«Ήταν φίλος μου, μου κόστισε πολύ»: Η μυστήρια δολοφονία με πρωταγωνιστή τον Τάσο Μπερδέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ

Ο πυγμάχος που εκτελέστηκε είχε πρωτοαπασχολήσει το πανελλήνιο πάνω από 20 χρόνια πριν με μια ιστορία που κανείς δεν θα μάθει ποτέ τις λεπτομέρειές της.

Η πρόσφατη δολοφονία του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, η οποία και κάνει μπαμ πως έρχεται ως τμήμα ενός σκληρού εξελισσόμενου πολέμου ανάμεσα σε δυνάμεις του υποκόσμου δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στις αρχές. Ο Μπερδέσης άλλωστε είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία της Ασφάλειας Πατρών για υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας σε καταστήματα. Στην σκοτεινή του ιστορία ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό. Ένα γεγονός που δεν είχε συνδεθεί με εγκληματικές δραστηριότητες αλλά είχε κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Με το που έγινε γνωστή η δολοφονία του Τάσου Μπερδέση ήταν πολλοί εκείνοι που έφεραν στο μυαλό τους την τραγική ιστορία με αυτόν πρωταγωνιστή που είχε λάβει χώρα στις αρχές του… αιώνα. Για την ακρίβεια, ήταν Σεπτέμβρης του 2000 όταν ο 18χρονος πυγμάχος της εθνικής εφήβων, Θανάσης Μηλιόρδος έπεφτε αναίσθητος στο ρινγκ κατά τη διάρκεια αγώνα πυγμαχίας, έχοντας δεχθεί απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι από τον Μπερδέση.

Ο 18χρονος Μηλιόρδος είχε βρεθεί για έξι μέρες στο νοσοκομείο πριν πεθάνει αλλά από τη στιγμή της μεταφοράς του θεωρούταν «κλινικά νεκρός». Το μοιραίο παιχνίδι γινόταν στα πλαίσια των προκριματικών για το για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων που θα γινόταν στη Βουδαπέστη. Ο νεαρός είχε δεχθεί πολύ σκληρά χτυπήματα στον αυχένα και ένα κάτω από το σαγόνι, τα οποία και τον άφησαν αναίσθητο. Επρόκειτο για έναν πολλά υποσχόμενο διεθνή αθλητή της πυγμαχίας.

Η μοιραία στιγμή έλαβε χώρα στο 56ο δευτερόλεπτο του 4ου γύρου όταν ο Μηλιόρδος δέχτηκε από τον Μπερδέση τρία δυνατά κτυπήματα στο κεφάλι και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Τόσο ο Μπερδέσης όσο και ο διαιτητής του αγώνα κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αρχικά τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Αργότερα ωστόσο, το Εφετείο τούς έκρινε ομόφωνα αθώους παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή και των δύο. Η απόφαση είχε προκαλέσει σάλο μέσα στη δικαστική αίθουσα με τους γονείς και τα κοντινά πρόσωπα του Μηλιόρδου να αντιδρούν έντονα και την αστυνομία να φυγαδεύει από τη δικαστική αίθουσα τον πυγμάχο και τον διαιτητή.

Τότε η υπερασπιστική γραμμή του Μπερδέση έλεγε πως ο αντίπαλός του στο ρινγκ είχε υποστεί ένα ανεύρυσμα σε ατύχημα με τη μηχανή του και πως εξαιτίας αυτού σε συνδυασμό με τα χτυπήματα σκοτώθηκε. Υποστηρίχθηκε πως υπό κανονικές συνθήκες, τα χτυπήματα δεν θα του κόστιζαν τη ζωή, ενώ ο Μπερδέσης έλεγε πως ήταν και προσωπικοί φίλοι και δεν ήθελε ποτέ να του κάνει κακό.

«Το παιδί ήταν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Είχε ένα ατύχημα με την μηχανή, από το οποίο όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, προκλήθηκε ένα ανεύρυσμα, που δυστυχώς έσπασε κατά την διάρκεια του αγώνα. Μου κόστισε πολύ. Επί ενάμιση χρόνο δεν έπαιζα σε αγώνες. Με πλήγωσε πολύ. Ήταν σαν αδελφός μου. Η μοίρα έπαιξε ανελέητα μαζί μου, όμως δεν λύγισα ποτέ» είχε πει ο Τάσος Μπερδέσης.

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες και την αλήθεια πίσω από την εν λόγω τραγική ιστορία πάντως, ο Τάσος Μπερδέσης εκείνα τα χρόνια είχε και άλλη μια «σκοτεινή» ιστορία με τον νόμο. Τότε ήταν που είχε κατηγορηθεί πως πυροβόλησε στο στόμα συνομήλικό του στην Πάτρα με τον οποίο είχαν προσωπικές διαφορές. Εν τέλει το θύμα γλύτωσε και στο κακουργιοδικείο που έγινε στο Μεσολόγγι, ο Μπερδέσης αθωώθηκε αφού ο κατήγορός του τελικά υποστήριξε πως την ώρα του πυροβολισμού βρισκόταν σε κατάσταση πανικού και έτσι «από λάθος» υπέδειξε αρχικά τον πυγμάχο ως δράστη…