Ο Δεκέμβρης του 1944 είναι ένας μήνας σταθμός για την ιστορία του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για τον μήνα που καθορίστηκε το ουσιαστικό προανάκρουσμα του εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά, για έναν μήνα γεμάτο βία, σφαίρες και νεκρούς, για το μήνα της μεγάλης ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις κομμουνιστικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ και τις βρετανικές αλλά και ντόπιες κυβερνητικές δυνάμεις. Εκείνον τον μήνα, ο Μανώλης Γλέζος ήταν ακριβώς 22 χρονών και δύο μηνών.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που μόλις έφυγε από τη ζωή στα 98 του, θα μείνει για πάντα γνωστός για την γνωστή ιστορία με το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη. Ωστόσο, εκείνο τον μήνα, τον μήνα των λεγόμενων Δεκεμβριανών, ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας από τους βασικούς αντάρτες στις τάξεις των αριστερών. Λίγο έλειψε μάλιστα, να συνδέσει το όνομά του με την ανατίναξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο Σύνταγμα.
Το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα Δεκεμβριανά, ο «Guardian» έκανε ένα μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα σε εκείνη την περίοδο, μιλώντας με ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα γεγονότα. Ένας από αυτούς ήταν ο 92χρονος τότε Μανώλης Γλέζος. Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή, ο Γλέζος όχι απλά μίλησε στο βρετανικό Μέσο αλλά αποκάλυψε και πόσο κοντά έφτασε να συνδεθεί το όνομά του με εκείνη τη δράση που τελικά ακυρώθηκε.
«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν. Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω. Ήμασταν περίπου 30 άτομα και δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν. Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το τινάξει μέχρι τον ουρανό», είχε πει χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη συνέντευξη.
Εκείνο το σχέδιο ακυρώθηκε άρον άρον από το ΕΑΜ, όταν έγινε γνωστό πως ο Τσόρτσιλ είχε φτάσει στην Ελλάδα και έμενε στο «Μεγάλη Βρετανία». «To ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρετανία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι. Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και γι αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Γλέζου για εκείνη την ανολοκλήρωτη αποστολή.
Πέρα από την εξιστόρηση αυτή της ιστορίας ωστόσο, ο Γλέζος σε εκείνη τη συνέντευξη, είχε αναφέρει ορισμένα λόγια που χωρίς υπερβολή, θα μπορούσαν να συνοψίζουν ολόκληρη την πολιτική φιλοσοφία του: «Γιατί συνεχίζω να ασχολούμαι με την πολιτική παρά τα 92 μου; Θα μπορούσα να κάθομαι στον καναπέ μου με τις παντόφλες, γιατί λοιπόν το κάνω αυτό; Πιστεύετε πως ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί σας είναι ο Μανώλης Γλέζος αλλά όχι. Δεν είμαι αυτός. Δεν είμαι αυτός διότι δεν έχω ξεχάσει καμία στιγμή που κάποιος από εμάς, λίγο πριν εκτελεστεί, μας έλεγε: «Μην με ξεχάσετε. Όταν λέτε καλημέρα να με θυμάστε. Όταν υψώνετε ένα ποτήρι να με θυμάστε». Γι’ αυτό κάνω το οτιδήποτε κάνω. Ο άνθρωπος που σας μιλάει είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι μαζί. Και οτιδήποτε κάνω γίνεται για να μην τους ξεχάσω».
Συγκίνηση…