει για όλους και για όλα.
Καταρχάς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Όλοι οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να μάθουν πώς χτίστηκε το περίφημο στρουμφοχωριό σας.
«Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου για την τιμή που μου κάνετε να με καλέσετε. Το στρουμφοχωριό μας ήταν μία εκπληκτική ιδέα του Δανού καλλιτέχνη Pierre Culliford. Σε ένα δείπνο όπου είχε παρευρεθεί το 1958, θέλοντας να ζητήσει να του δώσουν το αλάτι κόλλησε το μυαλό του και ο διάλογος είχε ως εξής.
‘Μου περνάτε το… το… εεεε… το… το στρουμφ τέλος πάντων’. Ένας φίλος του μη μπορώντας να το αφήσει ασχολίαστο του απάντησε: ‘Ναι βέβαια παρακαλώ, πάρε το στρουμφ και μόλις στρουμφίσεις, στρούμφισέ το πίσω’. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ύπαρξης ενός στρουμφοχωριού, όπου όλοι θα στρουμφίζουμε και θα στρουμφιζόμαστε».
Και πως μοιάζουν οι κάτοικοι του χωριού σας;
«Όλοι μας οι κάτοικοι είναι μπλε, έχουν ‘τρία μήλα’ ύψος, δυστυχώς είναι φαλακροί κι η ηλικία τους κυμαίνεται από 100 μέχρι 150 χρόνια. Ο ψηλότερός μας κάτοικος έχει 25 στρουμφοβατόμουρα ύψος ενώ ο υποφαινόμενος είμαι το γηραιότερο στρουμφ. Είμαι 1.000 ετών ενώ η γενειάδα μου είναι 600 ετών αφού την ‘καλλιεργώ’ από τα 400 μου. Και για όσους απορούν, όταν πνιγόμαστε γινόμαστε… μωβ φυσικά!».
Υπάρχουν ερωτικές σχέσεις στο χωριό;
«Όχι δεν υπάρχουν. Τα παιδιά μας τα φέρνει ο πελαργός κάθε φορά που έχει ολόγιομο μπλε φεγγάρι».
Πολλοί σας έχουν κατηγορήσει πως με την ύπαρξή σας και την συλλογικότητα στην καθημερινότητά σας, κάνετε ‘πλύση εγκεφάλου’ στα μικρά παιδιά για τα οφέλη του κομμουνισμού.
«Κοιτάξτε, πολλοί είναι οι ανεγκέφαλοι που δημιουργούν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Με κατηγορούν, εμένα προσωπικά, για τον κόκκινο σκούφο μου και μου προσδίδουν πολιτικά πιστεύω που ουδέποτε είχα. Μοιάζω περισσότερο με τον Άγιο Βασίλη παρά με τον Μαρξ, όπως με κατηγορούν.
Όσο για την κοινωνία μας αποτελείται από στρουμφ της εργατικής τάξης, όντως, γιατί αυτές είναι οι ανάγκες του χωριού μας και ο κάθε κάτοικος προσφέρει αυτό που μπορεί και παίρνει αυτό που χρειάζεται. Αυτό δε σημαίνει πως είμαστε Τροτσκιστές ή Σταλινιστές».
Ναι αλλά σας κατηγορούν, επίσης, πως έχετε δεσμούς με την Κου Κλουξ Κλαν και τους Νεο-ναζί λόγω της αμφίεσής σας.
«Αυτό και αν είναι αστείο. Τα καπέλα μας ταξιδεύουν αιώνες τώρα στην ιστορία. Οι πρώτοι που τα χρησιμοποίησαν ήταν οι κάτοικοι της αρχαίας Ασίας, της σημερινής Τουρκίας, αλλά και στην αρχαία Ρώμη οι σκλάβοι που κέρδιζαν την ελευθερία τους τα φόραγαν για να επισφραγίζουν αυτή την ελευθερία, ενώ στο Μεσαίωνα τα καπέλα αυτά χρησιμοποιούνταν από τους φιλελεύθερους του Διαφωτισμού.
Και στις μέρες μας όμως, οι Αμερικανοί τα χρησιμοποιούν σε πολλές σημαίες, κρατικές σφραγίδες και άλλα κρατικά σύμβολα. Όλοι αυτοί λοιπόν είναι Νέο-ναζί; Όχι βέβαια!».
Τέλος, κάποιοι λένε πως είστε μισογύνηδες και πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση στην κοινωνία σας.
«Τουναντίον! Η Στρουμφίτα, παρά το ότι παρείσφρησε ως κατάσκοπος στο στρουμφοχωριό και παραλίγο να σκοτωθεί στην προσπάθειά της να μας βλάψει, εγώ προσωπικά εισηγήθηκα ώστε να μην εξοριστεί, της έδωσα στρουμφοστολή, της άλλαξα τα μαλλιά, από μαύρα σε ξανθά, και δέχτηκα να γίνει μέλος της μεγάλης στρουμφοοικογένειας.
Η αδερφή της Στρουμφίτας, Σασέτ, μαζί και η Νότι βέξι, είναι τα κορίτσια μας που δημιουργήθηκαν από τη φόρμουλα του Δρακουμέλ. Τέλος η Μαρίνα η γοργόνα υπήρξε αιχμάλωτη σε έναν πύργο για 500 χρόνια αλλά πλέον είναι ελεύθερη και κοντά μας».
Σας ευχαριστούμε πολύ δήμαρχε για το χρόνο σας και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα.
«Πριν σας χαιρετίσω να σας πω και ένα τελευταίο σημαντικό στοιχείο για την κοινωνία μας. Έχουμε γίνει 2 φορές ρεκόρ γκίνες! Στις 8 Ιουνίου του 2009, 2.510 άτομα στο πανεπιστήμιο Σουόνσιν της Αγγλίας, μεταμφιέστηκαν σε Στρουμφ ενώ στις 25 Ιουνίου του 2011 επιτεύχθηκε ένα νέο ρεκόρ με 4.891 άτομα σε 11 χώρες να στρουμφοντύνονται ταυτόχρονα».
Πάρα πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όντως. Σας ευχαριστούμε και πάλι. Καλή συνέχεια στο στρουμφοχωριό και ευχόμαστε και ένα τέταρτο σίκουελ της ταινίας σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.