Ο άνθρωπος που έγινε εκατομμυριούχος χωρίς να δουλέψει!

Είχε απλά μια «τρελή» ιδέα

Λένε πως ο δρόμος για να γίνει κάποιος πλούσιος –και στην περίπτωσή μας εκατομμυριούχος- δεν περνά από την σκληρή δουλειά, αλλά από μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ιδέα. Και ο Alex Tew είχε μία τέτοια η οποία τον μετέτρεψε από έναν φοιτητή γεμάτο άγχος για το πώς θα εξασφαλίσει ένα δάνειο προκειμένου να καλύψει το κόστος των σπουδών του, σε επιχειρηματία που έβγαλε χρήματα δίχως να χρειαστεί να… ιδρώσει!

Πίσω στο 2005 ο Alex ήταν μόλις 21 ετών και σπούδαζε οικονομικά. Όπως και πολλοί άλλοι νέοι στη θέση του είχε ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν διέθετε αρκετά χρήματα προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Όμως η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων του, δηλαδή οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς που δεν του επέτρεπαν πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν παιδεία, αποδείχτηκε και η λύση.

Κάποιοι άλλοι στη θέση του (και έχουν υπάρξει πολλοί) θα έψαχναν να βρουν μια δουλειά εκτός των ωρών παρακολούθησης μαθημάτων. Και πάλι, όμως, οι αμοιβές πολύ δύσκολα θα ήταν τέτοιες που θα του εξασφάλιζαν λιγότερο άγχος. Ο Alex τα έβαλε όλα κάτω και έκανε τους υπολογισμούς του. Αντιλήφθηκε ότι απλά θα προσέθετε άγχος, θα έχανε ελεύθερο χρόνο και όλα αυτά δίχως την βεβαιότητα ότι θα έβγαινε από την δυσχερή θέση.

Χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Και τελικά κατόρθωσε να βρει έναν τρόπο όχι μόνο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά για να κερδίσει τόσα χρήματα ώστε να είναι σε θέση να αφήσει πίσω του το πανεπιστήμιο δίχως καν να το τελειώσει και να ασχοληθεί με τον μαγικό κόσμο των… μπίζνες.

Πολύτιμος αρωγός στα σχέδιά του στάθηκε το σύγχρονο περιβάλλον τεχνολογίας που πριμοδοτεί τις καινοτομίες. Ο Alex, λοιπόν, άνοιξε ένα… σάιτ. Με την διαφορά ότι ο δικός του ιστότοπος δεν αφορούσε κάποιο δικό του προϊόν. Αντίθετα, πουλούσε… αέρα ή καλύτερα χώρο σε άλλους. Με μοναδικό κόστος εκείνο για την κατοχύρωση του domain και την διατήρηση ενός server, έφτιαξε μια σελίδα στο ίντερνετ με τίτλο «Million dollar Homepage» και με σλόγκαν το… πιασάρικο «Απόκτησε κι εσύ ένα κομμάτι ιντερνετικής ιστορίας» βγήκε στην αγορά για πελάτες!

 

«Δεν είχα χρήματα και ανησυχούσα για το πανεπιστήμιο. Και ξαφνικά μου ήρθε αυτή η τρελή ιδέα που απέκτησε άμεσα ζωή. Έπρεπε να είναι κατανοητή, να τραβούσε γρήγορα την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να είχε ένα καλό όνομα. Θα ήθελα η σύλληψη της ιδέας μου να είχε μέσα της περισσότερη δραματικότητα, αλλά δεν είχε» δήλωσε πολύ αργότερα όταν πλέον είχε γίνει διάσημος και –κυρίως- πλούσιος.

Η ιστοσελίδα αυτή είχε 1.000.000 pixel. Και το κάθε pixel ήταν διαθέσιμο προς πώληση έναντι ενός δολαρίου στους ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν να βάλουν το μπάνερ της επιχείρησής τους σε αυτό το μικροσποκικό κομμάτι, σε μία και μόνη κουκίδα. Για να κάνει πιο δελεαστική και πραγματοποιήσιμη την πρότασή του ο Alex αποφάσισε να τα διαθέσει σε… συσκευασίες των 10Χ10, δηλαδή ανά 100 pixel, πράγμα που σήμαινε ότι για κάθε «ναι» που άκουγε από πελάτη, εισέπραττε 100 δολάρια.

Έτσι με το που άγγιζε ο κέρσορας ενός ποντικιού το συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, άνοιγε ένα pop up window και με ένα κλικ ο ενδιαφερόμενος μεταφερόταν στον ιστότοπο του διαφημιζόμενου. Φυσικά, όπως ισχύει συχνά, αρχικά ο δαιμόνιος φοιτητής απευθύνθηκε στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του, με κάποιους από αυτούς να δέχονται να αγοράσουν χώρο, περισσότερο για να του κάνουν το χατίρι, παρά προσδοκώντας οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Τελικά, όμως, αποδείχτηκε ότι η ιδέα αυτή είχε έρθει για να μείνει. Μετά από μόλις λίγες εβδομάδες η «Million dollar Homepage» είχε γίνει viral, δημιουργώντας σε ακόμη περισσότερους την «ανάγκη» να αγοράσουν pixel. Σε τέτοιο σημείο που ακόμη και το έγκριτο BBC όχι μόνο έκανε σχετικό ρεπορτάζ, αλλά απέκτησε τον δικό του χώρο! Μέσα σε δύο μήνες λειτουργίας είχε πουλήσει ήδη 500.000 pixels σε περίπου 1.400 πελάτες και η σελίδα βρισκόταν στην περίοπτη 3η θέση των αναζητήσεων και επισκεψιμότητας της Alexa για το 2005.

 

Αυτή η τάση συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα στις αρχές του 2006 να έχουν απομείνει μόνο 1.000 pixel προς πώληση. Και τότε ο Tew είχει ακόμη μία φαεινή ιδέα. Τα διέθεσε σε δημοπρασία μέσω e bay αποκομίζοντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη και συγκεκριμένα 38.000 δολάρια, αφού η ζήτηση αποδείχτηκε πως ήταν τεράστια.

Φυσικά, μετά το τέλος αυτής της ιστορίας και αφού επιβίωσε από επίθεση χάκερ που ζήτησαν λύτρα για να μην του ρίξουν την σελίδα, όπως και έκαναν, ο Alex είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 δολάρια, γεγονός που τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά το πανεπιστήμιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με ιντερνετικές δουλειές και start up επιχειρήσεις, όπως συνεχίζει να κάνει από τον Σαν Φραντσίσκο όπου ζει και… βασιλεύει.