Εάν θα θέλατε κι εσείς να ασχοληθείτε με το real estate, αλλά μέχρι τώρα δεν διαθέτατε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπείτε στον χώρο ως ιδιοκτήτες γης, μην ανησυχείτε και μην απελπίζεστε, όπως θα έλεγε και διαφήμιση του «AMAN Teleshoping».
Και αυτό διότι τώρα μπορείτε να γίνετε γαιοκτήμονες και κάτοχοι μιας αγροικίας στην πανέμορφη βόρεια Ιταλία στην εκπληκτική τιμή του 1 (ολογράφως ενός) ευρώ!
Φυσικά, όπως πιθανότατα καταλάβατε, δεν πρόκειται για κάποιο διαφημιστικό κόλπο ή χιουμοριστικό σκετς, αλλά για ακόμη μία προσπάθεια αναβίωσης ενός χωριού στην γειτονική χώρα. Ανάλογα παραδείγματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, κυρίως σε περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με τις τοπικές αρχές να ανακαλύπτουν αυτόν τον παράξενο τρόπο προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.
Τα χωριά έτσι κι αλλιώς ερημώνουν καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί τους τα έχουν εγκαταλείψει και ολοένα και πιο πολλά σπίτια αφήνονται στην τύχη τους. Χωρίς πλέον ουσιαστικό ιδιοκτήτη, οι δήμοι και οι περιφέρειες τα βγάζουν στο «σφυρί», ακολουθώντας πλειοδοτικούς διαγωνισμούς ή δημοπρασίες, στις οποίες αρκετοί αποκτούν έτσι το δικό τους σπίτι έναντι ενός πολύ χαμηλού ποσού. Μοναδική προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές αποτελεί η μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή.
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Καστροπινιάνο, ενός χωριού που το συναντά κανείς περίπου 140 μίλια βορειοανατολικά της Ρώμης. Βέβαια πηγαίνοντας προς τα εκεί οι πιθανότητες να συναντηθείς με κάποιον είναι λιγοστές αφού οι περισσότεροι κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει. Ακολουθώντας, λοιπόν, το παράδειγμα άλλων χωριών στο Αμπρούτσο και στην Σικελία, ο δήμαρχος αποφάσισε να διαθέσει όλα τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Με μία διαφορά, που όμως είναι πάρα πολύ σημαντική. Αντί για δημοπρασία, τα προσφέρει όλα στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ!
Φυσικά υπάρχει και κάποιος… «λάκκος» πίσω από το χαμηλό κόστος, το οποίο βέβαια δεν αποκρύπτει κανείς. Τα σπίτια του Καστροπινιάνο είναι ερειπωμένα και η αναστήλωσή τους προκειμένου να καταστούν βιώσιμα και κατοικήσιμα υπολογίζεται να στοιχίζει περίπου 30 με 40 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τις επιθυμίες, τα γούστα, τις προτιμήσεις αλλά και το πορτοφόλι του νέου ιδιοκτήτη.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος στέλνει στον Δήμο έναν φάκελο στον οποίο οφείλει να συμπεριλάβει όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά του καθώς επίσης μια περιγραφή των αναγκών ή των προτιμήσεών του, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων της οικογένειας ή άλλα σχετικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο φάκελος αξιολογείται και η αρμόδια επιτροπή προτείνει τα κατάλληλα ακίνητα. Εφόσον επέλθει συμφωνία, έναντι ενός ευρώ μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια νέα, διαφορετική ζωή στο χωριό.
Βέβαια, θα χρειαστεί να βιαστεί σχετικά και με τις εργασίες αποκατάστασης, αφού στο συμφωνητικό εμπεριέχεται ρήτρα που κάνει σαφές ότι η ανακαίνιση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την αγορά, ενώ όταν πέφτουν οι υπογραφές, καταθέτει και μια εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ η οποία επιστρέφεται μετά το πέρας των εργασιών.
Έτσι μπορεί κάποιος να αποκτήσει το δικό του σπίτι στην Ιταλία και αν έχει μεγαλύτερα σχέδια και πιο «χοντρό» πορτοφόλι μπορεί να κάνει και το βήμα παραπάνω. Στην Ισπανία, όπου πολλά μέρη της επαρχίας έχουν ερημώσει πλήρως, οι τοπικές αρχές το… τερμάτισαν. Αντί για μεμονωμένες οικίες, πωλούν ολόκληρα χωριά! Συγκεκριμένα, με ένα ποσό που κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 90.000 ευρώ, περίπου 3.000 χωριά διατίθενται προς κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ σύμφωνα με το με την Aldeas Abandonadas, μέσα μόνο σε μία χρονιά μια κτηματομεσιτική εταιρεία που ειδικεύεται ανάλογου τύπου αγοραπωλησίες, πούλησε περίπου 40 μικρά χωριά και οικισμούς, κυρίως σε ξένους που σε ένα ποσοστό της τάξης του 90% αποτελούν την κύρια πελατεία της.