Τον Μάιο του 2000, τρία χρόνια μετά το τραγικό τροχαίο που έστειλε στον θάνατο την πριγκίπισσας Νταιάνα και σόκαρε την Μεγάλη Βρετανία, η κοινή γνώμη του νησιού μουδιάζει στο άκουσμα της είδησης ότι βρέθηκε νεκρός ο Ζαν Πολ Τζέιμς Άντανσον. Ένα όνομα που συνδέθηκε όσο ελάχιστα στις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν και έκαναν ευθέως λόγο για προμελετημένη δολοφονία από την ίδια την βασιλική οικογένεια, με την συμμετοχή ανδρών της ΜΙ6 και την στρατολόγηση ανθρώπων σαν τον γνωστό «παπαράτσο».
Ο φωτορεπόρτερ είχε την φήμη του ανθρώπου που βρισκόταν στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή. Ωστόσο πολλοί απέδωσαν αυτό το γεγονός όχι στο θράσος του ή στην τύχη, αλλά στο γεγονός ότι ήταν συνεργάτης μυστικών υπηρεσιών.
Άλλωστε συχνά και ο ίδιος καυχιόταν για το επίπεδο των διασυνδέσεών του. Και ειδικά στην περίπτωση του τροχαίου που έστειλε στον άλλο κόσμο την «πριγκίπισσα του λαού» και τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ο Άντανσον κόμπαζε στις παρέες του ότι κατείχε φωτογραφικό υλικό που δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό διότι χάρη στις γνωριμίες του είχε κατορθώσει να βρεθεί στον τόπο του δυστυχήματος πριν καν φτάσουν ασθενοφόρα και περιπολικά. Σύμφωνα με την εξιστόρησή του, θα εξέδιδε αργότερα ένα βιβλίο που θα τον έκανε πλούσιο.
Με τα χρήματα που θα κέρδιζε από τις μοναδικές λήψεις του σίγουρα θα είχε την δυνατότητα να αγοράσει και ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να αντικαταστήσει το Fiat Uno το οποίο οδηγούσε εκείνη την περίοδο. Ίδια μάρκα και μοντέλο με το όχημα που σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε επαφή με εκείνο της Νταϊάνα με συνέπεια ο οδηγός του να χάσει τον έλεγχο και να καρφωθεί στην 13η κολώνα του τούνελ.
Οι γαλλικές αρχές πέρασαν από έλεγχο 4.000 τέτοια αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή. Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμμετοχή στο τροχαίο. Στο μεταξύ, ο Άντανσον είχε αλλάξει χρώμα στο δικό του και το είχε πουλήσει λίγες εβδομάδες μετά, μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ύποπτη, αλλά όταν ανακρίθηκε από τις γαλλικές αρχές, είχε άλλοθι που τον τοποθετούσε σχεδόν 180 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος.
Πάντως ο Άντανσον συνέχισε να καυχιέται, προσθέτοντας στην ιστορία του και το πώς κατόρθωσε να ξεγελάσει ξανά τις αρχές. Καθώς ο καιρός περνούσε, πλησίαζε πιο κοντά η στιγμή που θα πραγματοποιούσε την «απειλή» του και θα δημοσίευε τις φωτογραφίες που υποστήριζε πως κατείχε. Για την βασιλική οικογένεια αυτό θα ήταν ακόμα ένα χτύπημα πάνω που έδειχνε να ξεπερνά το σοκ, το σκάνδαλο και τις προεκτάσεις του.
Όμως τον Μάιο του 2000 η βρετανική μοναρχία είχε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα λιγότερο. Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του είχε βρεθεί ο Άντανσον. Έφερε τραύμα στο κεφάλι και είχε απανθρακωθεί μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητό του. Λίγες μέρες αργότερα το πόρισμα έκανε λόγο για αυτοκτονία. Αν μη τι άλλο, η μεθοδολογία ήταν περίεργη. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της γαλλικής αστυνομίας, ο Άντανσον οδήγησε το αμάξι του σε απομακρυσμένο σημείο, το περιέλουσε με βενζίνη, στη συνέχεια έκατσε στη θέση του οδηγού, έβαλε φωτιά στο όχημα και τελικά πέθανε από ασφυξία, πριν καεί το σώμα του… Όσο για την τρύπα στον κρόταφο, ο ιατροδικαστής υπέγραψε πως είχε προκληθεί από την υψηλή θερμοκρασία…
Για τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πατέρα του αδικοχαμένου Ντόντι, ο Άντανσον είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του γιου του και της Νταϊάνα. Το είπε ξεκάθαρα το 2005 κατά την διάρκεια της επίσημης έρευνας για τα αίτια αυτής της τραγωδίας και το επανέλαβε αργότερα όταν υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής πυροσβεστικής και ένας από τους πρώτους που είδαν των φωτογράφο νεκρό, ξεκαθάρισε ότι το τραύμα στο κεφάλι ήταν κατά την γνώμη του πυροβολισμός. Μια σφαίρα που προήλθε από όπλο κάποιου πράκτορα και είχε σαν στόχο να σωπάσει ο Άντανσον για πάντα.
Η υπόθεση τυπικά έκλεισε με το πόρισμα που εξέδωσαν βρετανικές και γαλλικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο το τροχαίο οφειλόταν σε λάθος του σωφέρ της Νταϊάνα, ο οποίος αποδείχτηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος. Όσο για τον Άντανσον, υπήρξαν άνθρωποι που κατέθεσαν ότι τον είχαν ακούσει να λέει πως θέλει να αυτοκτονήσει λόγω προσωπικών προβλημάτων. Βέβαια αυτά τα λόγια είχαν βγει από το στόμα που υποστήριζε πως είχε συμμετοχή στην «καταδίωξη» της Λαίδης Ντι και υλικό που ίσως «φωτογράφιζε» τους «πραγματικούς» ενόχους για τον θάνατό της.