«Τέλος»: Η επένδυση-μαμούθ των 400 δις για την πόλη από το μηδέν που καταργεί τις ανισότητες

Θα χτιστεί από το μηδέν

Φαντάζει τρελό, αλλά έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Η ίδρυση μιας πόλης από το μηδέν, μέσα στην καρδιά της ερήμου φαντάζει ένα σχέδιο χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά το έχουμε δει ήδη να πραγματοποιείται στην περίπτωση του Λας Βέγκας. Κι ενώ η συγκεκριμένη πόλη έγινε τελικά συνώνυμη του τζόγου και σε τελική ανάλυση της… ασυδοσίας, ο ίδιος ο καπιταλισμός έρχεται να προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό χρησιμοποιώντας το χρήμα όχι ως δόλωμα, αλλά ως μέσο να εξαφανιστούν οι ανισότητες!

Πρόκειται για μια ιδέα την οποία συνέλαβε ο Μαρκ Λόρι. Αν αναρωτιέστε «καλά, ποιος είναι αυτός;», σας απαντάμε ότι αν αυτός ο τύπος ξέρει να κάνει κάτι καλά είναι το να ξεκινάει διάφορα πρότζεκτ από το μηδέν και στη συνέχεια να τα πουλάει, αποκομίζοντας για τον εαυτό του τεράστια κέρδη. Μόνο και μόνο από δύο τέτοιες μπίζνες, άλλωστε, κατόρθωσε μέσα σε μερικά χρόνια να κερδίσει 4.000.000.000 δολάρια (αν μπερδεύτηκες με τα μηδενικά, πρόκειται για ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ), πουλώντας τις εταιρείες που ο ίδιος δημιούργησε ως startups.

Η πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία του ήταν το diapers.com το οποίο εν τέλει πούλησε στην Amazon έναντι 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παρέμεινε ως στέλεχος (εξαιρετικά καλά αμοιβόμενο) στην ίδια εταιρεία για μια διετία, πριν βαρεθεί το… υπαλληλίκι και βάλει μπροστά ένα δεύτερο σχέδιο με το οποίο πέρασε από την κατηγορία των… απλών εκατομμυριούχων σε εκείνη την πολύ κλειστή λέσχη των δισεκατομμυρίων. Αυτό συνέβη το 2016 όταν μετά από μόλις 4 χρόνια λειτουργίας το ανταγωνιστικό jet.com παραχωρήθηκε στον κολοσσό Walmart, που χρειάστηκε να καταβάλει 3,3 δις δολάρια για να το κάνει δικό της!

Η σχέση του Μαρκ Λόρι με τις επιχειρήσεις αλλά και το χρήμα είχε αναπτυχθεί από πολύ νωρίς αφού ο μικρός φαίνεται ότι κληρονόμησε το γονίδιο του καλού διαπραγματευτή από τον πατέρα του ο οποίος πάντως δεν κατάφερε ποτέ να… κατεβάσει την τέλεια ιδέα που για καιρό ονειρευόταν. Ο γιος του, όμως, από πιτσιρικάς εξάσκησε το ταλέντο του στην αγορά ανταλλαγής καρτών παικτών μπέιζμπολ και τα χρόνια που σπούδαζε στο κολλέγιο έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει και να διαχειρίζεται μόνος ένα μικρό επενδυτικό fund, πείθοντας τους γονείς των συμφοιτητών του να του εμπιστευτούν τις οικονομίες του.  Αυτή η πορεία συνεχίστηκε και μετά την αποφοίτησή του, με αποτέλεσμα πριν καλά-καλά κλείσει τα 30 χρόνια του να «καθαρίζει» κοντά στις 500.000 δολάρια κατ’ έτος.

Το ανήσυχο πνεύμα του ωστόσο έψαχνε κάτι διαφορετικό. Κάτι δικό του. Και αφού τα κατάφερε με τις επιχειρήσεις του, πλέον βάζει πλώρη για το επόμενο, σχεδόν ουτοπικό, σχέδιό του. Το να χτίσει μια πόλη στην μέση του πουθενά, στην καρδιά της ερήμου. Και μάλιστα πρόκειται για ένα πλάνο με πνοή και κοινωνικές προεκτάσεις αφού όπως υποστηρίζει, αυτή τη φορά δεν αναζητεί το γρήγορο προσωπικό κέρδος, αλλά πως από αυτή την ιστορία θα βγει κερδισμένο το σύνολο.

Στο επίκεντρο του τρόπου σκέψης του είναι η ιδέα του οικονομολόγου Χένρι Τζορτζ ο οποίος υποστήριξε ότι οικονομικές ανισότητες μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα οφείλουν την ύπαρξή τους στην ατομική ιδιοκτησία της γης. Αυτό που προτείνει, λοιπόν, είναι η βαριά φορολόγηση της γης, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα που θα προέκυπταν θα ήταν τόσο μεγάλα ώστε να καταργηθούν σχεδόν όλοι οι άλλοι φόροι.

Όπως λοιπόν τόνισε ο ίδιος ο Λόρι μιλώντας στο Bloomberg Businessweek, θέλει να αγοράσει γη εκεί που δεν έχει την παραμικρή αξία, δηλαδή στην έρημο και στη συνέχεια να χτίσει υποδομές, κτίρια και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει. Εφόσον συμβεί αυτό θα δημιουργηθεί μια τεράστια υπεραξία, την οποία υπολογίζει σε 1.000.000.000.000 δολάρια. Δεν έγινε τυπογραφικό λάθος, ναι για ένα τρισεκατομμύριο μιλάμε… «Ο σκοπός του ιδρύματος είναι να πάρει την υπεραξία της γης και να την επιστρέψει στους πολίτες με τη μορφή φαρμάκων, παιδείας, προσιτής στέγασης, κοινωνικών υπηρεσιών» ξεκαθαρίζει.

Το όνομα αυτού του ουτοπικού πρότζεκτ είναι εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη τέλος και είναι «Telosa» και σύμφωνα με αυτό η πόλη θα είναι σε θέση να δεχτεί 5.000.000 κατοίκους, ενώ το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400.000.000 δολάρια. Τον σχεδιασμό της θα αναλάβει ο Δανός αρχιτέκτονας, Μπιάρκε Ίνγκελς, ο οποίος έγινε γνωστός όταν υπέγραψε το κτήριο των γραφείων της Google, ενώ στο βιογραφικό του διαθέτει και το παράσημο χτισίματος μιας μικρής πόλης 2.000 κατοίκων στους πρόποδες του βουνού Φούτζι. Ακούγεται ο σωστός άνθρωπος για την θέση, αν και η αλήθεια είναι πως από το 2.000 μέχρι το 5.000.000 υπάρχει μια κάποια… απόσταση, ενώ υπάρχει και ακόμη ένα πρόβλημα που θα χρειαστεί να ξεπεραστεί. Να βρεθούν τα κεφάλαια για την κατασκευή της. Και επειδή αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από τσέπες ιδιωτών, μάλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν αυτοί οι άνθρωποι θα δεχτούν να δώσουν τα λεφτά τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου…