Το Λας Βέγκας θα είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου που θα «κρυφτεί» από τον ήλιο
Βρείτε μας στο

Το περασμένο καλοκαίρι η επαρχία Κλαρκ στη Νεβάδα σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας για τις ΗΠΑ με 46 βαθμούς Κελσίου. Όχι ότι η υπόλοιπη Νεβάδα απείχε ιδιαίτερα απ΄αυτό. Το χαμηλότερο που μπορούσες να συναντήσεις ήταν οι 40 βαθμοί. Το χαμηλότερο.

Σε τέτοιες θερμοκρασίες οποιοδήποτε σύστημα αερισμού και δροσιάς δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Άλλωστε, με την αυξανόμενη ζήτηση, θα γίνονταν πολύ συχνά διακοπές ρεύματος. Κι όποιο σύστημα άντεχε, θα ανήκε σε άνθρωπο με μεγαλύτερη τσέπη από τους άλλους που θα έπρεπε να υποστούν το βασανιστήριο της επιλογής: ζέστη σε ένα σπίτι χωρίς λειτουργικό aircondition ή ζέστη σε εξωτερικούς χώρους;

Το Λας Βέγκας και εν συνόλω η Νεβάδα είναι η περιοχή του πλανήτη με τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας από το 1970. Συνολικά πάνω από 1.5 βαθμό Κελσίου έχει αυξηθεί η μέση θερμοκρασία. Αυτό δηλαδή που είναι το απευκταίο για τον πλανήτη συνολικά, στο Λας Βέγκας έχει συμβεί σε αρκετές εποχές αρκετών ετών ήδη. Υπενθυμίζουμε ότι το +1.5 είναι που παλεύει να προλάβει ο πλανήτης για να μην οδηγηθούμε σε αποκαλυπτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, το Λας Βέγκας είναι η περιοχή με την πιο ραγδαία αύξηση θερμοκρασίας και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε λίγα χρόνια σε χρονιές όπου θα υπάρχουν θερμοκρασίες των 37-38 βαθμών Κελσίου για 96 μέρες το χρόνο, 40άρια για ως και 60 μέρες, ενώ θα υπάρχει σίγουρα μια βδομάδα με 45αρια.

Αν σημειώνονται τώρα θάνατοι με τις μισές μέρες με τέτοιους αριθμούς, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί σε αυτή την περίπτωση. 

Αυτό το δυσοίωνο μέλλον για το Λας Βέγκας δεν είναι τυχαίο. Η Πόλη της Αμαρτίας είναι ταυτόχρονα κι η ουσιαστική πόλη του φωτός. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος στις ΗΠΑ γίνεται εκεί. Ξενοδοχεία, καζίνο, εμπορικά καταστήματα, υπαίθρια εκθέματα, όλα λειτουργούν με ρεύμα και τη νύχτα φωτίζουν μέχρι και τις γύρω επαρχίες ως ένα βαθμό.

Το Λας Βέγκας θα είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου που θα «κρυφτεί» από τον ήλιο

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Την ίδια στιγμή το Λας Βέγκας επεκτάθηκε αρκετά ως πόλη από το 2011 και μείωσε ένα κομμάτι της ερήμου. Η επέκταση σήμαινε δρόμους, σήμαινε τσιμέντο, σήμαινε πιο πολλά αυτοκίνητα που απελευθέρωναν διοξείδιο. Το τσιμέντο κρατά την ακτινοβολία υπέργεια, δεν την απορροφά, ενώ και το διοξείδιο δεν έφευγε από την ατμόσφαιρα.

Μέσα σε μια παράγραφο και κάτι έχουμε την εξήγηση στο γιατί το Λας Βέγκας αναμένεται να κρυφτεί από τον ήλιο. Μια πρόταση με δύο αναγνώσεις. Η πόλη θα προσπαθεί να κρυφτεί από τον ήλιο,  αλλά και ο ήλιος θα κρύψει την πόλη.

Τι εννοώ; Ότι υπό τις συνθήκες θερμοκρασιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, ελάχιστοι άνθρωποι θα αντέχουν να βρίσκονται σε χώρους όπου δεν προστατεύεται το δέρμα τους. Σπίτι, γραφείο, αμάξι. Κι έξω αποκλειστικά με ομπρέλα. Τι θα γίνει όμως με τα επαγγέλματα που είναι του δρόμου όπως οι ταχυδρόμοι ή οι αστυνομικοί; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα; Όλα τα έργα ανέγερσης θα καθυστερούν 3 φορές περισσότερο, αφού στις ημέρες τέτοιας ζέστης θα απαγορεύεται να δουλέψουν. Εν ολίγοις, το Λας Βέγκας θα γίνει ένα πιο σκληρό Ντουμπάι. Κι ας είναι το Λας Βέγκας σε λίγο πιο ψηλό γεωγραφικό μήκος.

Η επίδραση, όπως βλέπετε, είναι σε βαθμό που δεν φαίνεται άμεσα, αλλά απλώνεται χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος.

Σίγουρα, όταν θα εδραιωθεί αυτό το ακραίο φαινόμενο, κάποιοι θα βρουν τον τρόπο να γλυτώσουν. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν θα το πετύχουν. Όσοι είναι άστεγοι έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν εγκαύματα στο σώμα από την επαφή τους με τα πεζοδρόμια που τσουρουφλίζουν. Πολλοί προτιμούν να βρουν καταφύγιο σε σήραγγες ή υπονόμους για να αποφύγουν τη ζέστη.

Παρά το γεγονός ότι από το 2016 οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν τον τρόπο να συντηρηθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσουν το ρεύμα σε πρώτη φάση, οι πιθανότητες δεν είναι καθόλου με το μέρος τους. Πέραν του στόχου που έθεσε η ηγεσία της πολιτείας για λειτουργία με ΑΠΕ κατά 50% ως το 2030, στην πολιτεία της Νεβάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα που θα διώχνει ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πριν φτάσει χαμηλά στην ατμόσφαιρα, ώστε να μετριαστεί κάπως η πλήξη στην ανθρώπινη (και όχι μόνο) ζωή.

Αυτό που περιγράφεται για το Λας Βέγκας, δεν αφορά μόνο τη Νεβάδα. Ούτε μόνο τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Αφορά όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα πιο θερμά κλίματα. Ναι, και την Ελλάδα. Ιδίως τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη και όποιο έδαφος βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Αφορά το 1/5 του πλανήτη μέσες άκρες.

Η μόνη λύση βρίσκεται στις ΑΠΕ. Όχι σε εργοστάσια λιγνίτη ή φυσικού αερίου. Μόνο στις ΑΠΕ. Είτε αυτές αφορούν την ενέργεια στα σπίτια είτε τα καύσιμα κτλ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο να βλέπουμε πόλεις που μοιάζουν έρημες, που θυμίζουν Blade Runner 2049, είναι όλο και πιο κοντά. Πιο κοντά από το 2049…