Λένε ότι οι φυλακές αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας. Και αν κάτι ορίζει την κοινωνία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της, αυτό δεν είναι άλλο από τις ανισότητες: ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη διαχωρισμούς. Είναι προφανές πως, όσο και αν ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο, ότι δηλαδή μέσα στην φυλακή αυτό αναιρείται και όλοι είναι ίσοι, αντίθετα αυτή η ανισότητα μεταφέρεται αυτούσια στους τείχους της.
Η φυλακή είναι μια τιμωρία που δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους παραβάτες του νόμου: αν είσαι πλούσιος έχεις διαφορετική μεταχείριση μέσα στη φυλακή και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Στον Κορυδαλλό υπάρχει μια συγκεκριμένη πτέρυγα στην οποία διαμένουν όλοι οι προνομιούχοι που βρίσκονται στη φυλακή.
Είναι μια πτέρυγα σχετικά κρυφή, δεν είναι γνωστό σε κάθε τρόφιμο το ποια είναι αλλά με τα χρόνια έχει διαρρεύσει η τοποθεσία της. Πρόκειται για την 6η πτέρυγα ή αλλιώς, την πτέρυγα των VIP των φυλακών. Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορες διασημότητες. Για την ακρίβεια, μπάινοντας στον χώρο της νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα στέκι διάφορων κυριλέ ανθρώπων και όχι στην φυλακή.
Οι κανόνες είναι απλοί: μπορεί ο καθένας να τρώει απ’ έξω αν δεν του αρέσει το φαγητό της φυλακής με την προϋπόθεση ότι το πακέτο του ντελιβερά ή το ταπεράκι που θα έρθει από τον έξω κόσμο θα ελεγχθεί από τους φύλακες προκειμένου να διαπιστωθεί πως δεν εμπεριέχεται κάτι ύποπτο. Σύμφωνα με τους φύλακες, διάφορα ωραία και εκλεκτά φαγητά μπαίνουν κατά καιρούς: κρέατα, λαχανικά, ψάρια, ακόμη και καπνιστός σολομός. Το μενού των φυλακισμένων της VIP πτέρυγας του Κορυδαλλού είναι πλούσιο.
Κατά τα άλλα, επιτραπέζια παιχνίδια (αλλά χωρίς ζάρια), ηλεκτρονικά παιχνίδια, περιοδικά, εφημερίδες, σύνεργα ζωγραφικής και διάφορα άλλα αντικείμενα που μόνο σε φυλακή δεν θα περίμενε κανείς να βρει, ορίζουν την καθημερινότητα των τροφίμων, οι οποίοι θυμίζουν μάλλον διαμένοντες σε ξενοδοχείο και λιγότερο φυλακισμένους.
Το μοναδικό στοιχείο που θυμίζει φυλακή στη συγκεκριμένη πτέρυγα είναι πως σε κάθε κελί μένουν δυο κρατούμενοι. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ανεχθούν οι VIP των φυλακών του Κορυδαλλού καθώς αποτελεί ένα πέρα για πέρα πρακτικό ζήτημα που έχει να κάνει με τον περιορισμένο χώρο. Στις φυλακές των υπόλοιπων κρατούμενων άλλωστε, το κάθε κελί το μοιράζονται έξι ή εφτά άτομα.
Ο μοναδικός που εξαιρείται από την συνθήκη των δυο ατόμων ανά κελί είναι ο κάτοχος του «άγιου κελιoύ», όπως ονομάζεται ένας συγκεκριμένος χώρος που βρίσκεται στη συγκεκριμένη πτέρυγα. Το εν λόγω κελί είχε πάρει το όνομά του από τις εποχές που φιλοξενούσε στο εσωτερικό του τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος δεν νοούταν -προφανώς, έτσι;- να μένει με κόσμο. Από τότε, η παράδοση της 6ης πτέρυγας λέει ότι κατά καιρούς μένει και άλλος στο συγκεκριμένο κελί. Και συνήθως πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό και μεγάλο σε επιρροή κρατούμενο.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φυλάκων, οι πιο κοινωνικοί κρατούμενοι που έχουν περάσει από τα συγκεκριμένα κελιά είναι δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι. Ο ένας ήταν ο Λάκης Γαβαλάς, ο γνωστός μόδιστρος που βρισκόταν στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο και ο οποίος άραζε μαζί με τους φύλακες, έβλεπε όλες τις κουτσομπολίστικες εκπομπές και τις σχολίαζε μαζί τους. Ο άλλος ήταν ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκεπτόταν διαρκώς τον χώρο που βρισκόντουσαν οι φύλακες και τους έλεγε ιστορίες με τις ώρες.
Φυσικά, όλα όσα λαμβάνουν χώρα εκεί μέσα μένουν και εκεί μέσα. Ο άγραφος κανόνας το λέει ξεκάθαρα: μην μοιραστείς ποτέ τα όσα ξέρεις για την 6η πτέρυγα Κορυδαλλού…