Εκεί όπου «ντύνεται» η Ιστορία της Ελλάδας: Η Βικτωρία Καρέλια μας ξεναγεί στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας

Συνέντευξη με μια από τις Σιδηρές Κυρίες της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Βικτωρία Καρέλια
10 Οκτωβρίου 2021 | 18:04

Αν βρεθείς ποτέ στην Καλαμάτα, τότε δύσκολα δε θα βρεθείς στον υπέροχο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, όπου φιλοξενείται μια ιστορικής σημασίας συλλογή από ελληνικές φορέσιές των τελευταίων 3 αιώνων, τις οποίες συνέλεξε η Βικτωρία Καρέλια.

Η Βικτωρία Καρέλια, μια από τις γνωστότερες και πιο πετυχημένες γυναίκες στον χώρο της επιχειρηματικότητας, ένα πολύ μεγάλο brand στην ελληνική και διεθνή αγορά, κατέβαλλε κόπο και ιδρώτα για 45 χρόνια, ώστε να συγκεντρώσει αυτές τις φορεσιές. Φορεσιές που εκτίθενται σε ένα ιστορικό κτήριο που χτίστηκε το 1873 και το οποίο αποπερατώθηκε και διαμορφώθηκε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα που ξεκίνησαν ο Γέωργιος και η Βικτωρία Καρέλια.

Πρόκειται για μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων.

Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοϋφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.

Η κατάταξη των ενδυμασιών της έκθεσης ακολουθεί τον τυπολογικό διαχωρισμό της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη σε φορεσιές με σεγκούνι, φορεσιές με καβάδι και φορεσιές με φουστάνι. Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι τοπικές ενδυμασίες με το σεγκούνι, τον επενδύτη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της στεριανής Ελλάδας.

Στον πρώτο όροφο οι ενδυμασίες των νομαδικών και ημινομαδικών πληθυσμών συναντούν τον ενδυματολογικό κόσμο των κοινοτήτων με εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, με τοπικές ενδυμασίες με καβάδι και αντερί.

Στον δεύτερο όροφο το φουστάνι – τσούκνα, σχηματική παραλλαγή της βυζαντινής δαλματικής, συναντάται με την αναγεννησιακή του εκδοχή, με τα πολύπτυχα δηλαδή φουστάνια των παράλιων και νησιωτικών περιοχών με εμπορικές επαφές με τη Δύση.

Η κ. Βικτώρια Καρέλια με το εξαίρετο προσωπικό του Λ.Ε.Κ. μας ξενάγησαν σε αυτή την πλούσια σε εικόνες, συμβολισμούς και μνήμες συλλογή και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την οραματίστρια πίσω απ΄αυτή τη συλλογή, την κ. Καρέλια.

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved