«Σάσα ο Μακεδών»: Το φριχτό τέλος του πιο στυγνού εκτελεστή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Το όνομα που αναγράφει το διαβατήριο του νεκρού άντρα που είχε βρεθεί στραγγαλισμένος στην Βαρυμπόμπη είναι «Ανδρέας Κολαντόπουλος». Μια άλλη ταυτότητα τον αναφέρει ως «Βλαδίμηρο Κεσόφ». Και στα δύο έγγραφα εμφανίζεται ως ομογενής ελληνικής καταγωγής, ενώ πίσω στην Ρωσία είναι γνωστός με τα παρατσούκλια «Αλέξανδρος ο Μέγας» και «Σάσα ο Μακεδών».

Στην πραγματικότητα όμως ο νεκρός που έχει μπροστά του το κοινό κλιμάκιο Ελλήνων και Ρώσων αστυνομικός δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Πέραν βέβαια του γεγονότος ότι για περίπου δύο χρόνια ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ την είχε μετατρέψει σε προσωπικό καταφύγιο αλλά και ορμητήριο για την μετέπειτα εγκληματική δράση του.

Ο Σολόνικ είχε φτάσει στην Ελλάδα από το 1995, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία, δήλωνε ως μόνιμη κατοικία μια διεύθυνση που όπως αποδείχτηκε αργότερα εκεί βρισκόταν μόνο ένα γιαπί, και την ίδια ώρα ο ίδιος και η συμμορία του ζούσαν σε πολυτελείς βίλες στο Λαγονήσι. Πώς τα… έβγαζε πέρα; Μα –φυσικά- κάνοντας αυτό που γνώριζε πολύ να κάνει και τον είχε φέρει σε περίοπτη θέση στη λίστα με τους top-10 καταζητούμενους της Interpol στην Ρωσία. Εκτελώντας συμβόλαια θανάτου.

«Σάσα ο Μακεδών»: Το φριχτό τέλος του πιο στυγνού εκτελεστή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα

Δυναμικός, έξυπνος και ιδιαίτερος χαρακτήρας, ο Σολόνικ είχε γεννηθεί στο Κουργκάν, μια πόλη 350.000 κατοίκων στα Ουράλια Όρη. Πριν περάσει στην παρανομία, δοκίμασε να σταθεί στην… σωστή πλευρά του νόμου, καθώς αμέσως μετά την στρατιωτική του θητεία εισάγεται στην Αστυνομική Ακαδημία της Μόσχας. Οι φήμες και οι μαρτυρίες συναδέλφων του σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε κατά την διάρκεια συλλήψεων και ανακρίσεων ή ο τρόπος που συμπεριφερόταν σε κρατούμενους, θα τον οδηγήσουν σε απόταξη. Στο πρόσωπό του όμως την ίδια ώρα η KGB βρίσκει το προφίλ του τέλειου πράκτορα, με συνέπεια να τον στρατολογήσει στις τάξεις της.

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έρχεται όταν ο Σολόνικ είναι περίπου 30 ετών. Το χάος που δημιουργεί αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός γεννά «ευκαιρίες» κάθε είδους. Και ο «Μέγας Αλέξανδρος» αποφασίζει να αρπάξει την δική του από τα μαλλιά. Γνωρίζοντας ως πρώην αστυνομικός και πράκτορας πολύ καλά τι συμβαίνει στην νυχτερινή Μόσχα, περνά στην παρανομία και σύντομα μετατρέπεται σε ηγετική φυσιογνωμία του υποκόσμου.

Εντάσσεται στη «Orekhovskaya», του αρχιμαφιόζου Σεργκέι Τιμοφέεφ ή «Σιλβέστερ» και κερδίζει τον σεβασμό όλων όταν εκτελεί το αντίπαλο δέος, τον αρχηγό των Τσετσένων, Βαλερί Ντλουγκάτζ, την ώρα που διασκέδαζε σε ένα κατάμεστο κλαμπ χωρίς να τραυματιστεί άλλο άτομο… Σύντομα γίνεται ξακουστός για το πόσο τακτικές και καθαρές είναι οι δουλειές του και για την ικανότητα του να εκτελεί σε κατάμεστα κέντρα διασκέδασης και έτσι γίνεται ο πλέον περιζήτητος εκτελεστής στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

«Σάσα ο Μακεδών»: Το φριχτό τέλος του πιο στυγνού εκτελεστή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα

Όταν κάποια στιγμή συνελήφθη, μάλλον κατά τύχη, κατορθώνει να βουτήξει το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού και να προκαλέσει χάος μέσα στο τμήμα σκοτώνοντας όποιν βρει μπροστά του, αλλά τελικά δέχεται και αυτός μια σφαίρα και τελικά καταλήγει στις διαβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας «Matrosskaya Tishina» όπου μπαίνει στην απομόνωση. Όλοι πιστεύουν ότι τελείωσαν με τον Σάσα, αφού κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει να αποδράσει από εκεί μέσα. Ο Σολόνικ τα κατάφερε…

Οι φήμες έκτοτε οργιάζουν. Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα. Στο ότι ο Σολόνικ με πλαστική επέμβαση έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και έχει διαφύγει στο εξωτερικό, με τις θεωρίες για την ακριβή τοποθεσία να διαφέρουν. Τελικά, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, εκείνος βρισκόταν στην Ελλάδα. Η παρουσία του στη χώρα είχε συνδυαστεί με τον πόλεμο μεταξύ συμμοριών της νύχτας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ο Σολόνικ στήνει τις δικές του «μπίζνες», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες χώρες στις οποίες «πεταγόταν» από την βίλα του στο Λαγονήσι για να εκτελέσει κάποιο συμβόλαιο θανάτου. Παράλληλα διατηρούσε άλλες δύο πολυτελείς κατοικίες στην ίδια περιοχή για τις ανάγκες των πρωτοπαλίκαρών του, ενώ σε αυτά τα σπίτια πηγαινοέρχονταν καθημερινά αυτοκίνητα μεγάλης αξίας μέσα στα οποία υπήρχαν όπλα, γυναίκες, ναρκωτικά.

Αν και επικηρυγμένος, ο Σολόνικ συνδέεται με την νεαρή Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα, η οποία επίσης έρχεται στην Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες καλλονές συμπατριώτισσές της. Το κύκλωμα που έχει στήσει ο «Σάσα ο Μακεδόνας» στέκει καλά, αλλά όλη αυτή η χλιδή δημιουργεί υποψίες και δεν περνά απαρατήρητη. Πέντε μέρες μετά την άφιξή της, η κοπέλα δεν δίνει άλλα σημάδια ζωής και κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, την 1η Φεβρουαρίου προσγειώνεται στην Αθήνα κλιμάκιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να διερευνήσει την πληροφορία ότι ο Σολόκιν έχει εκτελεστεί στην Ελλάδα.

«Σάσα ο Μακεδών»: Το φριχτό τέλος του πιο στυγνού εκτελεστή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα

Οι αρχικές έρευνες στην περιοχή του Ελληνικού δεν αποδίδουν καρπούς, αλλά τελικά σαν από θαύμα, εκεί θα βρεθεί ένα σχεδιάγραμμα με τις βίλες του Σολόνικ στο Λαγονήσι, αλλά και το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η σορός του στην Βαρυπόμπη. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι αστυνομικοί μεταβαίνουν στον χώρο και όντως διαπιστώνουν ότι 500 μέτρα από την εθνικό οδό βρίσκεται ένα πτώμα, από τα δαχτυλικά αποτυπώματα του οποίου αποδεικνύεται ότι είναι ο Σολόνικ. Το μόνο που κρατούσε ήταν έναν με σάκο με όπλα, περούκες, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία. Εκεί όπου θα εκτελούσε το επόμενο «συμβόλαιο θανάτου» που είχε υπογράψει. Το σκηνικό θανάτου ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα όταν περίπου 300 μέτρα από την βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι, μέσα σε έναν πρόχειρο τάφο βρίσκουν και την Σβετλάνα Κότοβα. Ο θάνατός της, όπως και του συντρόφου της, προήλθε από στραγγαλισμό, ενώ στη συνέχεια οι εκτελεστές της διαμελίζουν το κορμί της. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο…

Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια αυτό το διπλό φρικιαστικό έγκλημα παραμένει άλυτο. Οι πιθανότητες λένε πως θα παραμείνει έτσι για πάντα.