«Εγώ τουφεκάω 10 σαν εσένα τη μέρα»: Η άγρια μέρα που Καραμανλής και Ωνάσης πιάστηκαν στα χέρια

Παραμονές των εκλογών του 1961

Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πλουσιότερος Έλληνας, αλλά και ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου θα έφταναν στο σημείο να ανταλλάξουν βαρύτατες εκφράσεις και να πιαστούν μάλιστα στα χέρια; Και ότι μάλιστα αυτό το πρωτοφανές γεγονός δεν θα έμενε κρυφό αλλά θα έφτανε μέχρι να γραφτεί σε εφημερίδες, με τις δύο πλευρές πάντως στη συνέχεια να το διαψεύδουν. Όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο…

Αρνητικός πρωταγωνιστής αυτού του πρωτόγνωρου περιστατικού από την μία πλευρά ήταν ο «Εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόεδρος –τότε- της ΕΡΕ, εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ετοιμαζόταν για τις κρίσιμες εκλογές του 1961, προσδοκώντας σε μία νίκη που θα τον διατηρούσε στη θέση του.

Απέναντί του δεν στεκόταν όποιος κι όποιος, αλλά ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο με διαφορά πιο πλούσιος Έλληνας και παράλληλα ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του πλανήτη, που στα χέρια του διέθετε δύναμη που ξεπερνούσαν κατά πολύ την οποιαδήποτε πολιτική εξουσία.

Αφορμή, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει εκείνες τις ημέρες η επαρχιακή εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών», στάθηκε μια λανθασμένη πληροφορία που είχε φτάσει να γίνει γνωστή στον Καραμανλή. Μια πληροφορία που εφόσον ήταν αληθής, θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα και να καθορίσει τον νικητή των επερχόμενων εκλογών.

Σύμφωνα πάντως με όσα έφτασαν να γραφτούν στον Τύπο, ο Αριστοτέλης Ωνάσης με το που επέστρεψε στην Ελλάδα από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε ότι ο Καραμανλής του ζητούσε να μεταβεί εσπευσμένα στο σπίτι του, χωρίς ο αγγελιαφόρος να γνωρίζει το περιεχόμενο αυτής της πρόσκλησης, ούτε φυσικά το τι την έκανε τόσο επιβεβλημένη.

Ο Έλληνας μεγιστάνας όντως έφτασε στην πρωθυπουργική οικία χωρίς καν να είναι σε θέση να φανταστεί αυτό που θα λάμβανε χώρα εκεί…

Με το που τον αντίκρισε ο Καραμανλής άφησε στην άκρη αβρότητες και τυπικότητες και εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου λεκτική επίθεση, φωνάζοντας: «Ρε συ, πώς τόλμησες να ενισχύσεις οικονομικώς το κέντρο;» καθώς είχε πληροφορηθεί κάτι τέτοιο, ενώ συνέχισε σε ακόμη πιο έντονο ύφος, απειλώντας ευθέως τον Ωνάση. «Ρε, εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα» φέρεται να του είπε και την ίδια ώρα κατευθύνθηκε με άγριες διαθέσεις προς το μέρος του.

Μάλιστα φέρεται να χρησιμοποίησε το κορμί του για να τον εμποδίσει να αποχωρήσει και την ίδια ώρα τον έπιασε από τα πέτα του σακακιού του, συνεχίζοντας να εκστομίζει απειλές στον Ωνάση ο οποίος παρέμενε σοκαρισμένος και αρχικά δεν αντέδρασε.

Εξοργισμένος και εκτός εαυτού ο Καραμανλής συνέχισε ακριβώς στο ίδιο μοτίβο και σε ανάλογο επιθετικό τόνο. «Θα φύγω ρε, θα πάω στο χωριό μου, αλλά να ιδώ τι θα γίνετε χωρίς εμένα. Με διαλύσατε ρε! Θέλεις να υποστηρίξεις αυτόν τον Βενιζέλο!», ξέσπασε, ενώ σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα της Αχαΐας, χρησιμοποίησε και έναν άκρως μειωτικό χαρακτηρισμό για τον πολιτικό αντίπαλό του, Σοφοκλή Βενιζέλο.

Όπως είναι λογικό, όμως, πέρασε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην… αντεπίθεση, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν ήταν ο οποιοσδήποτε για να του συμπεριφέρεται έτσι κάποιος, ακόμη κι αν αυτός ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Πάρε το χέρι σου, γιατί το δικό μου είναι πιο μακρύ από το δικό σου» είπε αρχικά ο Έλληνας μεγιστάνας και συνέχισε με το ίδιο ύφος. «Αν δε με αφήσεις αμέσως, θα σου δώσω δυο χαστούκια, να ιδώ τότε πώς θα κάνεις προεκλογική περιοδεία» ήταν τα τελευταία λόγια του Ωνάση που ταυτόχρονα ξέφυγε από το γράπωμα του Καραμανλή και βγήκε εκτός του σπιτιού σε έξαλλη κατάσταση.

Στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου, ελάχιστες εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες, ο «Νεολόγος Πατρών» δημοσιεύει τους απίστευτους διαλόγους, τις απειλές αλλά και την σχεδόν βιαιοπραγία και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «… Ο αρχηγός της ΕΡΕ καλέσας τον εφοπλιστή εις την οικίαν του, εξηγριωμένος χειροδίκησεν εναντίον και εξύβρισε κατά τρόπο αήθη και αυτόν και τον κ. Σοφοκλήν Βενιζέλον, διότι ενισχύει το Κέντρον».

Την επόμενη ημέρα οι αθηναϊκές εφημερίδες αναδημοσίευσαν τα πάντα, τα οποία φυσικά δεν επιβεβαίωσαν ούτε σχολίασαν καν και οι δύο πλευρές χωρίς καθυστέρηση. Μόνο το γραφείο Τύπου της ΕΡΕ περιορίστηκε σε μια μάλλον τυπική ανακοίνωση μέσω της οποίας χαρακτήρισε τα σενάρια «μυθεύματα ανάξια διαψεύσεως»…

Οι εκλογές τελικά πραγματοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου με την ΕΡΕ να λαμβάνει το 50% των ψήφων έναντι 33% της Ένωσης Κέντρου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.