Μπορεί να έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, τη στιγμή που εσύ σπούδασες στο μεγάλο πανεπιστήμιο της ζωής. Ή, ενδεχομένως, να δουλεύει από την εποχή του Διαφωτισμού στην εταιρία, ενώ εσύ μετράς- μισό λεπτό να συμβουλευτούμε το ρολόι…- 302 δευτερόλεπτα εκεί. Ίσως, από την άλλη, να είναι απλά γιος του αφεντικού, κι εσύ το ανδρικό αντίστοιχο της γκόμενας από το χωριό (κάποιος, δηλαδή, που δεν τον ξέρει κανείς).
Σημασία δεν έχει το «γιατί», αλλά η ξεκάθαρη πραγματικότητα πως αυτός είναι το αφεντικό κι εσύ ένας απλός υπάλληλος.
Σαν «ανώτερος», λοιπόν, ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του απόλυτου manual για τ’ αφεντικά (“1000+1 λεκτικά καψόνια που πρέπει να κάνετε στους υπαλλήλους σας πριν πεθάνετε”), ξεστομίζοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση τις παρακάτω ατάκες:
1) «Άργησες»: Όταν αντί για τις 09:00 έχεις πάει στο γραφείο 09:00:17, επειδή είχαν απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν είσαι ακόμα αρκετά έμπειρος στο Παρά Πέντε προκειμένου να πετάξεις από την ταράτσα του σπιτιού σου στα κεντρικά της εταιρίας.
2) «Εσύ, στο γραφείο μου. Τώρα!»: Όταν έχει μαλώσει το πρωί με τη γυναίκα του επειδή αυτή ισχυρίστηκε πως της έφαγε τα καλύτερά της χρόνια κι αυτός ανταπάντησε πως του έφαγε τα συκώτια. Κι επειδή, φυσικά, εσύ είσαι ο πρώτος άνθρωπος που είδε μόλις μπήκε στο γραφείο.
3) «Δεν κάνουμε δουλειά έτσι»: Όταν κάνετε δουλειά αλλιώς.
4) «Τώρα εσύ αυτό το λες παρουσίαση, δηλαδή;»: Όταν έχεις ξοδέψει και τις 4 εποχές του Βιβάλντι (κατά σειρά: χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο) για να φτιάξεις το report που σου ζήτησε, αλλά στην 122η σελίδα στην 3η παράγραφο, γράφεις «ότι ζητηθεί» αντί για «ό,τι ζητηθεί».
5) «Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ!»: Όταν σου έχει ζητήσει να πηδήξεις από τον 7ο όροφο στο κενό κι εσύ αρνείσαι.
6) «Είχε κι άλλον έξυπνο σαν εσένα η μάνα σου;»: Όταν τον ρωτάς αν μπορείς να λείψεις αυτή την Παρασκευή γιατί παντρεύεσαι κι ο κερατάς ξέρει ότι είσαι μοναχοπαίδι.
7) «Δε με νοιάζει πώς θα το κάνεις- κόψ’ το λαιμό σου και κάν’ το! »: Όταν σου έχει αναθέσει να κάνεις κάτι που δεν είναι στις αρμοδιότητές σου και δε σε βλέπει να έχεις πάρει χαρτοκόπτη και να τον πλησιάζεις απειλητικά προς την καρωτίδα σου.
8) «Αγόρι μου, ξέρεις πόσοι υπάρχουν σαν εσένα εκεί έξω που παρακαλάνε να δουλέψουν ακόμα και τσάμπα;»: Όταν έχεις κάνει το λάθος να του ζητήσεις αύξηση μετά από 8 χρόνια στη δουλειά που παίρνεις 133,72 ευρώ μικτά.
9) «Λες να ξέρεις καλύτερα από μένα;»: Όταν ξέρεις κάτι καλύτερα απ’ αυτόν, αλλά αυτός είναι το αφεντικό κι εσύ ο υπάλληλος κι όχι το αντίστροφο.
10) «Απολύεσαι!»: Όταν είναι Δευτέρα, 11:20 το πρωί.
10+1) «Μιλάμε έκανες Τ-Ρ-Ο-Μ-Ε-Ρ-Η δουλειά! Άψογος! Πόσο τυχερός είμαι που σ’ έχω στο γραφείο μου να δουλεύεις για ψίχουλα και να κουβαλάς, ουσιαστικά, όλη την εταιρία στις πλάτες σου! Θα σου δώσω προαγωγή και αύξηση… χθες!»: ΠΟΤΕ. ΚΑΝΕΙΣ.