«Τα όργανα ενός Αλμπίνου θα σε κάνουν πλούσιο»: Μια βάρβαρη συνήθεια που κρατάει αιώνες
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

«Τα όργανα ενός Αλμπίνου θα σε κάνουν πλούσιο»: Μια βάρβαρη συνήθεια που κρατάει αιώνες

Στην Αφρική, αν έχεις την ατυχία να γεννηθείς αλμπίνος, τότε κινδυνεύεις με μια βάρβαρη σφαγή από την πρώτη μέρα της ζωής σου.

Ο αλμπινισμός είναι μια γενετήσια πάθηση με βασική συνέπεια το λευκό χρώμα στο δέρμα και τις τρίχες των μαλλιών και όλου του σώματος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό έχουν ιδιαιτέρως λεπτό δέρμα, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις και πολλές φορές, διακατέχονται από σοβαρά προβλήματα όρασης.

Στην Αφρική ωστόσο, οι εν λόγω άνθρωποι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Για χρόνια θεωρούνταν μεταφυσικές παρουσίες ανάμεσα στους θνητούς. Ο λόγος ήταν προφανής: μέσα σε ολόκληρες κοινότητες όπου ζούσαν μόνο μαύροι, όπου δεν μπορούσε να βρεθεί λευκός ούτε για δείγμα, ένας άνθρωπος με αλμπινισμό ξεχώριζε χαρακτηριστικά.

Για να εξηγήσουν την παρουσία των αλμπίνων ανάμεσά τους, οι Αφρικανοί των παλαιότερων εποχών τους θεωρούσαν φαντάσματα. Ειδικά στην Τανζανία, ένα μόνο από τα μέρη της Αφρικής που το φαινόμενο του αλμπινισμού εμφανιζόταν εξαιρετικά συχνά, το ορθό θεωρούταν ένα παιδί που έχει γεννηθεί με αλμπινισμό να πεθάνει αμέσως.

Η βαρβαρότητα εκείνων των καταστάσεων ήταν αντίστοιχη του σοκ: ξαφνικά, οι άνθρωποι εκείνοι έβλεπαν ένα μωρό να είναι κάτασπρο μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο μαύρους ανθρώπους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ολόκληρες οικογένειες κατακλυζόντουσαν από πανικό: στα μάτια τους, ένας δαίμονας μόλις είχε γεννηθεί.

Σήμερα μοιάζει τρομακτικά παράλογο, δείγμα μιας εγκληματικής ηλιθιότητας. Ωστόσο κάθε φαινόμενο πρέπει να κρίνεται με βάση το επίπεδο της κοινωνίας που το γεννάει. Και εκείνες οι αφρικάνικες κοινωνίες, ξεκομμένες από τον πολιτισμένο κόσμο και βουτηγμένες στη θρησκοληψία και τη δεισιδαιμονία, έκαναν απλά αυτό που θεωρούσαν λογικό για την επιβίωσή τους: σκότωναν τους μικρούς, λευκούς δαίμονες λίγο μετά τη γέννησή τους. Με απλά λόγια, ένα μωρό που γεννιόταν με αλμπινισμό, θανατωνόταν!

Έπρεπε να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και να γεννηθούν από τις ίδιες οικογένειες και δεύτερα παιδιά που είχαν αλμπινισμό έτσι ώστε σταδιακά, οι αλμπίνοι να αρχίσουν να θεωρούνται αληθινοί άνθρωποι και να ζουν ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Mπορεί οι γέροι των χωριών να έμεναν πιστοί στις αρχικές αντιλήψεις και να συνέχιζαν να θεωρούν μεγάλη κακοδαιμονία την έλευση ενός αλμπίνου, αλλά η βαρβαρότητα έπαψε να υπερισχύει. Οι αλμπίνοι της Αφρικής, πλέον ζουν κανονικά, μεγαλώνουν κανονικά και απλά ξεχωρίζουν λόγω του εξαιρετικά λευκού τους δέρματος.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

«Τα όργανα ενός Αλμπίνου θα σε κάνουν πλούσιο»: Μια βάρβαρη συνήθεια που κρατάει αιώνες

Την άνοιξη του 2007 ωστόσο, ένας εφιάλτης από το παρελθόν φαίνεται πως ξαναζωντάνεψε αλλά με νέα μορφή και η ύπαρξη των αλμπίνων βρέθηκε εκ νέου να απειλείται. Το 2007 στη γη της Σουκούμα, στην περιοχή της λίμνης Βικτωρία, μια ομάδα από τους 15.000 «μάγους-γιατρούς» ανακάλυψαν έναν δαιμόνιο τρόπο για να βγάλουν παραπάνω λεφτά.

Διέδωσαν τη φήμη πως τα μέλη του σώματος των αλμπίνων φέρνουν καλή τύχη και πολλά πλούτη όταν χρησιμοποιούνται σαν υλικά μαύρης μαγείας.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, από το 2007 πάνω από 100 οι αλμπίνοι έχουν σφαγιαστεί μπροστά στα μάτια των συγγενών τους για να κλαπούν τα όργανά τους. Μάλιστα, με δεδομένο πως είναι πολλοί οι χωρικοί που δεν δηλώνουν τα περιστατικά, υπολογίζεται πως οι αλμπίνοι που έχουν δολοφονηθεί για να κλαπούν τα όργανά τους είναι πολύ περισσότεροι.

Οι δολοφονίες εκτείνονται από την περιοχή της Μουάνζα, τη Σινιάνγκα, τη Καγκέρα και από εκεί στο Κονγκό, στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλάουι και τη Νότιο Αφρική.

«Τα όργανα ενός Αλμπίνου θα σε κάνουν πλούσιο»: Μια βάρβαρη συνήθεια που κρατάει αιώνες

Οι εγκληματικές σπείρες που κατά καιρούς αντιλαμβάνονται πως μπορούν να βγάλουν λεφτά σκοτώνοντας αλμπίνους είναι, επί της ουσίας, η συνέχεια της άτυπης κατάρας τους: μπορεί πλέον το κίνητρο με το οποίο σφαγιάζονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να είναι τα λεφτά και όχι οι δεισιδαιμονίες αλλά στη βάση τους αυτές οι σφαγές εξυπηρετούν ψευδαισθήσεις άλλων ανθρώπων.

Στην Αφρική ολόκληρες οικογένειες ζουν με την αγωνία και το φόβο ότι από το πουθενά κάποιοι θα απαγάγουν και θα σκοτώσουν τα παιδιά τους εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Και όσο και αν κάποιος εύκολα θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι μια τέτοια πρόταση περιγράφει την καθημερινότητα μιας κοινωνίας περασμένων αιώνων, μιλάμε για μια αλήθεια του 2019: η ανθρωπότητα -όσο και αν διατεινόμαστε για το αντίθετο- βιώνει ακόμα την προϊστορία της…