«Ο Θανάσης δεν το γνώριζε»: Γιατί Βέγγος και Χατζηχρήστος δεν ξαναμίλησαν μετά τον «Ηλία του 16ου»
Βρείτε μας στο

Υπήρξαν δύο από τους σημαντικότερους κωμικούς της εποχής τους. Θανάσης Βέγγος και Κώστας Χατζηχρήστος μεσουράνησαν για δεκαετίες στον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ η κοινή παρουσία τους στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου» ήταν ένας από τους λόγους που το φιλμ έσπασε ταμεία.

Το 1959 ο σπουδαίος Αλέκος Σακελλάριος μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την θεατρική κωμωδία και από την α’ προβολή κιόλας στις 6 Απριλίου, κόβει 77.118 εισιτήρια, βασιζόμενη στο έξυπνο σενάριο και στις ερμηνείες ενός εξαιρετικού καστ ηθοποιών το οποίο συμπλήρωναν ονόματα όπως εκείνα των Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Γιώργου Γαβριηλίδη, Μαρίκας Κρεββατά, Λαυρέντη Διανέλλου, Αλέκου Τζανετάκου και πολλών άλλων.

«Ο Θανάσης δεν το γνώριζε»: Γιατί Βέγγος και Χατζηχρήστος δεν ξαναμίλησαν μετά τον «Ηλία του 16ου»

Αναμφίβολα, από τις πολλές σπαρταριστές σκηνές μία είναι εκείνη που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και από ό,τι φαίνεται θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Και φυσικά αναφερόμαστε σε όσα συνέβησαν –βάσει σεναρίου- μέσα στο αστυνομικό τμήμα μεταξύ Χατζηχρήστου και Βέγγου οι οποίοι λειτουργούν βασιζόμενοι στην υπόσχεση ότι αν πιαστούν για την κομπίνα που έστησαν θα το γυρνούσαν στο περίφημο «δεν δε ξέρω, δεν με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις».

Μέχρι ενός σημείου, μάλιστα, το δεύτερο σκέλος ίσχυσε και στην κυριολεξία! Τουλάχιστον για τον Θανάση Βέγγο, καθώς όπως γνωρίζουμε σήμερα και φαίνεται ξεκάθαρα και στην ταινία, τις… τρώει κανονικά από τον Κώστα Χατζηχρήστο! Το διαβόητο χαστούκι ήταν πέρα για πέρα αληθινό και επιπλέον ο Βέγγος δεν είχε την παραμικρή ιδέα για αυτό που ερχόταν την ώρα του γυρίσματος.

Την σχετική αποκάλυψη έκανε ο Μάκης Δελαπόρτας μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1. «Στον Ηλία του 16ου ο Θανάσης Βέγγος δεν ήξερε ότι θα φάει πραγματικά χαστούκια από τον Κώστα Χατζηχρήστο. Είχαν συνεννοηθεί ο Χατζηχρήστος με τον Σακελλάριο ότι θα πάει η σκηνή μια κι έξω, να μην την κάνουν δεύτερη φορά. Ο Θανάσης Βέγγος ξαφνιάζεται, δεν ξέρει τι να κάνει, να τον πλακώσει κι εκείνος στο ξύλο;» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η αιτία που οι δυο τους δεν συνεργάστηκαν ποτέ ξανά. Ο Θανάσης Βέγγος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χουνέρι που του έκανε ο συνάδελφός του, ενώ φαίνεται ότι ούτε και ο Χατζηχρήστος ήταν διατεθειμένος να ρίξει «νερό στο κρασί του» με κάποιας μορφής απολογία προς αυτόν.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

«Ο Θανάσης δεν το γνώριζε»: Γιατί Βέγγος και Χατζηχρήστος δεν ξαναμίλησαν μετά τον «Ηλία του 16ου»

Και καθώς ο καιρός περνούσε και κανείς από τους δύο δεν έκανε το βήμα που χρειαζόταν για συμφιλίωση, το χάσμα μεταξύ τους απλά μεγάλωνε μέχρι που έγινε αγεφύρωτο.

Έτσι, δεν έφτασαν ποτέ σε θέση να παίξουν και πάλι μαζί, παρά τις απόπειρες κοινών γνωστών ακόμη και εντός της Φίνος Φιλμς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι σχέσεις τους ψυχράθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν μίλησαν ποτέ ξανά, κρατώντας το «μανιάτικο»…