Σωτήριος Βούλγαρης: Ο Έλληνας που έθεσε τα θεμέλια μιας παγκόσμιος αυτοκρατορίας

Ένα όνομα συνώνυμο της πολυτέλειας

Γεννημένος στην Ήπειρο και προερχόμενος όπως πολλοί κάτοικοι της περιοχής από οικογένεια αργυροχόων, ο Σωτήριος Βούλγαρης δεν θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί και ο ίδιος με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ειδικά από την στιγμή που οι γονείς του είδαν τα 10 από τα 11 παιδιά τους να πεθαίνουν και εκείνον να είναι ο μόνος πάνω στους ώμους του οποίου έπεφτε το βάρος για την συνέχεια όχι μόνο του επαγγέλματος αλλά και του ίδιου του ονόματος.

Η ιστορία όμως είχε κάπως διαφορετικά σχέδια για εκείνον. Το 1873, όταν ο Σωτήρης ήταν μόλις 16 ετών, το χωριό στο οποίο βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή κάηκε, ενώ τρία χρόνια αργότερα ήρθε και μια ληστεία η οποία στέρησε από την οικογένεια μεγάλο μέρος του βιου της αλλά και των κοσμημάτων που κατείχε. Τότε ήταν που ο πατέρας του αποφάσισε να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά ευτυχώς όχι και την τέχνη που αργότερα μέσω της οποίας έγινε ξακουστό το όνομα της οικογένειας στα πέρατα του κόσμου και συνώνυμο της φινέτσας, του στυλ και του χρήματος.

Βέβαια για να φτάσουμε από την οικογένεια Βούλγαρη στον φημισμένο οίκο Bvlgari χρειάστηκε να περάσει κι άλλος καιρός αλλά και μια σειρά από γεγονότα που με μια πρώτη ανάγνωση έμοιαζαν συνεχόμενες αναποδιές και εμπόδια, αλλά τελικά λες και επρόκειτο για σενάριο ταινίας, οδήγησαν στο οικοδόμημα μιας αυτοκρατορίας.

Η οικογένεια δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε στην Θεσπρωτία ούτε αργότερα στην Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε και συνέχισε να ασχολείται με την αργυροχοΐα. Εκεί ο Σωτήριος Βούλγαρης γνώρισε τον Μακεδόνα συνάδελφό του Δημήτριο Κρέμο με τον οποίον συνεργάστηκαν για ένα διάστημα στο νησί του Ιονίου μέχρι να πάρουν την από κοινού απόφαση να αφήσουν οριστικά πίσω τους την γεμάτη προβλήματα Ελλάδα και να εγκατασταθούν στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μπρίντιζι όπου άνοιξαν δικό τους κατάστημα.

Και εκεί οι αναποδιές δεν τους άφησαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους, με αποτέλεσμα σύντομα να μετακομίσουν στην Νάπολη όπου παρέμειναν επίσης για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού το μικρό κατάστημά τους «μαγνήτιζε» τους διαρρήκτες οι οποίοι το είχαν… προτιμήσει πολλές φορές, φέροντας τους δύο συνεργάτες στο χείλος της καταστροφής.

Μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο βρέθηκαν στην Ρώμη με την ελπίδα ότι η πρωτεύουσα της Ιταλίας θα γινόταν η δική τους Γη της Επαγγελίας. Και πράγματι, άνοιξαν νέο μαγαζί πωλώντας τις ιδιαίτερες δημιουργίες τους, με όλα να συνηγορούν ότι τα χειρότερα βρισκόταν οριστικά πίσω τους, μέχρι μία μεταξύ τους προσωπική διαμάχη να τους αναγκάσει να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους.

Τότε ήταν που ο Σωτήριος Βούλγαρης εγκαινίασε το πρώτο δικό του κοσμηματοπωλείο και ο κόσμος είδε το λογότυπο που αργότερα θα συντρόφευε μερικές από τις πλέον διάσημες και επιθυμητές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ακόμη και μέλη βασιλικών οίκων στις επίσημες εμφανίσεις τους και θα ανάγκαζε μέχρι και σταρ του επιπέδου του Ρίτσαρντ Μπάρτον να λένε ότι το «BVLGARI» ήταν η μοναδική… ιταλική λέξη που γνώριζε.

Αυτά τα μεγαλεία ήρθαν βέβαια μετά τον θάνατο του Σωτήριου Βούλγαρη στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Ο πατριάρχης, ωστόσο, της επιχείρησης είχε βάλει τις απόλυτα στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες πάτησαν οι επόμενες γενιές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν άλλαξε ποτέ υπηκοότητα και κράτησε για πάντα το ελληνικό διαβατήριο ενώ κατόπιν της τελευταίας επιθυμίας του, επέστρεψε στην πατρίδα του για να ταφεί και αυτός στο οικογενειακό τάφο στους Καλαρρύτες Τζουμέρκων.

Οι δυο γιοι του που ανέλαβαν μετά από αυτόν απογείωσαν το οικόσημο, κατορθώνοντας να παντρέψουν την ιταλική φινέτσα και στυλ με το ελληνικό κλασικισμό και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούσαν κάποιο από τα καταστήματα που διατηρούνταν στην Ιταλία, ενώ δεν άργησε η ώρα που πλέον το BVLGARI υπήρχε σε κάθε μεγαλούπολη, έχοντας για πελάτες διάσημους, πλούσιους και μέλη του διεθνούς τζετ σετ.

Και παράλληλα, έχοντας εξασφαλισμένη διαφήμιση μέσα από πραγματικές influencers όπως η Λιζ Τέιλορ, Μέριλιν Μονρόε, την Άννα Μανιάνι, την Λορίν Μπακόλ, την Σοφία Λόρεν, Σοφία Λόρεν, την Κλαούντια Καρντινάλε, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, την Τζίνα Λολομπριτζιτα, την Τζέσικα Λανγκ, την Ρενέ Ρουσό ενώ αργότερα την σκυτάλη πήραν και οι επόμενες, δηλαδή η Μαντόνα, η Νικολ Κίντμαν, η Σούζαν Σαράντον, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Σάρον Στόουν, η Σαρλίζ Θέρον, η Αντζελίνα Τζολί! Και πιστέψτε μας, αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές αράδες ακόμα!