Λύτρωση: Έρχεται το «θαυματουργό» χάπι που θα μας επιτρέψει να τρώμε όσο θέλουμε!
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Λύτρωση: Έρχεται το «θαυματουργό» χάπι που θα μας επιτρέψει να τρώμε όσο θέλουμε!

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Όχι (φαγανέ) φίλε μου, η Επιστήμη είναι πολύ κοντά στην καύση λίπους και την ώρα της... σιέστας

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων σε ότι έχει να κάνει με το φαγητό. Αυτοί που τρώνε το καταπέτασμα χωρίς να παίρνουν γραμμάριο, εκείνοι που καταφέρνουν να ρυθμίζουν το βάρος τους με διατροφή και άσκηση και οι άτυχοι που κάθε σαβουρο-μπουκιά τους μετασχηματίζεται αυτόματα σε ένα λιπίδιο στη σάρκα τους.

Όχι για πολύ όμως ακόμα. Σύντομα, οι τρεις κατηγορίες αναμένεται να… ενωθούν σε μία και τα μέλη της τελευταίας να πάρουν την «εκδίκηση» τους. Η επιστημονική επανάσταση κατά της παχυσαρκίας, με ένα και μόνο χάπι, αφορά κυρίως αυτούς.

Να περιδρομιάζουμε ό,τι και όσο θέλουμε και να «χτυπάμε» καπάκι κι ένα χαπάκι για να ερχόμαστε στα ίσια μας; «What a Wonderful World», που θα έλεγε και ο… Λούις Άρμστρονγκ. Να η απάντηση στην ερώτηση «για ποιον λόγο να φέρουμε παιδιά σε αυτό τον κόσμο»!

Για να βάλουμε βέβαια τα πράγματα στη σωστή βάση, το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να ασχολούμαστε μόνο με την όποια εύθυμη πλευρά του.

«Απελπισμένα λυπηρά» χαρακτηρίστηκαν από την επιστημονική κοινότητα τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας «Novo Nordisk», που δημοσιεύτηκε το Μάη του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι σε λιγότερο από 30 χρόνια.

Λύτρωση: Έρχεται το «θαυματουργό» χάπι που θα μας επιτρέψει να τρώμε όσο θέλουμε!

Πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 14%, αλλά αν οι αυξητικές τάσεις παραμείνουν ως έχουν, θα φτάσει στο 22% πριν από το 2045! Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 8 ανθρώπους (από 1 στους 11 που είναι σήμερα) θα αναπτύξει διαβήτη Τύπου 2, προσθέτει η έρευνα. Επιπλέον η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον 12 τύπων καρκίνου και κατακόρυφα αυτόν των καρδιακών παθήσεων.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

«Εκτός από τις ιατρικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι, το κόστος για τα συστήματα υγείας των χωρών θα είναι τεράστιο», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Άλαν Μόσες.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μέσο όρο προσδόκιμου ζωής μόλις 55, λόγω του ότι έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η νέα μεγάλη ανακάλυψη μετουσιωθεί σε θεραπεία για τον άνθρωπο. Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πραγματικά ότι βρίσκονται κοντά στην παρασκευή ενός «θαυματουργού» χαπιού, που θα καίει το λίπος ακόμα και κατά τη διάρκεια… σιέστας.

Τα πειράματα στα ποντίκια ανάγκασαν τον καθηγητή Ντάμιεν Κίτινγκ, επικεφαλής της μοριακής και κυτταρικής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αυστραλία, να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα «συναρπαστικά».

Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Αυτά που έχουν το γονίδιο RCAN1 και αυτά που το στερούνται. Και στα δύο είδη ποντικιών δοκιμάστηκε η ίδια – πολύ πλούσια σε λιπαρά – δίαιτα από 8 εβδομάδες έως 6 μήνες. Αυτά που δεν είχαν το γονίδιο δεν πήραν καθόλου βάρος, ενώ εκείνα που το έχουν αποθήκευσαν πολύ μεγάλο ποσοστό λίπους.

Λύτρωση: Έρχεται το «θαυματουργό» χάπι που θα μας επιτρέψει να τρώμε όσο θέλουμε!

Ο άνθρωπος έχει το συγκεκριμένο γονίδιο και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του, επηρεάζοντας θεαματικά τη διαχείριση βάρους.

Υπάρχουν δύο τύποι λίπους στο ανθρώπινο σώμα – το καφέ λίπος καίει ενέργεια, ενώ το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια.

Το μπλοκάρισμα του RCAN1 συμβάλλει στη μετατροπή του ανθυγιεινού λευκού λίπους στην υγιέστερη καφέ έκδοση, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών.

Μια φαρμακευτική ουσία (σε συσκευασία χαπιού) που θα «χτυπά» το RCAN1 θα επιτρέψει στους ανθρώπους να καίνε θερμίδες ενώ βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

«Σημαίνει ότι ο οργανισμός θα αποθηκεύει λιγότερο λίπος χωρίς την ανάγκη ενός ατόμου να μειώσει την κατανάλωση τροφής ή να γυμναστεί περισσότερο», λέει ο καθηγητής Κίτινγκ.

Λύτρωση: Έρχεται το «θαυματουργό» χάπι που θα μας επιτρέψει να τρώμε όσο θέλουμε!

O καθηγητής Κίτινγκ

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Molecular Biology Organisation (EMBO) Reports. Όπως αποκαλύφθηκε, το εν λόγω Πανεπιστήμιο έχει λάβει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία θεωρείται η μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Στις ΗΠΑ σχεδόν το 40% των ενηλίκων χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι, αλλά το φαινόμενο εξαπλώνεται πλέον με γοργούς ρυθμούς και στα παιδιά. Με 20% η Ελλάδα είναι τρίτη μετά την Κύπρο και την Ιταλία σε ποσοστό παχύσαρκων αγοριών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ με 14% καταλαμβάνει την τέταρτη θέση μεταξύ των κοριτσιών.

Το περασμένο Αύγουστο μια επαναστατική μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση της ουσίας λορκασερίνης – η οποία και φέρει πλέον την ονομασία «άγιο δισκοπότηρο» της διαχείρισης του βάρους – είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική από μία οποιαδήποτε δίαιτα.

Η ουσία περιλήφθηκε στο χάπι ονόματι Belviq και δύο δισκία την ημέρα καταστέλλουν σε εντυπωσιακό βαθμό την ανθρώπινη όρεξη για τροφή, καθώς η λορκασερίνη ενισχύει τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την όρεξη.

Το «άγιο δισκοπότηρο» κάνει ήδη θραύση στα φαρμακεία των ΗΠΑ, όσο καινοτόμο όμως κι αν θεωρείται αυτή τη στιγμή, θα καταστεί αυτόματα… ντεμοντέ, σε περίπτωση που οι επιστήμονες βρουν τον τρόπο να… βαρέσουν αλύπητα το γονίδιο που προορίζεται να γίνει το διασημότερο του ανθρώπινου DNA.

Κρατήστε το όνομα: RCAN1…