Επιχείρηση Babylift: Κίνηση ανθρωπιάς ή σχέδιο να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη;

Σχεδόν 4 εκατομμύρια νεκροί, 700 εκατομμύρια δολάρια, μία φωτογραφία βραβευμένη με πούλιτζερ και μια του Λένον και της Όνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το καλοκαίρι της αγάπης, η ατάκα «Καλημέρα Βιετνάμ», και η επιχείρηση Babylift για τη διάσωση των πιο αθώων ψυχών, είναι ο τραγικός απολογισμός του πολέμου του Βιετνάμ.

Γράφει η Ματίλντα Καλλιοντζή

Στις 27 Ιανουαρίου του 1973 υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Β. Βιετνάμ και ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία ήταν έτοιμο να ανοίξει. Μέσα σε 60 μέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έπρεπε να υποχωρήσουν και η μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ ήταν γεγονός.

Η υπερδύναμη είχε κατατροπωθεί και ο αμερικανικός λαός δεν μπορούσε να δεχτεί πως η θυσία των 60.000 στρατιωτών και τα 150 δισ. δολαρίων που δαπανήθηκαν δεν ήταν αρκετά για να επικρατήσουν για ακόμα μια φορά.

Την ίδια στιγμή το καθεστώς της Σαιγκόν, όμως, συνέχισε να μάχεται τις κομμουνιστικές δυνάμεις και μόλις το 1975, στις 30 Απριλίου, αποχωρεί το τελευταίο ελικόπτερο με Αμερικανούς στρατιώτες από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σχεδόν ένα μήνα πριν, ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ ανακοινώνει περήφανα την έναρξη της επιχείρησης Babylift η οποία θα σήμαινε την διάσωση τριών χιλιάδων ορφανών παιδιών και τη μεταφορά τους από το Ν. Βιετνάμ στις ΗΠΑ με 2 αεροσκάφη.

Και κάπως έτσι, στις 4 Απριλίου τα 2 αεροσκάφη ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη γη της επαγγελίας, όμως όλα δεν πήγαν κατ’ ευχήν. Το ένα αεροσκάφος συνετρίβη λόγω αστοχίας στο κλείσιμο των θυρών, στερώντας τη ζωή σε 78 παιδιά και άλλους 60, διασώστες και πλήρωμα.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, στην προσπάθεια να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ορφανά και όσο πιο γρήγορα, στο αεροπλάνο επέβαιναν 248 βρέφη και παιδιά ενώ το επιτρεπόμενο όριο ήταν μόνο 100. Με τον αλτρουισμό των διασωστών και των πληρωμάτων σε, σχεδόν, ένα 24ωρο μεταφέρθηκαν 1.200 ορφανά με ασφάλεια στις ΗΠΑ.

Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η όλη επιχείρηση, πολλοί ιδιώτες διέθεσαν τα αεροπλάνα τους ενώ ο επιχειρηματίας Ρόμπερτ Μακόυελι διέθεσε άμεσα ένα Μπόινγκ 747, βάζοντας υποθήκη ακόμα και το σπίτι του για να καλυφθούν τα έξοδα ώστε τα ορφανά του ενός από τους χειρότερους πολέμους, να ξαναβρούν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Παρά το γεγονός πως ολόκληρη η επιχείρηση αμφισβητήθηκε καθώς δεν υπήρχε πιστοποίηση πως επρόκειτο όντως για ορφανά παιδιά και καμία διαβεβαίωση πως η απομάκρυνση έγινε προς όφελός τους, το Babylift έδωσε ζωή σε 3.000 ορφανά βρέφη και παιδιά που υιοθετήθηκαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, και Γαλλία, ενώ αρκετά από αυτά υιοθετήθηκαν και από διάσημους όπως η Τζούλι Άντριους και ο Γιούλ Μπρίνερ.

Και για να πείσει για την αναγκαιότητα αλλά και την ανιδιοτέλεια της όλης επιχείρησης αλλά και να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα της ήττας, ο ίδιος ο πρόεδρος Φορντ υποδέχτηκε τα ορφανά στο αεροδρόμιο και κατέβασε ένα εξ αυτών, στιγμή φυσικά που απαθανατίστηκε από τους ρεπόρτερ της εποχής.

Ακόμα και σήμερα, ο οργανισμός Operation Reunite, διεξάγει τεστ DNA προκειμένου τα “παιδιά του πολέμου” τα επανενωθούν με τους εναπομείναντες συγγενείς τους, έχοντας δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων, με ιστορικό υλικό, άρθρα της εποχής  και διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Βιετνάμ.