Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που... νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που… νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτή η ελληνική οικογενειακή επιχείρηση έχει απλώσει τα δίχτυα της από την Αυστραλία έως τον... Λευκό Οίκο

Δεκαετία του ’50, κεντρική πλατεία Κοζάνης. Ένας νεαρός, πλανόδιος πωλητής, έχει πιάσει το πόστο του και διαλαλεί την πραμάτεια του. Το εμπόρευμα είναι ιδιαίτερο, καθώς έχει βγει απευθείας από την κουζίνα του σπιτιού του.

Εκεί μαζί με τη μητέρα του ο Θανάσης Κουκουτάρης έφτιαχνε τις πίτες, που προϊόντος του χρόνου θα γινόταν ανάρπαστες σε όλη την πόλη. Αρχικά, ακόμα και το μεροκάματο έβγαινε δύσκολα.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Η πόλη είχε ανέκαθεν γαστρονομική παράδοση και ήταν γνωστή στις «γειτόνισσες» της για τις χειροποίητες λιχουδιές της. Οι παλαιότεροι ντόπιοι θα θυμούνται τις μπουγάτσες του Θωμά, τις τυρόπιτες του Βαμβακά, τα κωκ του Κρίνου ή τις πουτίγκες του Βυζαντίου.

Επιπλέον ο Κουκουτάρης δεν διέθετε κατάστημα, ούτε καν τις στοιχειώδεις υποδομές ενός σταθερού σημείου πώλησης. Ήταν απαραίτητο να επινοήσει μία ιδιοκατασκευή με κάρβουνο ώστε να κρατάει τις πίτες ζεστές.

Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που... νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες

Ο νεαρός όμως εκτός από όραμα και επιμονή διέθετε και το επιχειρηματικό δαιμόνιο για να κάνει το προϊόν του συνώνυμο της υπέρβασης. Σύντομα η σπιτική κουζίνα δεν θα έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης, καθώς η φήμη του εξαπλώθηκε πέραν του νομού Κοζάνης.

Ακόμα βέβαια και αυτός, ο «γεννημένος» έμπορος, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι μισό και πλέον αιώνα μετά θα διηύθυνε μια βιομηχανία με εξαγωγές σε 35 χώρες και κατάστημα λιανικής στην Ουάσινγκτον, σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο!

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, αναφερόμαστε βέβαια στην «alfa», την εταιρία που πρωταγωνιστεί στις κατεψυγμένες ζύμες και πίτες. Οι επόμενες γενιές μοιράστηκαν το όραμα του παππού σήμερα Θανάση και η κοζανίτικη επιχείρηση εξελίχθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες οικογενειακές της ιστορίας.

Χρονολογία – ορόσημο ήταν το 1965, οπότε η επιχειρηματική οντότητα του Κουκουτάρη έλαβε οργανωμένη υπόσταση. Τότε ιδρύθηκε η ομόρρυθμη επιχείρηση Α. Κουκουτάρης και ταυτόχρονα η εταιρεία απέκτησε το πρώτο της επαγγελματικό αυτοκίνητο, ξεκινώντας να διανέμει πέρα από τα σύνορα του νομού Κοζάνης.

Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που... νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες

Η επέκταση ήταν ταχεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η εταιρεία είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας η παραγωγή έγινε μαζικότερη. Η πίτα με χωριάτικο φύλλο γνώρισε επιτυχία, και έτσι η εταιρεία άρχισε να μπαίνει σταδιακά σε αρκετά ελληνικά σπίτια και απαραίτητα στους ελληνικούς οικιακούς φούρνους.

Το 1985 η εταιρεία έγινε «alfa», όπως την ξέρουμε σήμερα. Ακολούθησε η πανελλαδική επέκταση του δικτύου διανομής. Στη διάρκεια των 90s, η επιχείρηση απέκτησε εθνική εμβέλεια, ενώ το 1996 οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν, φτάνοντας τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, στα 12.000 τ.μ.

Για να εξυπηρετήσει τη διανομή και τους πελάτες της, η alfa ίδρυσε το 1998 το υποκατάστημα της Αθήνας στην περιοχή του Μενιδίου. Η κίνηση που της έδωσε μεγάλη ώθηση ήταν η κυκλοφορία του Κιχί.

Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που... νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες

Η παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα κατέστησε αχρείαστα τον πλάστη και το άνοιγμα φύλλου από τις ελληνικές κουζίνες, ικανοποιώντας απόλυτα τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Λανσάροντας ένα προϊόν που θυμίζει παράδοση και εξοικονομούσε χρόνο και… κόπο για τις νοικοκυρές, η alfa εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά ως ηγέτιδα δύναμη και στις κατεψυγμένες ζύμες.

Το 2000 η επιχείρηση ξεκίνησε να ιδρύει σταδιακά και άλλα κέντρα διανομής σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, ενώ από το 2003 άρχισε να κάνει τα πρώτα της εξαγωγικά άλματα, καταφέρνοντας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως.

Δύο χρόνια αργότερα η εταιρία ιδρύει θυγατρική στην Ρουμανία και τέσσερα χρόνια μετά προχωρά στην ανέγερση ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων στο Βουκουρέστι. Το 2009 επεκτείνεται και στη Σερβία με θυγατρική.

Το 2011 έγινε ένα ακόμα μεγάλο βήμα με την ίδρυση της Alfa Pastry Creations στις Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το 2015, σε συνεργασία με την Αργυρώ Μπαρμαμπαρίγου άνοιξε το πρώτο «Alfa Pie House» στην Ουάσιγκτον, κοντά στον Λευκό Οίκο. Στόχος είναι η επέκταση σε άλλα δύο σημεία στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ξεκίνησε πλανόδιος για να κατακτήσει τον κόσμο: Η ελληνική εταιρία που... νοστιμεύει πάνω από 35 χώρες

Η επόμενη καινοτομία που έκανε ακόμα πιο δημοφιλή την εταιρία, ενισχύοντας τις πωλήσεις της ήταν η παραγωγή των έτοιμων φύλλων με την ονομασία «Τόσο Απλά». Το νέο προϊόν εξελίχθηκε σε best seller στην κατηγορία του, δίνοντας έτοιμα τα δύο φύλλα που χρειάζονταν για την κατασκευή σπιτικής πίτας.

Σήμερα, η κοζανίτικη επιχείρηση βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον τομέα της ζύμης από πλευράς μεριδίων στον ελληνικό χώρο (πίσω από τη «Χρυσή Ζύμη»), ωστόσο ο δικός της τζίρος προέρχεται κατά 1/3 περίπου από τις εξαγωγές.

Στα 84 χρόνια του ο κατά κόσμον «παππούς» Θανάσης Κουκουτάρης εξακολουθεί να περνά ατελείωτες ώρες στο εργοστάσιο και – όπως θρυλείται στην αγορά των τροφίμων – να δίνει (απαραιτήτως) την τελική έγκριση για κάθε νέο προϊόν.

Συνήθεια που απέκτησε από παιδί, καθότι οτιδήποτε κι αν έβγαζε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, το είχε δοκιμάσει λίγο πιο πριν για να διαπιστώσει αν πέτυχε η συνταγή…