Ισόβιος αποκλεισμός: Ο Έλληνας προπονητής στίβου που είναι ταυτισμένος για τους Βρετανούς με το ντόπινγκ

Κάποτε η Ελλάδα διέθετε τεχνογνωσία που εξήγαγε κιόλας στη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό

Ο Γ.Σ. είναι παλαίμαχος αθλητής στίβου των μεσαίων αποστάσεων. Αγωνιζόταν, στα νιάτα του, σε σύλλογο της Θεσσαλίας και είχε τρέξει τα 800μ. σε 1:50’’ και τα 1500μ. σε 3:52’’.

Χρόνοι που δεν ήταν επαρκείς για να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, κάτι που όντως δεν συνέβη ποτέ, μολονότι παλαιοί προπονητές του έχουν πει ότι «ήταν μεγαλύτερο ταλέντο απ’ ότι δείχνουν οι επιδόσεις του». Το 2005 μετανάστευσε στην Αγγλία και τον Οκτώβριο εκείνου του έτους έλαβε προπονητική άδεια. Πολυπράγμων και φιλόδοξος, δημιούργησε ένα χρόνο αργότερα μια ομάδα για νέους αθλητές στο Princess Royal Sports Arena του Λίνκολνσαϊρ. Παράλληλα με την προπονητική δραστηριότητα του, έκανε διδακτορικό πάνω στις Αθλητικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Vassil Levski της Βουλγαρίας, όπου και το ολοκλήρωσε το 2008.

Η εκτόξευση της Γουίλσον

Μεταξύ των νέων αθλητών που ανέλαβε ο Γ.Σ. ήταν και η Βρετανίδα σπρίντερ Μπερνίς Γουίλσον, που έως το 2007 και τα 22 χρόνια της δεν είχε να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο σε επίπεδο επιδόσεων. Το ταλέντο υπήρχε, αλλά όχι και το know how – άλλωστε ο μόνος που τη βοηθούσε στις προπονήσεις ήταν ο πατέρας της. Μεταξύ των δύο αναπτύχθηκε ειδύλλιο και η σχέση τους επεκτάθηκε από τα όρια του προπονητή – αθλητή σε αυτό του ζευγαριού.

Την τετραετία που ακολούθησε, οι χρόνοι της Γουίλσον εκτοξεύτηκαν υπό τις οδηγίες του Γ.Σ. και το 2011 έφτασε έως τον ημιτελικό των 60 μέτρων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. «Όταν έχεις δίπλα σου κάποιον να σε πιέσει, αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε θεωρούσες αδύνατο», δήλωνε η μαύρη σπρίντερ το καλοκαίρι του 2011. Είχε προσκληθεί ήδη στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας και προσπαθούσε τότε να πιάσει τα όρια για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Λίγες εβδομάδες, όμως, μετά από αυτή τη συνέντευξη το όνειρο της Γουίλσον κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η βρετανική ομοσπονδία στίβου ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ντοπαρισμένη σε αγώνα των 100 μέτρων (επίδοση 11.95) στους διεθνείς Αγώνες του Μπέντφορντ. Οι απαγορευμένες ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε δείγμα ούρων της ήταν η τεστοστερόνη και η κλενβουτερόλη. Η τιμωρία της από τον βρετανικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ (UKAD) ήταν ουσιαστικά καταδικαστική για την καριέρα της, αφού προέβλεπε τετραετή αποκλεισμό.

Το Σεπτέμβριο του 2011 ο Γ.Σ. εκπροσώπησε την αθλήτριά του ενώπιον του UKAD, αφήνοντας υπόνοιες για παρατυπίες στον έλεγχο ντόπινγκ. Ανέφερε ότι  η αθλήτρια του αποτελεί πρότυπο για τους νέους, ότι ουδέποτε πήρε αναβολικά και ότι πιθανόν κάποιος μόλυνε το δείγμα της. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε και η σπρίντερ, ωστόσο οι ισχυρισμοί του ζευγαριού δεν αποδείχτηκαν.

«Δεν υπήρξε το παραμικρό στοιχείο που να μαρτυρά ότι κάποιος αντίπαλος νόθευσε από ζήλια το ποτό της. Πρόκειται αναμφίβολα για μια προσπάθεια να γλιτώσει επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους», ανέφερε τότε η απόφαση του UKAD.

Το δις εξαμαρτείν

Το Φεβρουάριο του 2015, λίγο προτού εκπνεύσει η ποινή της, η Γουίλσον βρέθηκε θετική σε νέο έλεγχο, στην απαγορευμένη ουσία κλομιφαίνη. Πρόκειται για ορμόνη που χρησιμοποιείται ως φάρμακο γονιμότητας, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς κατά του ντόπινγκ, η ουσία πρέπει να χορηγείται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σε περίπτωση ενδοκρινολογικών ή γυναικολογικών διαταραχών, καθώς οι παρενέργειες είναι συχνές και ενίοτε σοβαρές.

Αρχικά η Γουίλσον ισχυρίστηκε ότι κάποιος «Άλεξ» στο γυμναστήριο της χορήγησε συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε τη συγκεκριμένη ουσία. Στην πορεία όμως άλλαξε την κατάθεσή της. Ανέφερε ότι ο προπονητής και σύντροφός της τής έδωσε τα χάπια, ότι τα πήρε υπό πίεση και δεν ήξερε τι περιείχαν. Η άμεση παραδοχή είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η νέα ποινή αποκλεισμού που της επιβλήθηκε από τους 40 μήνες στους 10. Όπως ήταν επόμενο, τη φορά αυτή η έρευνα του UKAD εστίασε κυρίως στον Έλληνα προπονητή.

Υπό τα νέα δεδομένα, πιθανόν και υπό την πίεση της Γουίλσον, ο Γ.Σ. αναγκάστηκε να αλλάξει στάση. Σε e-mail που απέστειλε στον UKAD στις 11 Μαΐου 2015 ανέφερε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για τους θετικούς ελέγχους της αθλήτριας. Ένα μήνα αργότερα επανέλαβε, σε ακρόασή του, ότι είχε χορηγήσει στην αθλήτρια και τις απαγορευμένες ουσίες εφεδρίνη και στανοζολόλη και ότι όλα έγιναν εν αγνοία της. «Νόμιζε ότι έπαιρνε Βιταμίνη Ε και Β-καροτένιο. Δεν ήξερε τίποτα», είπε σύμφωνα με τα πρακτικά.

Στις καταθέσεις της Βρετανίδας αθλήτριας που περιλαμβάνονται στα δημόσια πρακτικά, φαίνεται ότι της είχαν χορηγηθεί και ουσίες «μάσκες» (ινσουλίνη και ορμόνη Τ3) για να καλυφθούν τα ίχνη του ντοπαρίσματος σε επικείμενους ελέγχους.

Η παραδοχή και η παραδειγματική τιμωρία

Η Γουίλσον δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης, ότι ο Γ.Σ. της χορηγούσε τεστοστερόνη ημερησίως σε ενέσιμη μορφή για μία περίοδο από τέσσερις έως και έξι μήνες. Ακόμη, ότι ο Έλληνας προπονητής της είχε ξεκαθαρίσει ότι οι αθλητές του στίβου πρέπει να παίρνουν αναβολικά για να πετύχουν τους στόχους της και την πίεζε να πράξει το ίδιο. Παρόμοια κατάθεση φέρεται να είχε δώσει σύμφωνα με τα έγγραφα του UKAD και ένας ακόμη αθλητής του, ο Τζόζεφ Γουάιτ.

Ο βρετανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ έκρινε ότι στον δεύτερο έλεγχο του 2015 η Γουίλσον δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για τις ουσίες που της χορηγούνταν. Ως στοιχείο υπεράσπισής της κρίθηκε μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προπονητή και της αθλήτριας (την οποία κατέγραψε και παρουσίασε η Γουίλσον). Σε αυτό ο Γ.Σ. παραδεχόταν ότι ο είχε ο ίδιος πάρει το ρίσκο του ντόπινγκ για λογαριασμό της, λέγοντας της ότι θα «εμφανιζόταν τελείως καθαρή» αν χρειαζόταν να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση ουσιών.

Στην απόφαση του UKAD αναφερόταν ότι «ο προπονητής που καταχράται τη θέση ευθύνης και επιρροής του, προτρέποντας έναν αθλητή να καταναλώσει απαγορευμένες ουσίες, διαπράττει πολύ σοβαρό αδίκημα» και επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό στον Γ.Σ. Από το 2009, που συστάθηκε ο UKAD, κανένας άλλος προπονητής δεν έχει τιμωρηθεί με τόσο βαριά ποινή. «Κατέστρεψα την καριέρα της και τη ζωή της», ομολόγησε, σε μία από τις ακροάσεις τους, σε εκπροσώπους του UKAD, ο Γ.Σ.

Η νέα ιδιότητα της Γουίλσον

Μετά από το σκάνδαλο, ο Έλληνας προπονητής επέστρεψε στην Ελλάδα και έως σήμερα φέρεται να ασχολείται με την προπονητική ερασιτεχνών αθλητών, εκτός στίβου. Την Γουίλσον όμως δεν την ξέχασε – ίσως και από τύψεις (;) – καθόλου γρήγορα. Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, τουλάχιστον έως το 2018 συνήθιζε να της στέλνει λουλούδια στα γενέθλιά της και ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Την πρώτη φορά που πήρα κλενβουτερόλη, τρόμαξα πραγματικά, αλλά ο Τζορτζ μου είπε ότι ήταν δόση… μωρού. Ένιωσα ενοχές, αλλά ο Τζορτζ με καθησύχαζε λέγοντας μου ότι όλοι το κάνουν. Είχα σχέση μαζί του και η επιρροή του πάνω μου ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Μου έλεγε ότι χωρίς ουσίες δεν μπορεί να πετύχει κανείς τίποτα. Άρχισα να σκέφτομαι ότι αφού όλοι το κάνουν, είναι Οκ.», έχει δηλώσει η Γουίλσον, ενώ για την ουσία που της χορηγήθηκε το 2015 έχει αναφέρει ότι «όπως μου είπαν αργότερα ειδικοί, θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει».

Η Γουίλσον δεν έτρεξε ποτέ ξανά μετά το 2011 σε «επαγγελματικό» επίπεδο, εργάζεται όμως πλέον ως σύμβουλος για τον UKAD! Ο πρόεδρος του οργανισμού την προσέγγισε προσωπικά, πιστεύοντας ότι επικοινωνώντας την ιστορία της θα μπορούσε να αποτρέψει άλλους αθλητές από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Δέχτηκα γιατί ένιωσα ότι πραγματικά μπορώ να βοηθήσω. Το μήνυμα για όποιον σκέφτεται να πάρει ουσίες ώστε να ενισχύσει τις επιδόσεις του, είναι ότι δεν αξίζει να το κάνει αυτό στον οργανισμό του και να υποστεί όλες τις αρνητικές επιπτώσεις. Αν δεν αρκεί αυτό, είναι καλό όλοι να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο απωθημένο μου ότι είναι δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω…».

Πηγές: Kathimerini.gr, standard.co.uk, skysports.com, insidethegames.biz, olympicchannel.com