«Μικρέ, ώρα για μάθημα»: Το φαινόμενο των ΗΠΑ που προκάλεσε σε μονό τον Τζόρνταν το μετάνιωσε πικρά (Vids)

«Καλύτερα να φωνάξεις τη μαμά σου…»
«Μικρέ, ώρα για μάθημα»: Το φαινόμενο των ΗΠΑ που προκάλεσε σε μονό τον Τζόρνταν το μετάνιωσε πικρά (Vids)
11 Απριλίου 2020 | 22:55

Είναι λάθος. Μεγάλο λάθος: όλοι στέκονται στα 6 δαχτυλίδια του και στα ισάριθμα βραβεία MVP σε τελικούς. Στους 10 τίτλους του κορυφαίου σκόρερ της χρονιάς ή στους 5 τίτλους Πολυτιμότερου Παίκτη σε regular season.

Στα 2 three-peat χωρίς ποτέ να γράψει το “L” της ήττας σε NBA Finals, στην εκκωφαντική επιστροφή στην ενεργό δράση μετά από διάλειμμα 1.5 χρόνου για να παίξει μπέιζμπολ, στο ότι παρά το γεγονός πως ήταν ένας από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έχει κερδίσει και βραβείο Καλύτερου Αμυντικού σε μια σεζόν, στους 32.000+ πόντους καριέρας.

Κι όμως, τίποτα απ’ όλ’ αυτά δε θα υπήρχε αν ο Μάικλ Τζόρνταν δεν ήταν ο πιο εμμονικός άνθρωπος στα χρονικά όταν κάποιος τον προκαλούσε- όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά παντού (μνημειώδη είναι τα στοιχήματα, φερ’ ειπείν, που είχε παίξει κατά καιρούς στο γκολφ, στα τραπέζια των καζίνο κτλ).

Επομένως, το να είσαι ένας 18χρονος παίκτης και να στέκεσαι μπροστά του λέγοντάς του «Δεν μπορείς να με μαρκάρεις με τίποτα!» είναι εξίσου έξυπνο με το να πηγαίνεις και να κολλάς τα μούτρα σου (έστω και στην προ κορωνοϊού εποχή) στον Τσακ Νόρις και να του λες ανερυθρίαστα πως θα τον σπάσεις στο ξύλο.

Κι αυτό ισχύει ακόμα κι αν το όνομά σου είναι «Ο Τζέι Μέγιο» και πίσω στο 2005 αποτελούσες το απόλυτο φαινόμενο των High Schools της Αμερικής και άπαντες σε έβλεπαν- όπως και συνέβη, δηλαδή- πάρα πολύ ψηλά σε ένα από τα Draftτων επόμενων ετών (επελέγη, τελικά, στο νο3 το 2008 από τη Μινεσότα).

Το στόρι της απόλυτης πορτοκαλή αυθάδειας έχει ως εξής: το καλοκαίρι του 2005 ο 42χρονος- και ευρισκόμενος σε… σύνταξη, μιας και είχε αποσυρθεί οριστικά το 2003 με την φανέλα των Ούιζαρντς- Τζόρνταν διεξήγαγε το ετήσιο μπασκετικό του καμπ.

Εκεί, στο “Jordan Classic”, το «παρών» έδιναν ορισμένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά της νέας γενιάς και ανάμεσα σε αυτούς ήταν, φυσικά, και το νο1 πρότζεκτ ολόκληρης της χώρας όσον αφορά τους αθλητές Λυκείου.

Ο Μάικλ, όπως συνήθιζε παλαιότερα, έπαιρνε μέρος στα διπλά με τους νεαρούς, δοκιμάζοντας αν… το ’χει ακόμα (spoiler alert: το ’χε). Στο πρώτο «οικογενειακό διπλό», λοιπόν, και με τον κόσμο να έχει κατακλύσει τις εξέδρες, Μέγιο και Air βρέθηκαν σε αντίπαλες ομάδες.

Σύμφωνα με τον μετέπειτα παίκτη των Γουλβς, παίχτηκαν δύο αγώνες με τις ομάδες να παίρνουν από μία νίκη (ο Μάικ, εννοείται, ισχυρίζεται πως κέρδισε και τα δύο- αυτό, όμως, με τον Τζόρνταν ουδέποτε είναι κριτήριο: θεωρούσε πως πάντα κέρδιζε στα… πάντα).

Εκείνο που ουδείς αρνείται, όμως, είναι το trash-talking του θρασύτατου πιτσιρικά: ο 18χρονος Ο Τζέι άρχισε να λέει στον MJ συνεχώς «Δεν μπορείς να με μαρκάρεις, δεν μπορείς να κάνεις σωστά αυτή την κίνηση, δεν μπορείς να βάλεις καλάθι όπως εγώ» και λοιπές υπέροχες αηδίες που λέγονται μεταξύ των παικτών.

Ο Τζόρνταν- που, κατά δήλωσή του, δεν γνώριζε καν ποιος είναι ο Μέγιο και τον έβλεπε πρώτη φορά στην ζωή του- αρχικά δεν αντέδρασε. Όταν είδε πως το πράγμα συνεχίζεται και ο πιτσιρικάς δεν το βουλώνει, διέκοψε το παιχνίδι και ζήτησε οι campers του Jordan Classic να πάνε για ύπνο.

Έπειτα, στράφηκε στον Μέγιο και του είπε πως θα παίξουν ένας εναντίον ενός. «Φίλε, ώρα για μάθημα! Καλύτερα να φωνάξεις τη μαμά σου» ούρλιαξε προς την πλευρά του νεαρού σταρ του Χάντιγκτον και μετά…

Και μετά ξεκίνησε το σόου: παρά το γεγονός πως ο MJ ήταν 2 ολόκληρα χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης και ο Μέγιο προπονούνταν σε καθημερινή βάση με το βλέμμα στο NCAA το ΝΒΑ, ο Τζόρνταν άρχισε να ποστάρει τον μικρό, να παίρνει τον δεξιό διάδρομο, μετά τον αριστερό, να τελειώνει φάσεις και με τα δύο χέρια, να βάζει σουτ από μέση απόσταση και, φυσικά, να τον «χτυπάει» με το διαβόητο fadeaway του.

«Όταν παίζαμε διπλό έβαλα μερικά σουτάκια και λέι άπ εναντίον και το κοινό, ξέροντας πω είμαι παίκτης του high school, άρχισε να με χειροκροτεί ενθουσιασμένο.

Μετά αρχίσαμε ν’ ανταλλάσσουμε λίγες… κουβέντες και σε κάποια φάση είπε προς το μέρος μου “Ώρα για δουλειά”, και έδιωξε σχεδόν τους πάντες. Άρχισε να με πιέζει πάρα πολύ στην άμυνα, να βάζει fadeaway jumpers και, ξέρεις, ο Μάικ ήταν… ο Μάικ», δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Ο Τζέι σε συνέντευξή του.

Ο Air επικράτησε στο μονό (το σκορ δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά ουδείς αμφισβητεί ποιος ήταν ο νικητής) και στο τέλος γύρισε προς την πλευρά του νεαρού λέγοντάς του «Μπορεί να είσαι ο καλύτερος παίκτης των High Schools, όμως εγώ είμαι ο καλύτερος όλων των εποχών. Ποτέ να μην είσαι ασεβής απέναντι στο μεγαλείο…»

Γι’ αυτό μην στέκεστε μόνο στα πρωταθλήματα, τους πόντους, τα βραβεία MVP, τα ρεκόρ πάσης φύσεως. Ο Τζόρνταν τόσο ως μπασκετμπολίστας όσο και ως trash talker ήταν ένα μελωδικό ακρωνύμιο:

G.O.A.T.

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved